Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χιλιάδες πιστοί στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο - Το έθιμο της ταυροθυσίας

Image
μανταμαδω ταξιαρχης
 clock 13:11 | 30/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων γίνεται στο Μανταμάδο της Λέσβου το μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος πιστώνεται με πολλά θαύματα και είναι ο προστάτης της Λέσβου. Επίκεντρο του

Image
μονη ταξιαρχη μανταμαδω

εορτασμού ο ομώνυμος ναός, στον οποίο συρρέουν πλήθη πιστών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Τουρκίας.

Πολλοί πιστοί διανύουν πεζή την απόσταση των 40 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη έως τον Μανταμάδο με την λαμπάδα «στο μπόι τους» για να προσκυνήσουν το μοναδικό στην Ορθοδοξία ανάγλυφο εβένινο εικόνισμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πλάστηκε από άγνωστο υλικό.

Σύμφωνα πάντως με την παράδοση, δημιουργός του ήταν ένας νεαρός μοναχός που κρύφτηκε στη στέγη όταν στο μοναστήρι επέδραμαν Σαρακηνοί πειρατές. Οι εισβολείς δεν άργησαν να ανακαλύψουν την κρυψώνα του και τον

Image
ταξιαρχης μανταμαδω

κυνήγησαν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια θάλασσα φουρτουνιασμένη που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι τον άφησαν και τράπηκαν σε φυγή. Ο νεαρός καλόγερος, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, συγκέντρωσε το χώμα το μουσκεμένο από το αίμα των σκοτωμένων καλόγερων και έπλασε το εικόνισμα.

Το έθιμο της ταυροθυσίας

Έως σχετικά πρόσφατα την παραμονή της εορτής των Μυροφόρων στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, σφάζονταν ένας ταύρος αλλά και άλλα ζώα, κυρίως αρνιά, προσφορά των πιστών για το λεγόμενο «κισκέκι», το παραδοσιακό «φαγητό του Αγιού» από σπασμένο σιτάρι, κρέας και ρεβύθια, το οποίο προσφερόταν στους προσκυνητές μετά τη Θεία Λειτουργία της επομένης. Το αίμα του ταύρου το κρατούσαν σαν φυλαχτό οι πιστοί.

Όπως έγινε γνωστό, φέτος όπως και πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε το έθιμο της θανάτωσης ταύρου στην αυλή της εκκλησίας. Και φέτος ο ταύρος σφαγιάστηκε στο σφαγείο όπου και τεμαχίστηκε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε  στην αυλή της εκκλησίας και μαγειρεύτηκε σε τεράστια καζάνια.

Τα μικρά ζώα, αρνιά και κατσίκια που προσφέρουν οι πιστοί στον Άγιο όπως και κάθε χρόνο, δημοπρατούνται και πωλούνται  σε κτηνοτρόφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχάγγελος Μιχαήλ: Ο πιο ένδοξος και λαμπρός ταξιάρχης των ασωμάτων Δυνάμεων

Ποιες ήταν οι 7 Μυροφόρες Γυναίκες του Ευαγγελίου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Πώς ερμηνεύεται η Ιερά Εικόνα και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis