Κόσμος

«Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο για την Κύπρο» τονίζει ο διαπραγματευτής Μαυρογιάννης

κυπριακο

«Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση», δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ο κ. Μαυρογιάννης, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας συζητήσεις που γίνονται τελευταία, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει «βελούδινο διαζύγιο» για την Κύπρο». Τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής «δεν αναιρούνται με την νομιμοποίηση τους και οι άνθρωποι μας δεν δικαιώνονται με την παραίτηση από τα δικαιώματα τους, το μέλλον δεν διασφαλίζεται με την ωραιοποίηση των προβλημάτων. Το πάθος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας και των ανθρώπων του σε μια φυσιολογική ευρωπαϊκή κοινωνία», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «ούτε σκέπτεται, ούτε συζητά με τέτοιους όρους. Είναι μια ακόμα συγκεκαλυμμένη τουρκική μεθόδευση, που κατ΄ ευφημισμόν παρουσιάζεται ως ελκυστική, ανώδυνη, αμοιβαία επιθυμητή και επικερδής».
Εξάλλου, στο ερώτημα ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στο Κυπριακό η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκτιμά ότι «είναι ένα αρκετά ρευστό και πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων, όπου τα προβλήματα του αντιπάλου μας δεν συνιστούν αναγκαστικά όφελος για μας». Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, προσθέτει, αν πρόκειται για συγκυριακές ή διαρθρωτικές δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα και προσθέτει: «Επίσης, πάντα περιμέναμε περισσότερη κατανόηση και στήριξη από τον αμερικανικό παράγοντα».
 

Κόσμος

Ερντογάν: "Δεν ξέρω από υποχώρηση - Αυτή είναι η… ανατροφή μου"»

Ταγίπ Ερντογάν

Απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι υποχώρησε στο θέμα των 10 πρέσβεων επιχείρησε να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λίγο πολύ υποστήριξε ότι αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Οσμάν Καβαλά.

Δήλωσε, δε, ανυποχώρητος καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν του το επιτρέπει η… ανατροφή του.

«Πώς λένε πως υποχώρησα εγώ; Εγώ είμαι σε επίθεση. Στο δικό μου βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη της υποχώρησης! Εγώ δεν περιμένω κάτι (από το Συμβούλιο της Ευρώπης). Το Συμβούλιο ας κάνει αυτό που ξέρει. Θα δούμε τι θα κάνουν. Θα ακούσουμε και το ΕΔΑΔ, και αφού ακούσουμε εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Εγώ ως πρόεδρος της Τουρκίας δεν κοιτάζω τι λέει ο ένας ή ο άλλος. Αυτός είναι ο τρόπος ανατροφής μου, κι αυτή την ηθική έχω. Και μέχρι να πεθάνω θα ακιλουθώ αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Οι φήμες για παραίτηση Τσαβούσογλου

Σημειώνεται πως, με φόντο τη διπλωματική κρίση που προέκυψε σχετικά με τους δέκα πρέσβεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να απείλησε με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, φήμες πάντως που διέψευσε στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου.

Όπως μετέδωσε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση περί «persona non grata», φέρεται να ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως και άλλωστε έγινε.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος τού απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν εξαρχής σε δυσχερή θέση. Από τη μία πλευρά έπρεπε να υλοποιήσει την απόφαση του προέδρου, από την άλλη να τον πείσει να μην κάνει πράξη τις απειλές του σε μια ευαίσθητη συγκυρία, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G20 στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες από το θερινό παλάτι του Ερντογάν

Διαμαρτυρήθηκε... τραγουδώντας μέσα στην τουρκική Βουλή κατά του Ερντογάν (βίντεο)

ESPA BANNER