Κοινωνία

Αναδρομικά: Πότε καταβάλλονται σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Αναδρομικά οι εισφορές

Ζεσταίνεται ξανά το κύμα των αγωγών για τα χαμένα αναδρομικά, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταβάλλει σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα ποσά του 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των κύριων συντάξεων. Το χρονοδιάγραμμα έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης:

έως τέλος Σεπτεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ποσών των κύριων συντάξεων και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα (μέχρι στιγμής έχει ψηφιστεί η επιστροφή των ποσών μόνο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα)

τον Οκτώβριο θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα  496 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους αντίστοιχους δικαιούχους του δημοσίου τομέα. 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν δικηγόροι και ειδικοί, ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για νέες αγωγές που προοιωνίζει νέο κύμα προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια από τους συνταξιούχους που χάνουν εντελώς τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προετοιμάζεται, μάλιστα, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσβάλλοντας την τελευταία απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου του ΕΝΔΙΣΥ, ο εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου του Λουκά Αποστολίδη, το δικόγραφο προς το Ευρωδικαστήριο θα εγείρει δυο βασικά ζητήματα:

τον περιορισμό των αναδρομικών στο 11μηνο Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 και το φραγμό που μπήκε στην περίοδο 2013 – 2015, δεδομένου ότι το 2015 δεν ήταν παραγεγραμμένες οι αξιώσεις των συνταξιούχων

το θέμα της Δίκαιης Δίκης, δεδομένου ότι το ΣτΕ ήρθε να κρίνει για δεύτερη φορά ήδη κριθείσες διατάξεις με προηγούμενες αποφάσεις του.

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος κάλεσε όσους αποκλείονται από τις επιστροφές, αλλά και όσους θα λάβουν κουτσουρεμένα αναδρομικά να προχωρήσουν άμεσα σε αγωγές.  «Από το ένα εκατομμύριο συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά τον Οκτώβριο, οι 400.000 έχουν κάνει αγωγές. Οι υπόλοιποι 600.000 πρέπει άμεσα να υποβάλλουν αγωγές, πριν την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την καταβολή σβήνονται όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, όσοι δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, με την είσπραξη των αναδρομικών από την κύρια σύνταξη σβήνουν τις πιθανές διεκδικήσεις για δώρα και επικουρικές.

Πηγή: Έθνος

Κοινωνία

Συμφωνία συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.jpg

Tο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας.   Η εν λόγω στρατηγική συνεργασία αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά προγράμματα.

 

Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπόγραψαν  ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

 

Η υπογραφή του συμφώνου σηματοδοτεί το κοινό όραμα των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν όχι μόνο σε κοινά προγράμματα σπουδών ή στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, αλλά και στις ανάγκες της ελλαδικής και κυπριακής κοινωνίας.

 

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε πως «το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στοχεύουν μέσα από τη συνεργασία τους στην ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και, παράλληλα, στη διάχυση και την αξιοποίηση εμβληματικών επιστημονικών πρωτοβουλιών προς την κοινωνία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτισμική, εκπαιδευτική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και της Ελλάδας».