Κόσμος

180 δισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών από τον τυφώνα Χάρβεϊ

Χαρβει

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε σήμερα ότι οι ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ θα ξεπεράσουν εκείνες των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι και είναι πιθανό να φθάσουν μεταξύ 150 και 180 δισεκ. δολαρίων.

Ο Χάρβεϊ που έφθασε στην ακτή στις 25 Αυγούστου ως ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα 50 χρόνων, προκάλεσε το θάνατο 47 ανθρώπων, όπως εκτιμάται, και τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου άλλων αφού προκάλεσε καταστροφές σε μια περιοχή μεγαλύτερη των 480 χιλιομέτρων.

Ο Άμποτ είπε πως οι ζημιές ενδέχεται να υπερβούν εκείνες που προκάλεσε ο Κατρίνα, η καταιγίδα που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη και τις γύρω περιοχές το 2005, και ο Σάντι, που κατέκλυσε την πόλη της Νέας Υόρκης και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το 2012.

«Ο Κατρίνα προκάλεσε αν θυμάμαι καλά καταστροφές ύψους άνω των 120 δισεκ. δολαρίων αλλά όταν δούμε τον αριθμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν [από τον Χάρβεϊ] νομίζω ότι αυτός εδώ θα κοστίσει πολύ πάνω από 120 δισεκ. δολάρια, πιθανόν 150 με 180 δισεκ. δολάρια», δήλωσε ο Άμποτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και πρόσθεσε «είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τυφώνα Σάντι».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει αρχικά ένα ποσό 7,85 δισεκ. δολαρίων για τις προσπάθειες ανάκαμψης, ποσό το οποίο ο Άμποτ χαρακτήρισε ανεπαρκές.

«Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας αν πρόκειται να ανοικοδομήσουμε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή», είπε ο Άμποτ.

Το Χιούστον προσπαθούσε ακόμη να ανακάμψει την Κυριακή, όταν ο δήμος έδωσε εντολή για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων στη δυτική πλευρά της πόλης μετά την απελευθέρωση πλημμυρισμένου νερού που είχε συσσωρευτεί σε μία δεξαμενή.

Η πόλη διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού σε σπίτια το πρωί της Κυριακής προκειμένου να ενθαρρύνει την απομάκρυνση εκείνων που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ εξέφρασε το Σάββατο ανησυχία για περίπου 13 εγκαταστάσεις του προγράμματος Superfund, βαριά μολυσμένες πρώην βιομηχανικές ζώνες, που πλημμύρισαν και θεωρούνται επικίνδυνες για τη διαρροή τοξικών.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης... Η EPA την παρακολουθεί, η EPA θα είναι στην κορυφή», είπε ο Άμποτ.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) αποκάλεσε την ομοσπονδιακή βοήθεια «αχτίδα ελπίδας» αλλά είπε πως πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να καταβάλουν το μερίδιό τους.

«Χρειαζόμαστε εκλεγμένους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα να καθήσουν κάτω και να πατήσουν το κουμπί της επαναφοράς και να διασφαλίσουν ότι έχουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα της αυτάρκειας», δήλωσε η επικεφαλής της FEMA Μπρουκ Λονγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

«Δεν μπορούν να εξαρτώνται μόνο από την ομοσπονδιακή διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων», είπε η Λονγκ η οποία αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για το πόσα χρήματα θα ζητήσει εντέλει ο Λευκός Οίκος από το Κογκρέσο.

Όμως ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ είπε πως η πόλη του έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα όσον αφορά την ανάκαμψη, επαναλαμβάνοντας τις δημοτικές υπηρεσίες και βοηθώντας τον πληθυσμό να επανέλθει στα σπίτια και να βγει από τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης.
«Αυτή είναι μια πόλη τού μπορούμε. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα πάρτι οίκτου», δήλωσε ο Τέρνερ στο ίδιο πρόγραμμα του CBS News πριν από τη Λόγκαν.

Μιλώντας από το Κέντρο Συνεδρίων Τζορτζ Ρ. Μπράουν της πόλης, το οποίο φιλοξένησε έως και 10.000 πλημμυροπαθείς, είπε πως υπάρχουν «σημαντικά λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι» που διαμένουν τώρα εκεί.

Αξιωματούχοι είπαν πως τουλάχιστον 75 σχολεία στο Χιούστον έχουν υποστεί σοβαρές ή εκτεταμένες ζημιές από το νερό, δηλ. ποσοστό μεγαλύτερο του 25% όλων των σχολείων της περιοχής.

Τουλάχιστον ένα γυμνάσιο, όπου φοιτούν 2.700 μαθητές, θεωρείται απίθανο να ανοίξει για σχεδόν μία ολόκληρη σχολική χρονιά, ενώ ο δήμος εξακολουθεί να αποτιμά την κατάσταση σε άλλες σχολικές δομές.

Πολλές περιοχές του Τέξας εξακολουθούν να παλεύουν με τα νερά των πλημμυρισμένων ποταμών και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μία εβδομάδα ή περισσότερο. Στο Μπόμοντ, περίπου 85 χλμ. ανατολικά του Χιούστον, αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ένα αντλιοστάσιο που πλημμύρισε με αποτέλεσμα περίπου 120.000 άνθρωποι να μην έχουν πόσιμο νερό για μέρες.
Σχεδόν 200.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και περίπου 12.600 έχουν καταστραφεί, ανέφερε το Σάββατο το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Από την επίθεση

Επίθεση με ρουκέτα πραγματοποιήθηκε σήμερα στ Ιράκ, εναντίον μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου στεγάζονται Αμερικανοί στρατιώτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή ασφαλείας, ενός είδους επίθεση την οποία η Ουάσιγκτον αποδίδει στους συμμάχους του Ιράν, που εδρεύουν στο Ιράκ.

«Μία ρουκέτα στοχοθέτησε την αεροπορική βάση Αλ Άσαντ», είπε αυτή η πηγή δύο ημέρες μετά την εκλογή στο Ιράν του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί, μια νίκη που χαιρέτισαν οι πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις υπέρ του Ιράν στη χώρα, οι οποίες πραγματοποιούν εκστρατεία για να διώξουν τους 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Χαιρέτισαν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ως «την αποτυχία των πιονιών των Αμερικανών», την ώρα που συνολικά 43 επιθέσειςέχουν στοχοθετήσει αμερικανικά συμφέροντα από την αρχή του έτους στο Ιράκ, είτε πρόκειται για την πρεσβεία στη Βαγδάτη, βάσεις όπου στεγάζονται στρατιώτες ή Αμερικανοί υπερεργολάβοι ή ακόμη κονβόι υλικοτεχνικής υποστήριξης του συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός: Χαλάρωση των μέτρων σε Γαλλία και Ιαπωνία - Μπροστά σε ένα τρίτο κύμα η Βραζιλία