Κόσμος

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Παραγουάη

παραγουαη

Η 68χρονη δικαστικός, Αλίσια Πουτσέτα, θα αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος στην Παραγουάη, σε μια χώρα, όπου η πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι από τις πιο ισχνές στη νότια Αμερική.

Η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της Παραγουάης, θα ολοκληρώσει τη θητεία του προέδρου Οράσιο Κάρτες (2013-2018), ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του πριν από το τυπικό τέλος της πενταετίας του. Τη 15η Αυγούστου ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες, ο οποίος εξελέγη επόμενος αρχηγός του κράτους την 22α Απριλίου, θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τη Δευτέρα ο Κάρτες επισημοποίησε μια απόφαση που δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι είχε σκοπό να συντομεύσει τη θητεία του ώστε να καταλάβει έδρα γερουσιαστή.

Την Τετάρτη το κοινοβούλιο αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτησή του και να ανακηρύξει πρόεδρο την Αλίσια Πουτσέτα. Ο Οράσιο Κάρτες και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου που εξελέγησαν τον Απρίλιο θα ορκιστούν τον Ιούνιο.

Η Αλίσια Πουτσέτα ανήκει στο κόμμα Κολοράδο, την παράταξη της Δεξιάς που κυβερνά εδώ και δεκαετίες στην Παραγουάη. Γόνος οικογένειας δικαστικών, η γυναίκα που θα αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας είναι γνωστή διότι εναντιώνεται στις αμβλώσεις.

Για τη γερουσιάστρια του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (PDP, αντιπολίτευση) Ντεζιρέ Μάσι, η ανάδειξη της δικαστικού στην προεδρία δεν σηματοδοτεί καμιά ουσιαστική πρόοδο για τις γυναίκες στη χώρα της. «Μια γυναίκα η οποία έχει επιδείξει την απόλυτη υποταγή της στην εξουσία δεν μας εκπροσωπεί», τόνισε. «Ο Κάρτες χρησιμοποιεί μια γυναικεία μορφή για να κρύψει τους ελιγμούς του προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα γερουσιαστή. Μια μέρα, κάποια γυναίκα θα αναλάβει την εξουσία όπως πρέπει, μέσω της κάλπης», πρόσθεσε.

Αντιθέτως η Λίλιαν Σαμανιέγο, γερουσιάστρια του Κολοράδο, αναφέρθηκε ενθουσιωδώς στην ανάδειξη της δικαστικού στο ανώτατο κρατικό αξίωμα: «οι μέρες είναι μετρημένες (πριν) η Αλίσια μπορέσει μπορεί να γίνει, και αυτό θα είναι ιστορικό, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην Παραγουάη».

Κατά την άποψη της Σαμανιέγο, αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα και «θα κινητοποιήσει τις Παραγουανές να αγωνιστούν υπέρ μιας αληθινής ισότητας ευκαιριών με τους άνδρες».

Στο κοινοβούλιο της Παραγουάης αναδείχθηκαν στις εκλογές του Απριλίου μόλις οκτώ γερουσιάστριες (επί του συνόλου των 45 εδρών της Γερουσίας) και 11 γυναίκες βουλευτές (επί του συνόλου των 80 εδρών της κάτω Βουλής).
 

Κόσμος

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με τη δεύτερη προσπάθεια

Κυπριακή Βουλή

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής που συνεδρίασε σήμερα υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο οποίος είχε καταψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού έκανε τροποποιήσεις κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξασφάλισε 29 θετικές ψήφους έναντι 26 αρνητικών.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν ψηφίστηκε με την πρώτη ο προϋπολογισμός, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη μόνο το 1963 όταν είχαν καταψηφίσει οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν από όλες τις δομές του κράτους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) είναι αυτό που για πρώτη φορά δεν ψήφισε τους προϋπολογισμούς, απαιτώντας να δώσει το υπ. Εσωτερικών στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους «χρυσών διαβατηρίων» για έρευνα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επικαλούμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να κάνει την έρευνα αυτή.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), οι 3 βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Κύπρος: Iσχυρός σεισμός ανησύχησε την Μεγαλόνησο