Κυριακή 15 ΔΕΚ 2019 11:18
 • Ηρακλειο
  13°C
 • Χανια
  14°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  14°C
Ekriti.gr Logo

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από κυρώσεις: Μάταια ελπίζετε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από κυρώσεις: Μάταια ελπίζετε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις

τσαβούσογλου

Η ΕΕ έκανε το επόμενο βήμα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Αγκυρα δεν πτοείται από τέτοιες ενέργειες.

 

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε το πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης που είχε ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, σχετικά με τις γεωτρήσεις που κάνει η Αγκυρα ανοιχτά της Κύπρου. Ομως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι μάταια περιμένουν κάποιοι ότι θα σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ΕΕ για τη στάση της υπέρ της Λευκωσίας.

Τουρκία: Μην αμφιβάλλετε ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις
«Είναι μάταιη προσδοκία να ελπίζουν ότι θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο με απειλές. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με τον ίδιο τρόπο», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του.

«Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα βήματα της ΕΕ», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, που κατηγορεί την ΕΕ ότι με τη σημερινή της απόφαση δείχνει ότι δεν πήρε τα μηνύματα που έστειλε η Αγκυρα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων το καλοκαίρι, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώβριο. Ακόμη, η Τουρκία υποστηρίζει πως είναι η μόνη πλευρά που έχει κάνει καλόπιστη προσπάθεια στο θέμα, με εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Τουρκία: Απερίσκεπτη η στάση της ΕΕ
Παράλληλα, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. «Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που την κατηγορεί ότι δείχνει «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ΕΕ έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία. «Αντί για αυτό η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης. . .

Συνεχίζει η Άγκυρα τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο ένα ισραηλινό ερευνητικό...
Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πέθανε χθες, Σάββατο, στο...
Μια συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής...