Κόσμος

Αιθιοπία: Προσπάθειες να σταματήσουν οι συγκρούσεις

Συγκρούσεις στο Σουδάν

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ έφθασε σήμερα στην Αιθιοπία με μια πρόταση-σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή του Σουδάν-για διαμεσολάβηση στις συγκρούσεις στη βόρεια επαρχία Τιγκρέ, την οποία η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε ως άσκοπη.

Ο Χάμντοκ, ο οποίος συνοδεύεται από σουδανούς αξιωματούχους ασφαλείας, σχεδιάζει κατά την διήμερη επίσκεψή του να εκθέσει και τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τις απειλές προς την ασφάλειά της κατά μήκος του συνόρου της με το Τιγκρέ, είπε η πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ υποδέχτηκε τον Χάμντοκ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, μετέδωσε το προσκείμενο στην κυβέρνηση δίκτυο Fana TV.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι είχε καλές συνομιλίες με την αντιπροσωπεία από το Σουδάν, "κατά τις οποίες συμφωνήσαμε σε διάφορα ζητήματα, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας".

Δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά για πρόταση διαμεσολάβησης από την πλευρά του Σουδάν.

"Να διαμεσολαβήσει σε τί;", ανέφερε η εκπρόσωπος του Αμπί, Μπιλέν Σεγιούμ, ερωτηθείσα σχετικά από το Ρόιτερς.

Κόσμος

Ο κορωνοϊός... σκοτώνει τη Βραζιλία - Πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι

Βραζιλία - κορωνοϊός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.555 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Κατά κεφαλήν, η χώρα καταγράφει 126 θανάτους και 5.205 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τραγικό ρεκόρ θανάτων σε εβδομαδιαία βάση —έφθασαν τους 10.104— και ρεκόρ 421.604 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αριθμός υψηλότερος κατά πάνω από 42.500 περιπτώσεις σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που καταγραφόταν μόλις το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Εμιράτο της Κρήτης

Τα... παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κόκκινο χαλί