Κρήτη

Αστυνομικά

Κεγκέρογλου: Nα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τη φωτιά στο Ρέθυμνο

κεγκέρογλου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και  Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για την καταστροφική πυρκαγιά στον Ν.Ρεθύμνου.
Ο Βουλευτής με την ερώτηση του φέρνει στη Βουλή το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς και ζητά να τρέξουν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν αλλά και οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης κλπ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Ν. Ρεθύμνου «έφτασε» μια ανάσα πριν τις κατοικίες των πολιτών.
Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Σταχτούρια και πέρασε στον Άγιο Παύλο και από τον άγιο Γεώργιο προς την Αγία Γαλήνη και από κει προς τις Μέλαμπες.
Παρόλο που η κινητοποίηση ήταν άμεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, κλιμάκια της Ε.Λ.Α.Σ, υδροφόρα των Δήμων αλλά και συνδρομή από τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι έσπευσαν να κατασβήνουν τις φωτιές, λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, η πυρκαγιά κατέκαψε πάνω από 35.000 στρέμματα  γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης ενώ στάχτη έχουν γίνει θερμοκήπια και ελαιώνες,
Επιπλέον ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στα δίκτυα υποδομών και στους δρόμους, όπως επίσης στα δίκτυα ύδρευσης και άδρευσης.
Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών κάνουν λόγο για ανείπωτη καταστροφή και με αγωνία περιμένουν την αρωγή της πολιτείας.
Επειδή δεν απαιτείται η απόφαση κήρυξης της περιοχής ως πυρόπληκτης για να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τις αποζημίωσεις που αφορούν ΕΛΓΑ και  ΠΣΕΑ. 
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;
2. Τι θα πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές;».

Κρήτη

Ηράκλειο

Περιφέρεια Κρήτης: ΕΣΠΑ και έργα ανάπτυξης στη συνεδρίαση της ένωσης Περιφερειών

Περιφέρεια Κρήτης ΕΣΠΑ

Στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκου και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Στη συνεδρίαση βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορεία του ΕΣΠΑ, η νέα προγραμματική περίοδος καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025. Παράλληλα, έγινε συζήτηση για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στη συνάντηση από την Περιφέρεια Κρήτης μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη και η συντονίστρια RIS3Crete, Αν. Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Χρυσή Δασκαλάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 - Δέκα ασθενοφόρα από την Περιφέρεια Κρήτης για το ΕΚΑΒ Ηρακλείου

Κρήτη: Σημαντικά ευρήματα για την παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Τρίτος κύκλος σεμιναρίων για προφύλαξη από τον κορωνοϊό στους εργαζομένους της Κρήτης