Κοινωνία

Ελλάδα: Υψηλός ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών παιδιών σε τροχαία

παιδί στο αυτοκίνητο

Στο πλαίσιο της 6ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ που έχει σαν θέμα το όριο ταχύτητας 30km/h στις κατοικημένες περιοχές, ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή διημερίδα την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Μαΐου επικεντρωμένη στο θέμα "Παιδί και Οδική Ασφάλεια".

Όλες οι χώρες που επεξεργάστηκαν και εφάρμοσαν πολιτικές δραστικού περιορισμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους πρωταρχικά εστίασαν στην εκμηδένιση του αριθμού των θυμάτων – παιδιών.

Το 2019 η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ολόκληρο το χρόνο δεν είχε κανένα παιδί νεκρό από τροχαίο.

Στη χώρα μας ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών παιδιών στο οδικό δίκτυο παραμένει αρκετά υψηλός και το παιδί σαν πολίτης υφίσταται όλο και μεγαλύτερο περιορισμό των δικαιωμάτων του στην κινητικότητα, στο παιχνίδι, σ όλες τις όψεις της κοινωνικής ζωής του με τραγικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή τη τάση.

Να κάνουμε τις πόλεις, αλλά και τα χωριά, βιώσιμα σχεδιασμένα και λειτουργικά για τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των μηχανοκινήτων.

Να ανακτήσουμε και να διευρύνουμε τον Δημόσιο χώρο προς όφελος πρωταρχικά των πιο ευάλωτων ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών.

Να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρομές για το περπάτημα και την ποδηλασία που θα ενθαρρύνουν τους μικρούς πολίτες στην αυτόνομη μετακίνηση τους και όχι στη μεταφορά τους με μηχανοκίνητα.

Να προχωρήσουμε στο ορατό μέλλον στο όραμα Μηδέν.

τροχαία ατυχήματα
τροχαία ατυχήματα

Να μη θρηνήσουμε ξανά κανένα παιδί νεκρό ή σοβαρά τραυματισμένο από τροχαίες συγκρούσεις και παρασύρσεις στη χώρα μας.

Η θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό. Το ίδιο και η απονομή Δικαιοσύνης για τα τροχαία εγκλήματα.

Δεν έχουμε κανένα άλλοθι για να καθυστερούμε.

Η διημερίδα θα φιλοξενηθεί από το δημοσιογραφικό ιστότοπο The Press Project και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του στο Facebook και το κανάλι του στο YouTube.

Τις συζητήσεις θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζένη Τσιροπούλου.

Συμμετέχουν:

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, Ώρες 18.00 -21.00
Margie Peden, Επιδημιολόγος, Senior Research Fellow, Head of Injury, George Institute UK, Co-director WHO Collaborating Centre on Injury Prevention and Trauma Care
Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Α.Π.Θεσσαλονίκης
Στέλιος Ξενιάδης, εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, πληροφορικός
Νίκος Ηλιού, Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος, Συντονιστής Δικτύου CIVINET
Κώστας Κοσμάτος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θράκης

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, Ώρες 18.00 -21.00
Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Μπαραλιάκος Φώντας, βουλευτής Πιερίας, μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Γαρυφαλιά Κατσαβουνίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Α.Π.Θ.
Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Άννα Ευαγγελινού, πρώην αρχισυντάκτης του «Αναπηρία Τώρα»
Γιώργος Κουβίδης, γιατρός, πρόεδρος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λιονάκης και Μαράκης, μίλησαν στα παιδιά για τα τροχαία ατυχήματα

Ηράκλειο: Αντιπροσωπεία των "16" συναντήθηκε με Λαμπρινό για το βίντεο «Κάντια 1640»

 

 

Ελλάδα

Χωρίς δίπλωμα για 2 μήνες όσοι κινούνταν στη ΛΕΑ!

τελη κυκλοφοριας

Το μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς επέστρεψε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όπως επίσης και οι οδηγοί που δεν διστάζουν να κινηθούν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης για να βρεθούν λίγα μέτρα ή λίγα χιλιόμετρα πιο μπροστά από τους συνετούς οδηγούς που περιμένουν υπομονετικά στη λωρίδα κυκλοφορίας τους.

Ωστόσο η Τροχαία φαίνεται ότι είχε διαφορετική άποψη και τα αποτελέσματα για τον εντοπισμό των οδηγών που κινούνταν παράνομα στη ΛΕΑ απέφεραν αποτελέσματα καθώς 330 οδηγοί για τους επόμενους δύο μήνες θα αναγκαστούν να κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή με τα πόδια καθώς τους αφαιρέθηκε τόσο η άδεια οδήγησης όσο και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με το οποίο πραγματοποίησαν την παράβαση. Ειδικότερα στο πλαίσιο διενέργειας ειδικών δράσεων η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου πραγματοποίησε στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, για τον εντοπισμό οδηγών που κινούνταν στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Συνολικά βεβαιώθηκαν 330 παραβάσεις σε οδηγούς οι οποίοι κινούνταν στην Λ.Ε.Α., εκ των οποίων οι 218 μέσω Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών (κάμερες) και 112 κατά τη διάρκεια επιτόπιων τροχονομικών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται στους οδηγούς ότι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), κατατάσσεται στις παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και σε περιπτώσεις διάπραξης παράβασης, προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, χωρίς την επιβολή διοικητικού προστίμου.

Η Τροχαία επισημαίνει ότι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των Λωρίδων Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), δεν επιτρέπεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη: Aνησυχία για τα κρούσματα στις νεότερες ηλικίες

Ελλάδα: Υψηλός ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών παιδιών σε τροχαία

Αρναουτάκης: Υπεγράφη η ανάπλαση του κέντρου της Σητείας