Κόσμος

Η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας θα βοηθήσει να εδραιωθεί η εκεχειρία στην Λιβύη

Σεργκέι Λαβρόφ

Η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Λιβύη, πάνω στην οποία συνεργάζονται η Ρωσία και η Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει στο να θεσπισθεί νομικά η εκεχειρία στην Λιβύη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Οι διαβουλεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες στην Άγκυρα μεταξύ Ρώσων και Τούρκων διπλωματών και εκπροσώπων των υπουργείων Άμυνας, αποσκοπούσαν στο να βοηθήσουν τις πλευρές να εδραιώσουν και να θεσπίσουν νομικά το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών, το οποίο είναι γεγονός ότι ισχύει τους τελευταίους δύο μήνες. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό» , δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε το ΝΑΤΟ για την κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη , η οποία όπως είπε δεν ανησυχεί μόνο την Ρωσία και την Τουρκία, αλλά αποτελεί πονοκέφαλο για πολλούς διεθνείς παράγοντες.

Ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της περιοχής «να θέσουν τέλος στον πόλεμο και να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες προκάλεσαν οι επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2011»

«Η κρατική οντότητα της Λιβύης καταστράφηκε από αυτές τις επιθετικές ενέργειες και πρέπει να ανασυσταθεί. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να συμβάλλουν σ αυτή την ανασύσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία σε αντίθεση με άλλες χώρες ευθύς εξαρχής δημιούργησε και διατηρούσε επαφές με όλες τις πλευρές και του πολιτικούς ,όπου και αν βρίσκονταν είτε στην Τρίπολη, στην Βεγγάζη, στο Τομπρούκ , στην Σύρτη και οπουδήποτε αλλού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στο ότι συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί με τη συμμετοχή όλων των πλευρών της Λιβύης. «Η Ρωσία και η Τουρκία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παράσχουν μεσολαβητικές υπηρεσίες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην επαναληφθούν οι εχθροπραξίες και εν συνεχεία να επιστρέψουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Κόσμος

Ιταλία: «Κόκκινη ζώνη» δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων για τη σύνοδο G20 στην Ρώμη

Ιταλία Αστυνομια

Οι ιταλικές αρχές καθορίζουν τα τελευταία μέτρα ασφαλείας ενόψει της διεθνούς συνόδου της G20 η οποία θα διεξαχθεί στην Ρώμη, το σαββατοκύριακο. Όπως έγινε γνωστό, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην συνοικία Eur, έξω από το κέντρο της Αιώνιας Πόλης. Θα δημιουργηθεί "κόκκινη", μη προσβάσιμη ζώνη, δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κύριος στόχος είναι να αποφευχθούν οι βίαιες διαδηλώσεις αμφισβητιών, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην Ρώμη στις 9 Οκτωβρίου, εξαιτίας παρείσδυσης νεοφασιστών σε κινητοποίηση αντιεμβολιαστών. Παράλληλα, θα κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή της διεθνούς συνάντησης και θα ενεργοποιηθεί ειδικός μηχανισμός για τον εντοπισμό και την καταστροφή τυχόν ύποπτων "ντρόουν".

Από αύριο, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και πυροτεχνουργοί των καραμπινιέρων θα ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή του Eur. Για την προστασία, τέλος, των είκοσι συνολικά διεθνών αντιπροσωπειών, εκτός από την αστυνομία, τους καραμπινιέρους και φυσικά τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και εκατοντάδες άνδρες του ιταλικού στρατού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Europol: Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση σκούπα κατά του dark web

Ισημερινός: Αυτόχθονες στους δρόμους εναντίον της κυβέρνησης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η επίδραση της πανδημίας στην απασχόληση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη

ESPA BANNER