Κόσμος

Ιρανός φοιτητής το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λευκορωσία

κορωνοϊός

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για Ιρανό φοιτητή που έφτασε στη χώρα από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι ο φοιτήτής είναι σε «ικανοποιητική» κατάσταση.

Παράλληλα σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Μινσκ μπήκαν οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο φοιτητής από τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και έφτασε ο Ιρανός στην Λευκορωσία.

Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε, ακόμα, ότι θα ελέγχονται όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα από την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, όπως ήδη συμβαίνει με τους ταξιδιώτες από Κίνα.

Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: «Η Εκκλησία συστρατεύεται με την εθνική προσπάθεια»

Νίκη Κεραμέως

«Η Εκκλησία συστρατεύεται με την εθνική προσπάθεια και εκτιμά τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την κυβέρνηση» τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως κληθείσα να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και του Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η κ. Κεραμέως υπογράμμισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Εκκλησία συμμετέχει έμπρακτα στη μάχη καταπολέμησης του κορωνοϊού».

Αναφερόμενη στο σχολικό έτος η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρέπει να «είμαστε προετοιμασμένοι ότι η παράταση στην αναστολή λειτουργίας είναι πάνω στο τραπέζι»,

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η πολιτεία έχει λάβει πολύ σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. «Τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις η υπουργός δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνίας έναρξής τους.

Το πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές, σύμφωνα με την υπουργό, θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

«Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου για πάρα πολλούς λόγους», είπε η κ. Κεραμέως συμπληρώνοντας ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν συγχρωτισμούς σε μια αίθουσα. «Δεν έχουμε τέτοια δεδομένα», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά ωστόσο, ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους καθώς και μείωση της ύλης θα καθοριστεί «όταν ξέρουμε πόσες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί».