Κόσμος

Φυλακή σε τζιχαντιστή για την απαγωγή 218 μαθητριών πριν από τρία χρόνια

imagehandler.jpg

Ο 35χρονος που καταδικάστηκε είναι «ανάπηρος», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, έχει ένα χέρι παράλυτο και ένα πόδι παραμορφωμένο και ομολόγησε την ενοχή του, ζητώντας επιείκεια από το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι «εντάχθηκε με τη βία» στην τζιχαντιστική οργάνωση
Ένας από τους τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών για τη συμμετοχή του στην απαγωγή το 2014 περισσότερων από 200 μαθητριών στο Τσιμπόκ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ένα μέλος της Μπόκο Χαράμ που βρισκόταν μεταξύ των απαγωγέων των κοριτσιών στο Τσιμπόκ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών» από το δικαστήριο του Καϊντζί, στην κεντρική Νιγηρία, το οποίο άρχισε από χθες να εκδικάζει τις υποθέσεις εκατοντάδων φερόμενων μελών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ο Σαλιχού Ισάχ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 35χρονος Χαρούνα Γιαχάγια που καταδικάστηκε είναι «ανάπηρος», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, έχει ένα χέρι παράλυτο και ένα πόδι παραμορφωμένο και ομολόγησε την ενοχή του, ζητώντας επιείκεια από το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι «εντάχθηκε με τη βία» στην τζιχαντιστική οργάνωση και «δρούσε για λογαριασμό της λόγω της σκληρότητας» της οργάνωσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ωστόσο το δικαστήριο του Καϊντζί έκρινε ότι «είχε την επιλογή να μην πάρει μέρος στις δραστηριότητες της Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε ο Ισάχ και γι'αυτό τον καταδίκασε στη βαριά αυτή ποινή κάθειρξης.

Εκατοντάδες φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ άρχισαν να παρουσιάζονται από χθες, Δευτέρα, ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, το οποίο εγκαταστάθηκε σε μια στρατιωτική βάση του Καϊντζί, για να αποφανθεί αν θα τους καταδικάσει, θα τους αθωώσει ή θα εισαχθούν σε κέντρα αποκατάστασης.

Τον Απρίλιο του 2014, 219 μαθήτριες ηλικίας 12 ως 17 ετών απήχθησαν ενώ έδιναν εξετάσεις στο σχολείο τους στο Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση. Η απαγωγή τους συγκλόνισε την κοινή γνώμη παγκοσμίως και δημιουργήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το κίνημα «φέρτε πίσω τα κορίτσια μας».

Έκτοτε 107 κορίτσια έχουν βρεθεί ή ανταλλαγεί έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στις αρχές του Ιανουαρίου, πολλές από αυτές παρουσιάστηκαν σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση, στο οποίο αυτές δήλωναν ότι δεν θα γυρίσουν πια και ότι δεν θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν το «χαλιφάτο».

Από το 2009, η σύγκρουση με την Μπόκο Χαράμ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η οργάνωση αυτή έχει απαγάγει επίσης χιλιάδες ανθρώπους.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Μειώθηκαν αισθητά κρούσματα, θάνατοι και νοσηλείες

Ισραήλ - εμβολιασμοί 16-18 ετων

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά επτά κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 838.892.

Το ίδιο διάστημα, ο θάνατος ενός ασθενούς με την COVID-19 αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.377 νεκρούς μέχρι εδώ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε από τους 85 σε 80 από το σύνολο των 150 ανθρώπων που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός ασθενών σε σοβαρή κατάσταση από την 2η Ιουλίου του 2020, όταν ανέρχονταν σε 72.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 895. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την 21η Μαρτίου 2020.

Πάνω από 5,42 εκατ. άνθρωποι – δηλαδή περί το 58% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, την 20ή Δεκεμβρίου 2020.

ειδησεις σημερα 

Πάτρα: Κορωνοπάρτι... στα σκαλιά εκκλησίας (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: Πειθαρχούν στα μέτρα οι πολίτες

Κορωνοϊός: Πρώτο κουδούνι μετά από μήνες, με μέτρα