Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση στη βρετανική Βουλή για την Αγία Σοφία

Image
αγία σοφία
 clock 22:07 | 17/07/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Τη θέση ότι οι αποφάσεις για την Αγία Σοφία συνιστούν «κυριαρχικό ζήτημα» για την Τουρκία επανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση, καλώντας σε διατήρηση της προσβασιμότητας στο κτίριο για όλους.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό την Πέμπτη ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Αλεξάντερ Στάφορντ επισήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς ή καταστροφής στις τοιχογραφίες, τα μωσαϊκά και τις νωπογραφίες της Αγίας Σοφίας μετά από την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή του «βυζαντινού αριστουργήματος» σε τέμενος.

Λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο και επιπλέον θα επιδείνωνε τις εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων, ο κ. Στάφορντ κάλεσε την κυβέρνηση να προγραμματίσει συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις τουρκικές ενέργειες, την αντίδραση της UNESCO και την προστασία αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αίτημα απέρριψε στην απάντησή του ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ευθύνη του οποίου είναι ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Έχουμε σημειώσει την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος και ενώ αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς -σημειώνω ιδιαίτερα τα σχόλια του Αγίου Πατέρα- η κυβέρνηση το θεωρεί αυτό ως κυρίαρχο ζήτημα για την Τουρκία», είπε ο κ. Ρις-Μογκ.

Συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα περίμενε παρόλα αυτά η Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, να παραμείνει ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, καθώς και να συντηρηθούν τα πολύτιμα αριστοτεχνήματά της.

«Καλωσορίσουμε επομένως τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων ηγετών ότι αυτό το ιστορικό κτίριο θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμο σε ανθρώπους όλων των πίστεων και εθνικοτήτων, κάτι που συνάδει με τις πρόνοιες του τουρκικού συντάγματος περί ελευθερίας συνείδησης και ανεξιθρησκείας για όλους», πρόσθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης Τζόνσον ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο κ. Ρις-Μογκ συμπλήρωσε, τέλος, ότι εναπόκειται στα κράτη που μετέχουν της συνθήκης για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά να διασφαλίζουν ότι τα μνημεία τους που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια τηρούν τους όρους της συνθήκης.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την UNESCO, το συμβουλευτικό της σώμα και κυβερνήσεις-εταίρους για την προώθηση των υψηλότερων προδιαγραφών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα προσδιορισμένα ως τέτοια μνημεία είναι αποτελεσματικά προστατευμένα για όλη την ανθρωπότητα και για μελλοντικές γενιές», κατέληξε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

πηγή: skai.gr

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis