Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Ηρακλείου με κενά και προβλήματα

Image
αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου
 clock 08:20 | 11/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Απογοήτευση προκαλούν οι αριθμοί για τα κενά και τις ελλείψεις  στα σχολεία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος",  Γιώργο Μακράκη, τα κενά φέτος σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, αγγίζουν τα 1.000 ενώ, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Λάζαρο Μάρκου, τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεπερνούν τα 300, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται, ως γνωστόν, στην ειδική αγωγή, πρόβλημα που οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν αναδείξει ουκ ολίγες φορές.

​Επίσης, στο Μουσικό Σχολείο τα κενά είναι 30, και στο Καλλιτεχνικό ανέρχονται σε 20.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης και τονίζει ότι:

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου, by meropi

    Οι συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν γίνει πια καθεστώς, με τα παιδιά να στοιβάζονται σε 30αρια τμήματα.

    Αρκετά Ολοήμερα τμήματα, κυρίως σε Νηπιαγωγεία, καταργούνται ενώ πολλά θα υπολειτουργήσουν με τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς σε ρόλο παιδοφύλακα.

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου, by meropi

    Χρήματα στις σχολικές επιτροπές και στους Δήμους δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν αρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών  αναγκών των σχολείων. 

    Τα παιδιά, για άλλη μια χρονιά, θα στεγαστούν σε  άκρως επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια, αφού τεχνικές επισκευές αδυνατεί να κάνει ο Δήμος , ενώ   για αντισεισμικό έλεγχο ούτε συζήτηση! 

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου, by meropi

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου

αγιασμος ενατο δημοτικο σχολειο ηρακλειου, by meropi

    Οι συμβάσεις των καθαριστριών δεν έχουν ανανεωθεί,  με αποτέλεσμα  σε πολλά σχολεία να ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά για να καλύψουν το κόστος.

    Για μια ακόμη χρονιά οι γονείς θα πληρώσουν τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ανάγκη τα παιδιά 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Γονέων διοργανώνει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12:30, στο Δημαρχείο Ηρακλείου και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, άλλη μία παράσταση διαμαρτυρίας, στις 13:30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης  Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Φρόσω Κιάου, με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκινά η σχολική χρονιά.

Η υπουργός έκανε λόγο για «αγώνα δρόμου» αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πρώτο δεκαήμερο της θητείας της στο υπουργείο. 

Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, επισήμανε: «Στα πλαίσια του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο».

Η κ.  Κιάου αναφερόμενη στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

«Τα 2/3 των αποσπάσεων (σ.σ. εξωτερικού) είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία» ανέφερε.

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ωστόσο, λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ, θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς. 

Ειδικότερα, οι 12.000 θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ανά περιφέρεια, με δεσμευτικούς όρους. 

Οι υπόλοιπες 7.000 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 και ίσως παραπάνω, από τη μεταφορά 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας. 

Η μεταφορά αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έτος 2014-15 ήταν 11.000 από ΕΣΠΑ και 6.000 για τον κορμό (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση). 

Από αυτή την οπτική γωνία, η χρόνια φέτος είναι καλύτερη από άποψη έγκρισης πιστώσεων» ανέφερε η κ. Κιάου. 

Φωτογραφίες από τον αγιασμό στο 9ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis