Κόσμος

Γερμανία: Δύσκολα φτάνουν στα ΑΕΙ τα παιδιά της εργατικής τάξης

Γερμανία Θουριγγία εκλογές

Τα παιδιά των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο σε σύγκριση με τα παιδιά τα οποία προέρχονται από εργατικές οικογένειες.

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη των ερευνητικών ιδρυμάτων «Stifterverband der Wirtschaft für die Wissenschaft» και «McKinsey», την οποία δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Από τους 100 μαθητές του δημοτικού οι οποίοι προέρχονται από εργατικές οικογένειες, μόνο 27 φτάνουν στο πανεπιστήμιο, ενώ αντιθέτως το καταφέρνουν τα 79 από τα 100 παιδιά πτυχιούχων πανεπιστημιακού επιπέδου.

«Η Γερμανία εξακολουθεί (όμως) να προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης», τόνισε η συνεργάτης της McKinsey Γιούλια Κλίερ. Γι’ αυτό και ο Φόλκερ Μέιερ-Γκούκελ, ο αντιπρόεδρος της «Stifterverband der Wirtschaft für die Wissenschaft», προέτρεψε τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα για να διευρύνει περαιτέρω τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε ευρεία έκταση. Η Γερμανία χρειάζεται όλα της τα ταλέντα, (εν τούτοις) μόνο το 15% των νέων από εργατικές οικογένειες μπορούν να βασισθούν πλήρως στους γονείς τους για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους. Γι' αυτό και απαιτείται μια ευρεία μεταρρύθμιση του BaföG (δηλαδή, του ομοσπονδιακού νόμου επιδομάτων σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης, ο οποίος έχει αντικατασταθεί εν μέρει από δάνεια που πρέπει να επιστραφούν).

ειδησεις σημερα

Ελβετία: Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 1% του όγκου τους

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας

Χιλή: Επεισόδια στη δεύτερη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης του 2019

Κόσμος

Κορωνοϊός – Τουρκία: Πάνω από 24.000 κρούσματα και 189 νεκροί σε 24 ώρες

τουρκία κορωνοϊός

Περισσότερα από 24.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 24.317 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 358.816 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.770.372.

Οι θάνατοι άλλων 189 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 76.635 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Τουρκία.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου 2021, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50,4 εκατομμύρια άνθρωποι – επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ. –, ενώ πάνω από 56,23 εκατ. έχουν λάβει πρώτη δόση, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ESPA BANNER