Κόσμος

Αύξηση της φορολογίας κρέατος συζητά η Γερμανία

wo-am701_horsem_g_20130213180928.jpg

Η αύξηση της φορολόγησης στο κρέας, για να γίνει πιο βιώσιμη η κτηνοτροφία, συζητείται όλο και περισσότερο στη Γερμανία. Περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκπομπές μεθανίου, που είναι επιζήμιες για το περιβάλλον, αλλά και τις τεράστιες εκτάσεις γης που απαιτούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Συν τοις άλλοις, η κατανάλωση κρέατος παραμένει υψηλή στον ανεπτυγμένο κόσμο και αυξάνεται στον αναπτυσσόμενο, με την επέκταση της μεσαίας τάξης στην Κίνα και στην Ινδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, κάθε Γερμανός καταναλώνει κατά μέσον όρο περίπου 60 κιλά κρέας τον χρόνο. Αφενός, περιβαλλοντολόγοι θεωρούν πως είναι υπερβολική η ποσότητα αυτή. Αφετέρου, η μεγάλη κατανάλωση κρέατος θεωρείται επιβλαβής και για την ανθρώπινη υγεία. Το Γερμανικό Ιδρυμα Διατροφής συμβουλεύει να μην καταναλώνονται ετησίως περισσότερα από 31 κιλά κρέας ανά άτομο. Φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν, επίσης, πως οι χαμηλές τιμές ευνοούν την υπέρμετρη κατανάλωση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κοτόπουλο στη Γερμανία κοστίζει 1,90 ευρώ το κιλό και το χοιρινό 5,41 ευρώ το κιλό.
Ωστόσο, η πρόταση αύξηση του ΦΠΑ από το 7% στο 19% έχει προκαλέσει διαμάχη στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας και έντονο δημόσιο διάλογο.

Κόσμος

Οι Ρώσοι θα ψηφίσουν στις 22 Απριλίου για την συνταγματική αναθεώρηση

ρωσια εκλογες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε σήμερα υπέρ τη πρότασης να διεξαχθεί στις 22 Απριλίου ψηφοφορία σε πανεθνική κλίμακα για την συνταγματική αναθεώρηση, όπως και η ημέρα αυτή να είναι αργία, δήλωσε ο Πάβελ Κρασενίνικοφ ένας από τους προέδρους της επιτροπής εργασίας που επεξεργάζεται τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση

Ο Κρασνίνικοφ διευκρίνισε ότι η ημέρα της ψηφοφορίας θα είναι ημέρα αργίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα αμειφθούν με βάση τα όσα προβλέπει ο Κώδικας εργασίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι στις 10 Μαρτίου το πακέτο των προτάσεων θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση και εν συνεχεία μετά την τρίτη ανάγνωση θα τεθεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή). Κατά την άποψη του προέδρου της επιτροπής εργασίας, ο χρόνος θα είναι επαρκής τόσο για τους Ρώσους πολίτες ώστε να μελετήσουν τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση, όσο και για την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και άλλες επιτροπές ώστε να διοργανώσουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε όλοι όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν σ αυτήν.