Κόσμος

Η Τουρκία στέλνει το "Yavuz" για γεώτρηση απέναντι από τη Λεμεσό

yavuz

Εκατό χιλιόμετρα ανοικτά της Λεμεσού, σε σημείο εντός του οικοπέδου οκτώ της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αναμένεται να κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, για τη διεξαγωγή νέας παράνομης γεώτρησης.
 
Το τουρκικό γεωτρύπανο μετά τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη κατά σειρά προσπάθεια εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου.
 
Το οικόπεδο της οκτώ της Κυπριακής ΑΟΖ αδειοδοτήθηκε προς χρήση στην κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal και συνορεύει νότια με το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας του Ερντογάν, το σημείο που θα γίνει η γεώτρηση δεν εμπίπτει μέσα στις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας από την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για περιοχή που εμπίπτει αναμφισβήτητα στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως η Τουρκία για ακόμη μια φορά καταπατά κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
 
Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε μετά τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
 
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανάφερε πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο Yavuz ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα, προσθέτοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου (σήμερα) θα κατευθυνθεί προς το νέο σημείο γεώτρησης το οποίο θα αποκαλέσουν Λευκωσία 1.
 
Ανέφερε για το γεωτρύπανο Fatih, ότι ολοκληρώνει την γεώτρησή του στο Αμμόχωστος 1 και μετά που θα επιστρέψει στην Μερσίνα θα του δοθούν νέες συντεταγμένες για τη νέα του γεώτρηση.
 
«Εάν υπάρχει αέριο θα το βρούμε»
Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην «μπλε πατρίδα» θα το βρούμε, δήλωσε, στο μεταξύ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι σχολιάζοντας την κάθοδο Γιαβούζ στο στόχο «Λευκωσία 1».
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τατσόι έγραψε ότι «το γεωτρητικό πλοίο μας Γιαβούζ κινήθηκε για το νέο του στόχο στη γραμμή Λευκωσία 1. Συνεχίζουμε τις διεργασίες για την εξεύρεση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Θα είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας. Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην μπλε πατρίδα θα το βρούμε».

Κόσμος

Ερντογάν: Η Τουρκία δε μπορεί να σηκώσει άλλο ένα κύμα μετανάστευσης

Ερντογάν

Δηλώσεις για την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία της με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

«Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης. Κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια. Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

Για το θέμα της Συρίας, είπε: «Λυπούμαστε που υπάρχουν ακόμα κάποιοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το νόημα του αγώνα που δίνουμε στη Συρία. Μας ρώτησαν τι κάνουμε εκεί. Δεν πήγαμε εκεί σαν καλεσμένοι του Άσαντ, αλλά μας προσκάλεσε ο συριακός λαός».