Κόσμος

Bloomberg: Παράδειγμα η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ελλάδα κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, με πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία να πληρώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, όμως, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη - και ενδεχομένως αναπάντεχη - εξαίρεση, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται, θέσπισε ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και προσώρας, η αντίδραση αυτή έχει βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη.

Το δημοσίευσμα επικαλείται τη σύγκριση της ταχύτητας αντίδρασης που επέδειξαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα. Αντίθετα, η Ρώμη και η Μαδρίτη προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα, μετά την καταγραφή του πρώτου νεκρού. Επιπλέον, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων επιβλήθηκε στην Ελλάδα μόλις μια εβδομάδα μετά, ταχύτερα και από τις δύο άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι ταχείες αυτές ενέργειες μείωσαν την πίεση προς το προβληματικό σύστημα Υγείας της χώρας.

Ακόμη, συγκρίνοντας τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις τρεις χώρες, το πρακτορείο τονίζει μεν ότι οι χαμηλοί αριθμοί της Ελλάδα μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στο ότι πραγματοποιεί λιγότερα τεστ ανά άτομο, ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Σύστημα Υγείας μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως έχει επιστρατεύσει επιπλέον 4.200 νέους γιατρούς και έχει αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των ΜΕΘ, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στο να περιοριστεί μια επιδείνωση της επιδημίας.

Το Bloomberg αναφέρεται και προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "φωνή της λογικής" σε διεθνές επίπεδο, παραπέμποντας στην κριτική του απέναντι στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολοσονάρο ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ακόμη, προστίθεται στο δημοσίευμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του - συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ - έχει αντιδράσει με νηφαλιότητα, σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, όπως αναφέρεται, συγκριτικά με την Ισπανία.

Αλλά και οι Ελληνες πολίτες, υπογραμμίζει το πρακτορείο, έχουν επιδείξει σεβασμό στα μέτρα της καραντίνας, εν μέρει και ως αποτέλεσμα των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Η επιδημία έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδο για την Ελλάδα, τονίζει το Bloomberg, καθώς μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα επιτέλους έμπαιναν σε μια σειρά, με σημαντική προσέλκυση επενδύσεων που ανέδειξε το ελληνικό Χρηματιστήριο ως εκείνο με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως πέρυσι.

Το δημοσίευμα κλείνει με ένα σαφώς αισιόδοξο μήνυμα. Δεδομένου του πόσο γρήγορα η Ελλάδα αντέδρασε στον κορονοϊό, υπογραμμίζεται, η χώρα μπορεί να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της ταχύτερα σε σχέση με άλλα κράτη. Σε αντίθεση με παρελθούσες πρακτικές, η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ύψους 750 δισ., που στοχεύει στη στήριξη της Ευρωζώνης εν μέσω της πανδημίας. Παράλληλα, χαλάρωσε και τους κανόνες, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ασφάλεια όταν αναλαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για σοφές κινήσεις, αναφέρει το Bloomberg, που θα προσδώσουν πρόσθετη σταθερότητα.

Ελλάδα

Χρούσος: Μπορεί να μην χρειαστεί τρίτη δόση το φθινόπωρο

κορωνοϊός εμβόλιο κορωνοϊού εμβολιασμός

Πολλοί από όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι τον Ιανουάριο, δηλαδή οι υγειονομικοί και οι πολίτες άνω των 80 ετών έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτώνται πόσο θα διαρκέσει η ανοσία των δύο δόσεων που έχουν κάνει και πότε θα ξαναχρειαστεί να εμβολιαστούν.

Έως τώρα, με δεδομένη την ταχύτατη διαδικασία των εμβολιασμών, οι επιστήμονες δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι δυνατό να γίνει μια επαναληπτική δόση του εμβολίου τον φθινόπωρο. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος δηλώνει ότι ενδέχεται ακόμη και να μην χρειαστούμε τρίτη δόση του εμβολίου.

«Θα δούμε αν χρειαστεί το φθινόπωρο. Ανάλογα με το πως θα πάει η πανδημία. Μπορεί να μη χρειαστεί. Διότι αν έχουν οι εμβολιασμένοι αρκετά αντισώματα, έχουν προστασία και η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αλλά και η κυτταρική ανοσία που προστατεύει. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της επιδημίας εκείνη την εποχή και από το επίπεδο της ευαλωτότητας των εμβολιασμένων. Από αυτά τα δύο», δήλωσε ο κ. Χρούσος στο iatropedia.gr.

«Από οποιοδήποτε εμβόλιο η τρίτη δόση, εάν χρειαστεί»

Όσο για το πιο θα είναι το εμβόλιο της τρίτης επαναληπτικής δόσης, εάν αυτή χρειαστεί πριν από τον ερχόμενο χειμώνα; Ο καθηγητής δηλώνει ότι μπορεί να είναι με οποιοδήποτε εμβόλιο:

“Κατά την προσωπική μου γνώμη και όχι της Επιτροπής γιατί δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη, η τρίτη δόση μπορεί να είναι από οποιοδήποτε εμβόλιο. Όχι αποκλειστικά από κάποιο εμβόλιο που θα έχει παρασκευαστεί ειδικά για τρίτη δόση. Αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη

Καθ’ οδόν, ωστόσο, βρίσκεται και το εμβόλιο τρίτης δόσης της Pfizer, το οποίο θα έχει υποστεί τροποποιήσεις για να καλύπτει σε μεγαλύτερο ποσοστό και τις παραλλαγές του κορονοϊού.

Απ’ ότι ξέρω έρχονται. Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που θα παραλάβει αυτά τα εμβόλια. Δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Θα είναι πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες γιατί δεν είναι νέα εμβόλια, θα είναι απλώς τροποποιημένα”, καταλήγει.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση σοκ σε γυναίκα: Την έδειρε και της ξερίζωσε τούφες και δέρμα από το κρανίο

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός