Κοινωνία

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου

Η Σοφία Αδαμίδου

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου, σε ηλικία 58 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Σοφία Αδαμίδου γεννήθηκε το 1963 στη Χαραυγή Κοζάνης. Υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Στην επαγγελματική της πορεία ως δημοσιογράφος, εργάστηκε μεταξύ άλλων στην ΕΤ1, στη ΝΕΤ, τον ΑΝΤ1, ενώ μεγάλη ήταν η προσφορά της στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του 902.

Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1981, σε ηλικία 18 χρονών και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δούλεψε ως δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Το συγγραφικό έργο που αφήνει πίσω της είναι πλούσιο και πολυσχιδές. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές «Υπάρχει μια χώρα που σου μοιάζει», «Στην αγορά του χρόνου ανειδίκευτη» και συνέγραψε τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, με τίτλο «Πότε ντόρτια, πότε εξάρες», το οποίο διασκεύασε για το θέατρο, με τον τίτλο «Σωτηρία με λένε».

Διασκεύασε σπουδαία θεατρικά έργα, ενώ έργα της είναι μεταξύ άλλων ο «Άρης», βασισμένο στη ζωή και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο «Αλέκος Σακελλάριος» από τα Κορφιάτικα βραβεία, «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, «Ήλιος στην πέτρα», βασισμένο στο αφήγημα της αντάρτισσας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη «Η Μυρτιά του βουνού».

ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη  βαθιά θλίψη του για την απώλεια της δημοσιογράφου και θεατρικής συγγραφέα Σοφίας Αδαμίδου, μιας σπουδαίας γυναίκας και αγωνίστριας που υπηρέτησε με συνέπεια για χρόνια το πολιτιστικό ρεπορτάζ και διακρίθηκε για το συγγραφικό της ταλέντο.

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, παρουσιάστηκε από το  ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών τη θεατρική περίοδο 2015-2016. Η παράσταση, φιλοξενήθηκε, επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς και επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, ενώ παρουσιάστηκε σε περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Νέα απεργία των ναυτεργατών την Τετάρτη

Χαλκιδική: Δύο νεαροί τραυματίες από πυροβολισμούς σε μπαρ

Κοινωνία

Ενεργοί Μπαμπάδες - Κοινωνικός Τουρισμός: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό από τη μοριοδότηση

Κοινωνικός Τουρισμός

Υπόμνημα διαμαρτυρίας επειδή δεν προσμετρήθηκαν τα μόρια των παιδιών τους στις αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού που υπέβαλαν εκατοντάδες γονείς και δη διαζευγμένοι μπαμπάδες απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, οι «Ενεργοί Μπαμπάδες».

Σύμφωνα με το υπόμνημα των «Ενεργών Μπαμπάδων», προς τον υπουργό, κ. Χατζηδάκη, «με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι οι όλες οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν, απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες γονείς (μπαμπάδες) να αποκλεισθούν οριστικά από τα voucher κοινωνικού τουρισμού. Προκαλεί δε μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι ενώ οι διαζευγμένες μαμάδες δεν υπέβαλαν καν αίτηση στο πρόγραμμα (άρα θα ήταν λογικό να πάρουν εκείνες τα voucher) και οι διαζευγμένοι μπαμπάδες υπέβαλαν, ο ΟΑΕΔ απέρριψε συλλήβδην τις ενστάσεις τους με την δικαιολογία ότι δεν είχαν επισυνάψει στην αρχική αίτηση την Υπεύθυνη Δήλωση Συναίνεσης από την πρώην σύζυγο».

Η ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες», υποστηρίζει ότι είναι «αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική και αντίθετη στην κείμενη νομοθεσία η απόρριψη των ενστάσεων που υποβλήθηκαν» και ζητά από τον υπουργό να δει «άμεσα την αδικία που έχουμε υποστεί από τις στρεβλώσεις του συστήματος του ΟΑΕΔ».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 55χρονου

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)