Κόσμος

Η Τεχεράνη δέχεται την πρόσβαση του ΟΗΕ σε δύο ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ιράν - Πυρηνικά

Το Ιράν επέτρεψε τελικά σήμερα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την είσοδο προσεχώς σε δύο εγκαταστάσεις του, για τις οποίες η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζητούσε την πρόσβαση μεσούσης της έντασης λόγω της αμερικανικής προσπάθειας για την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς η Τεχεράνη συμφώνησε να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε δύο ύποπτες πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις.

"Το Ιράν, όπως πριν, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ", δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

"Το Ιράν παρέχει εθελοντικά στην ΙΑΕΑ την πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις που όρισε η ΙΑΕΑ", γράφουν η ΙΑΕΑ και ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ) σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους. "Οι ημερομηνίες της πρόσβασης της ΙΑΕΑ και των δραστηριοτήτων ελέγχου συμφωνήθηκαν", προσθέτουν χωρίς να διευκρινίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη επίσκεψη στο Ιράν του νέου γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ, του Αργεντινού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, που ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας το 2019.

Τον Ιούνιο, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, οργάνωσης που εδρεύει στη Βιένη, στην Αυστρία, υιοθέτησε απόφαση που πρότειναν ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας από την Τεχεράνη να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο εγκαταστάσεις προκειμένου να εξακριβώσουν αν μη δηλωθείσες πυρηνικές δραστηριότητες είχαν πραγματοποιηθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Το Ιράν αρνείτο μέχρι τώρα να απαντήσει θετικά στις αιτήσεις της ΙΑΕΑ, αναφέροντας ότι αυτές βασίζονται σε ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Ο Γκρόσι είχε λάβει την άδεια να μεταβεί προσωπικά στην Τεχεράνη μεσούσης της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σε σχέση με την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το εμπάργκο για τα όπλα προς το Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν την πρωτοβουλία αυτή, δηλώνοντας ότι ματαιώνει τις προσπάθειές τους για τη διάσωση τις πυρηνικής συμφωνίας του 2015, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενεργοποιώντας τη λεγόμενη ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), μια πρωτόγνωρη διαδικασία της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν μια νομικά αμφιλεγόμενη χρήση.

Η κοινή επιτροπή για τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν, των Ευρωπαίων, της Κίνας και της Ρωσίας συνεδριάζει στη Βιένη την Τρίτη.

Κόσμος

Europol: Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση σκούπα κατά του dark web

europol

Περίπου 150 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχείρηση σκούπα που έγινε παγκοσμίως κατά του παράνομου εμπορίου στο dark web, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, η οποία έχει την έδρα της στη Χάγη.

Κατά την επιχείρηση αυτή που έφερε την ονομασία "DarkHunTOR" κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και bitcoins, όπως και ναρκωτικά και όπλα. Η "DarkHunTOR" αποτελεί συνέχεια της εξάρθρωσης τον Ιανουάριο υπό την διεύθυνση της γερμανικής αστυνομίας της DarkMarket, μιας από τις βασικές αγορές στην μαύρη ηλεκτρονική αγορά.

Η επιχείρηση αυτή "αφορούσε μια σειρά ξεχωριστών, αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ", διευκρίνισε η Europol.

Στις ΗΠΑ, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία επέτρεψε, μεταξύ άλλων, 47 συλλήψεις στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες "συνιστούσαν σημαντικούς στόχους" για τη Europol.

Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν επίσης 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα όπως και ναρκωτικά, κυρίως 25.000 δισκία έκστασι και 45 πυροβόλα όπλα.

Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε επίσης παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομάσίες "DeepSea" και "Berlusconi", τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί "περισσότερες από 100.000 ανακοινώσεις παράνομων προϊόντων", σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.

"Το αντικείμενο επιχειρήσεων, όπως αυτή, είναι να δώσει το μήνυμα στους εγκληματίες που επιχειρούν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (ότι) η κοινότητα που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του σεβασμού στο νόμο διαθέτει τα μέσα και τις διεθνείς συμπράξεις για να τους αποκαλύψει και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις ζώνες του dark web", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.

EIΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

Πορτογαλία: Πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

ESPA BANNER