Κόσμος

Αυτοκριτική από τον Ζούκερμπεργκ

31s15fairvotera-thumb-large.jpg

Με την άποψη ανώτατου στελέχους της Facebook ότι κάθε μορφή επέκτασης είναι καλή διαφώνησε δημόσια ο ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα BuzzFeed, ο αντιπρόεδρος της Facebook, Αντριου Μπόζγουερθ, γνωστός ως «Μποζ» στους διαδρόμους των αρχηγείων στο Μένλο Παρκ, εξέδωσε το 2016 εσωτερική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης οφείλει να προσθέτει νέους χρήστες, πάνω από κάθε άλλο στόχο. Την εγκύκλιο του Μποζ επέκρινε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που αντιμετωπίζει τώρα τις επιπτώσεις επίσημων ερευνών σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook. Η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ έχει επιτύχει να αυξήσει τους χρήστες της στα 2,1 δισ., αξιοποιώντας τις επιθετικές μεθόδους που ευαγγελίζεται στην έκθεσή του ο Μποζ.

Ο Ζούκερμπεργκ στήριξε τον Μπόζγουερθ, για να αποστασιοποιηθεί όμως από το περιεχόμενο της έκθεσης του αντιπροέδρου του, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι στόχος της έκθεσης του Μποζ ήταν η πυροδότηση συζήτησης και όχι η λήψη αποφάσεων.

Χρήστες του Facebook, διαφημιστές και επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση αναταραχής τους τελευταίους μήνες, ύστερα από την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων, με το τελευταίο να αφορά τη διαχείριση δεδομένων από την εταιρεία Cambridge Analytica και την αξιοποίηση δεδομένων από αυτή με στόχο την αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Ζούκερμπεργκ εκκλήθη να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για το θέμα.

Ο Μπόζγουερθ ανέφερε στην έκθεσή του από το 2016 ότι ορισμένες «αμφίβολης ηθικής» πρακτικές ήταν θεμιτές, εφόσον εξασφάλιζαν νέους χρήστες στο Facebook. «Αυτός είναι ο λόγος, που κάθε ενέργειά μας με στόχο την αύξηση των χρηστών είναι δικαιολογημένη. Κάθε αμφίβολης ηθικής άντληση επαφών, κάθε αμφίσημη έκφραση που επιτρέπει σε νέους χρήστες να έρχονται σε επαφή με φίλους τους και κάθε τι άλλο», έγραφε στην έκθεσή του.

Με τις πρακτικές αυτές διαφώνησε, όμως, ο Ζούκερμπεργκ, που ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι ο «Μποζ είναι ένας ταλαντούχος ηγέτης, που συνηθίζει τις προκλητικές δηλώσεις. Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

REUTERS

Κόσμος

ΕΜΑ: Παραφράστηκαν δηλώσεις μας για το εμβόλιο της AstraZeneca

εμβόλιο AstraZeneca

Σε παραπληροφόρηση και παράφραση των δηλώσεων ειδικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων οφείλονται δημοσιεύματα που αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca.

«Υπήρξαν πολλά άρθρα το Σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ. Προσθέτει ότι «η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πηγή της παραπληροφόρησης ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια ιταλική εφημερίδα, το οποίο παράφρασε έναν από τους ειδικούς μας. Το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από τότε και ζητήσαμε επίσης επίσημη διόρθωση»«Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca» σημειώνεται.

Τέλος, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Χορήγηση μόνο στους άνω των 60 ετών – Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Κορωνοϊός: Στα 472 τα νέα κρούσματα - 353 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ