Κόσμος

Handelsblatt: Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε νέο προσφυγικό χάος στο Αιγαίο

λιβύη πρόσφυγες

Εκτενές άρθρο για τα νέα μαζικά κύματα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα φιλοξενεί η σημερινή Handelsblatt υπό τον τίτλο «Απειλή νέου προσφυγικού χάους στο Αιγαίο».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, «[…] μόνον η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα. Ως προς αυτό δεσμεύτηκε και στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας. Θα έπρεπε να σταματά τα πλοιάρια πριν καν ξεκινήσουν ή να τα στέλνει πίσω όσο βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τη στιγμή που προσεγγίζουν ελληνικά νερά όμως, βάσει του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα οφείλει καταρχήν να τους δέχεται. Παρότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποτρέψει τον διάπλου 991 πλοίων με 34.148 επιβαίνοντες, στην Ελλάδα πιστεύουν ότι διαθέτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές είναι πιο χαλαρές με τους διακινητές. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι ορισμένες μέρες τα προσφυγικά πλοιάρια καταφθάνουν στο Αιγαίο σαν κονβόι, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη

Η εικόνα αυτή θα ταίριαζε στις απειλές του τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από τo Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μαίνονται μάχες. Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον μόνη της. […] Η χώρα έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία από κάθε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις από τo Ιντλίμπ, ενδεχομένως να αναγκαστεί η Άγκυρα να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Σύρους. Και αυτό την ώρα που το κλίμα στην Τουρκία έναντι των προσφύγων επιδεινώνεται εδώ και καιρό».

Κόσμος

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο εξαγωγικό εμπόριο της Καμπότζης

ουρανοξυστης,καμπότζη

Η ΕΕ αποφάσισε από σήμερα 12 Αυγούστου να αποσύρει το προτιμησιακό καθεστώς εμπορικών συναλλαγών με την Καμπότζη και να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στα βασικά εξαγωγικά της προϊόντα, εκφράζοντας έτσι τις έντονες ανησυχίες της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται στη χώρα. Παράλληλα η ΕΕ παραμένει ανοιχτή να αναθεωρήσει τις σχέσεις της υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Καμπότζη.

«Δώσαμε στην Καμπότζη εμπορικές ευκαιρίες για να αναπτύξει την εξαγωγική της βιομηχανία και νέες θέσεις εργασίας και είμαστε στο πλευρό της τώρα λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει την επείγουσα ανάγκη της χώρας να σέβεται τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα. Θα διασφαλίσουμε την ελεύθερη πρόσβαση των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά όταν δούμε σημαντική βελτίωση σ αυτούς τους τομείς», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν.

Η άρση της προτιμησιακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά αφορά περίπου το 20 των εξαγωγών της Καμπότζης στην ΕΕ ενώ το υπόλοιπο 80% θα εξακολουθήσει να υπόκειται στο καθεστώς αυτό (ελεύθερο τελωνειακών δασμών και ποσοστώσεων).

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) έχουν προσδιορίσει τις αναγκαίες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η καμποτζιανή κυβέρνηση που περιλαμβάνουν σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων στελεχών της αντιπολίτευσης, την απόσυρση της νομοθέσίας για τα πολιτικά κόμματα και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.