Κόσμος

Γαλλία - Κορωνοϊός: To δίλημμα γιατρών στα γηροκομεία - Να κάνουν ευθανασία στους ασθενείς;

κορωνοϊός μέτρα

Στον «πειρασμό» της ευθανασίας μπαίνουν πολλοί Γάλλοι γιατροί που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας βλέποντας ηλικιωμένους ασθενείς με Covid-19 να υποφέρουν από ασφυξία. Αυτό παραδέχεται Γάλλος γιατρός από το Μπορντό σοκάροντας με τις δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, οι γιατροί έχουν δεχτεί εντολή να μην χορηγούν αναπνευστήρες σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών. Στην ιβηρική χώρα, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 140 χιλιάδες με περίπου πέντε χιλιάδες θανάτους.

Σε δήλωσή του, ο Ισπανός πολιτικός Αλφόνς Λοπέζ Τένα δήλωσε ότι η μορφίνη χρησιμοποιείται πολλές φορές για να μην χρειαστεί να διακομιστεί ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Στη Γαλλία, ο καθηγητής Μπερνάρ Ντεβαλουά σοκάρει με την δήλωσή του ότι οι γιατροί σε γηροκομεία βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «πειρασμό» της ευθανασίας ασθενών με Covid-19.

Ο γιατρός από το Μπορντό, προειδοποίησε ότι υπάρχουν αναφορές για έλλειψη μορφίνης και του φαρμάκου μιδαζολάμη- που όταν χρησιμοποιούνται μαζί απαλείφουν τον πόνο της ασφυξίας σε ηλικιωμένους.

Οι ελλείψεις στα φάρμακα αυτά δείχνουν ότι όσοι νοσούν με σοβαρά συμπτώματα, αντιμετωπίζουν έναν φρικτό θάνατο στους οίκους ευγηρίας, προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ολιβιέ Γκεράν, επικεφαλής της γαλλικής Εταιρείας Γεροντολογίας και Γηριατρικής (SFGG), δήλωσε ότι οι γιατροί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το δίλημμα «ποιος θα ζήσει».

«Επιλέγουν ποιος θα ζήσει, αυτό είναι που κάνουν όλη την ώρα οι γιατροί στις ΜΕΘ», υπογραμμίζει ο Γάλλος επιστήμονας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, γιατροί σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας, στρέφονται προς την ευθανασία για να ελαφρύνουν το επιβαρυμένο από ασθενείς του κορωνοϊού υγειονομικό σύστημα των χωρών τους παρά το γεγονός ότι η μέθοδος είναι παράνομη και στις δύο χώρες.

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, τα στοιχεία στη Γαλλία δείχνουν ελαφρά επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 70.478 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε ότι αφορά τους νεκρούς, 5.889 είναι οι θάνατοι σε νοσοκομεία και 2.189 σε σπίτια.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ έχουν μειωθεί, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι, πιθανότατα το lockdown που επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου στη χώρα, να έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Κόσμος

Γερμανία: «Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης

κορωνοϊός πανδημία πλανήτης γη

Κατά της πρόωρης και υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, εν όψει της απελευθέρωσης των ταξιδιών και του ανοίγματος του τουρισμού.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες γνωστές εστίες κρουσμάτων, δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι στην «Neuer Osnabruecker Zeitung», δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές «κρυφές» εστίες. Αναφέρεται μάλιστα σε πληροφορίες από την Κίνα, όπου άνθρωποι που είχαν νοσήσει εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Στην Γερμανία κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, αλλά «και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει», επισημαίνει ο Γερμανός γιατρός, προειδοποιώντας ότι με την απελευθέρωση των ταξιδιών και τον τουρισμό έρχονται και νέοι κίνδυνοι. Κάνει μάλιστα λόγο για τους υπερμεταδοτικούς ανθρώπους («superspreaders»), οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό σε πολλούς άλλους.

Ο κ. Μοντγκόμερι τονίζει ακόμη κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να επιτραπούν «σε καμία περίπτωση» οι μαζικές εκδηλώσεις. Ενδεχόμενο άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους θεατές «θα ήταν καταστροφικό και θα μπορούσε να μας φέρει πολύ πίσω», εξηγεί και συνιστά να ακυρωθούν φέτος όλα τα κομματικά συνέδρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος νέας εξάπλωσης του ιού θα αυξηθεί σημαντικά με την πλήρη επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων. «Πρέπει να βρεθεί η μέση οδός», δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι και αναγνωρίζει ότι για την προστασία από τον ιό, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά από ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Για την ανάγκη προετοιμασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο και ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, Γκέοργκ Μάιερ (SPD) από την Θουριγγία. Ο κ. Μάιερ τονίζει την ανάγκη μέχρι το φθινόπωρο να έχει συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού.

Συγκεκριμένα σχέδια για την διαχείριση ενός δεύτερου κύματος εκπονεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δηλώνει στην «Welt» που κυκλοφορεί αύριο ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκειμένου η βοήθεια να μπορεί να δοθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 407 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 183.678. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 33 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τις 8.646. Επιπλέον, 168.900 άτομα θεωρείται ότι έχουν θεραπευθεί, εκ των οποίων οι 400 το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ