Κόσμος

Handelsblatt: Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε νέο προσφυγικό χάος στο Αιγαίο

λιβύη πρόσφυγες

Εκτενές άρθρο για τα νέα μαζικά κύματα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα φιλοξενεί η σημερινή Handelsblatt υπό τον τίτλο «Απειλή νέου προσφυγικού χάους στο Αιγαίο».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, «[…] μόνον η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα. Ως προς αυτό δεσμεύτηκε και στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας. Θα έπρεπε να σταματά τα πλοιάρια πριν καν ξεκινήσουν ή να τα στέλνει πίσω όσο βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τη στιγμή που προσεγγίζουν ελληνικά νερά όμως, βάσει του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα οφείλει καταρχήν να τους δέχεται. Παρότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποτρέψει τον διάπλου 991 πλοίων με 34.148 επιβαίνοντες, στην Ελλάδα πιστεύουν ότι διαθέτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές είναι πιο χαλαρές με τους διακινητές. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι ορισμένες μέρες τα προσφυγικά πλοιάρια καταφθάνουν στο Αιγαίο σαν κονβόι, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη

Η εικόνα αυτή θα ταίριαζε στις απειλές του τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από τo Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μαίνονται μάχες. Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον μόνη της. […] Η χώρα έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία από κάθε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις από τo Ιντλίμπ, ενδεχομένως να αναγκαστεί η Άγκυρα να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Σύρους. Και αυτό την ώρα που το κλίμα στην Τουρκία έναντι των προσφύγων επιδεινώνεται εδώ και καιρό».

Κόσμος

ΟΗΕ: Έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό» σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ

γαλλία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, ο Ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, κάλεσε την Τετάρτη με ανακοίνωσή του «σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων», χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο προφήτης Μωάμεθ.

Τόνισε πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους», στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

«Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας», εκτίμησε ο Μορατίνος, κατά την ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια επίσης τελετής για την απότιση φόρου τιμής, ο Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία τη 16η Οκτωβρίου σε επίθεση τζιχαντιστή ενός γάλλου καθηγητή ιστορίας, του Σαμιέλ Πατί, που είχε επιδείξει τέτοια κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ