Κόσμος

Ιράν-Covid-19: Με πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν τηρούν τα μέτρα στην Τεχεράνη

κορωνοϊός-Ιράν

Οι κάτοικοι της Τεχεράνης θα πληρώνουν πρόστιμο αν δεν τηρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ιδίως αν δεν φορούν μάσκα, ανακοίνωσε σήμερα με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων από την Covid-19.

Όσοι δεν τηρούν τα μέτρα θα εντοπίζονται «από την αστυνομία, τη Μπασίτζ (παραστρατιωτική δύναμη) και τους επιθεωρητές» και θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αν δεν το κάνουν, το ποσό θα αφαιρείται από τον τραπεζικό λογαριασμό τους, προειδοποίησε ο Ροχανί.

Με πρόστιμο θα τιμωρούνται όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό αλλά αρνούνται να μπουν σε καραντίνα, όσοι δεν φορούν μάσκα βγαίνοντας από το σπίτι τους καθώς και στις εταιρείες και τους εργαζομένους που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα ή εξυπηρετούν πρόσωπα τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500.000 ριάλ (1,6 δολάριο) για μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο και μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια ριάλ (32,8 δολάρια) για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στο Ιράν είναι περίπου 18 εκατομμύρια ριάλ (59 δολάρια).

Ο Ροχανί προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στις 3 Οκτωβρίου οι αρχές έκλεισαν πολλούς δημόσιους χώρους και ακύρωσαν σειρά εκδηλώσεων. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Κόσμος

Ιταλία: Τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από 28 Ιουνίου

Ιταλία - κορωνοϊός

Eνα βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση από τα περιοριστικά μέτρα πραγματοποιεί η Ιταλία, καθώς ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα 28η Ιουνίου τερματίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας σε εξωτερικούς χώρους.

«Από την 28η Ιουνίου θα βάλουμε τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», ανήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο κ. Σπεράντσα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα έχει εφαρμογή στις «λευκές ζώνες», όπου η εξάπλωση του ιού έχει μειωθεί περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει σε όλη τη χώρα, πλην της μικρής Κοιλάδας Αόστα (βόρεια).

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη θετική γνωμοδότηση νωρίτερα χθες της «τεχνικοεπιστημονικής επιτροπής» η οποία συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιτροπή έκρινε ότι η μάσκα δεν απαιτείται πλέον να φοριέται υποχρεωτικά στις «λευκές» περιοχές, αλλά πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη σε περίπτωση κινδύνου εξαιτίας συναθροίσεων.

Τη Δευτέρα 28η Ιουνίου όλες οι περιφέρειες της Ιταλίας αναμένεται να είναι «λευκές», κατά τις προβλέψεις των ειδικών.

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 21 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 495 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Σε αρκετές περιοχές δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Η Ιταλία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου εντοπίστηκε εστία της πανδημίας, το πρώτο τρίμηνο του 2020, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 127.291 θανάτους επί συνόλου 4,25 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Στη χώρα των 60 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω. Έχουν χορηγηθεί πάνω από 46 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Bloomberg: Η τοξική γλίτσα στη θάλασσα του Μαρμαρά απειλεί και το Αιγαίο