Κόσμος

Επιχείρηση εκκένωσης για την απενεργοποίηση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερολίνο

βομβα βερολινο

Την εκκένωση κτιρίων σε ακτίνα 800 μέτρων, η οποία θα επηρεάσει τουλάχιστον 10.000 άτομα, και την διακοπή της λειτουργίας του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Βερολίνου προβλέπει μεταξύ άλλων η επιχείρηση απενεργοποίησης βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

Σύμφωνα με την αστυνομία, αναμένεται να επηρεαστεί το πρόγραμμα δρομολογίων και η μετακίνηση για τουλάχιστον 300.000 ταξιδιώτες, ενώ μεταξύ των κτιρίων που θα εκκενωθούν περιλαμβάνονται τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαριτέ, του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και πολλά υπουργεία.

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

βομβα βερολινο

βομβα βερολινο, by meropi

Η βόμβα είναι βρετανική και ζυγίζει περίπου 500 κιλά, ενώ, όπως εκτιμά το τμήμα Περιβάλλοντος της Γερουσίας του Βερολίνου, στην πόλη υπάρχουν ακόμη περίπου 3.000 βόμβες, χειροβομβίδες και πυρομαχικά από την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, εναντίον του Βερολίνου είχαν μέχρι το 1945 πραγματοποιηθεί 380 αεροπορικές επιδρομές και είχαν χρησιμοποιηθεί 45.000 τόνοι εκρηκτικών.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Σαρλ Μισέλ: Προτεραιότητά μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σαρλ Μισέλ

Στην προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ακόμη και παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Grand Rendez-vous» στο δίκτυο «Europe 1», ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα πρέπει να καθορίζουν την ημερομηνία εμβολιασμού των πολιτών καθώς και τον τύπο του εμβολίου που έλαβαν. «Το πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό παραμένει ακόμα ερώτημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικά αλλά και δημοκρατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις των 27 επικεντρώνονται επί του παρόντος στη θέσπιση κοινών προτύπων για αυτά τα πιστοποιητικά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφορικά με το ερώτημα ενός πιθανού «ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τα ταξίδια κυρίως σε χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι προς το παρόν επικρατεί απροθυμία σε ορισμένα κράτη – μέλη, ενώ σε άλλα, όπως η Γερμανία η συζήτηση θεωρείται πρόωρη λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών, όσο και των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά την επίδραση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού.

Προς το παρόν, ο στόχος που θέτουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. «Αν πετύχουμε τον στόχο μας, αυτό θα σημαίνει ότι το 30% των ενηλίκων δεν θα εμβολιαστούν αυτό το καλοκαίρι. Είναι δίκαιο να κάνουμε το πιστοποιητικό ένα προνόμιο και να απαγορεύουμε σε άλλους να ταξιδεύουν;»,αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία.

Αναφορικά με την απόφαση της Pfizer να μειώσει τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τον χρόνο παράδοσης.

«Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μείωση της καθυστέρησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Πρόσκληση Μαδούρο προς Μπάιντεν να «γυρίσουν τη σελίδα»

Ισραήλ - κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πεθαίνουν 5 ασθενείς σε ΜΕΘ ανά 12 ώρες