Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μία ονειρεμένη βόλτα στο φαράγγι της Σπηλιώτισσας

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας

Το φαράγγι της Σπηλιώτισσας βρίσκεται περίπου 24χλμ νότια του Ηρακλείου. Είναι ουσιαστικά μια καταπράσινη ρεματιά που ξεκινάει από το χωριό Χουδέτσι, περνάει από τον Άγιο Βασίλειο και καταλήγει στον κάμπο των Πεζών, όπου χύνει τα νερά στο Κουναβιανό Φαράγγι. Το ωραιότερο τμήμα του, με μέγιστο φυσικό , ιστορικό και θρησκευτικό κάλλος είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στο Χουδέτσι και στον Άγιο Βασίλειο, μήκους 1.5χλμ. Ξεκινώντας από το Χουδέτσι, όπου μπορείτε να σταθμεύσετε στο χωριό, κατηφορίζετε στο καλά διατηρημένο μονοπάτι ως τον Άγιο Βασίλειο. 

Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας

 

Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Χαρακτηριστικό της περιοχής η πλούσια φυσική βλάστηση, δέντρων, θάμνων, χαμηλών φυτών και μποστανιών, που ποτίζονται από το ρυάκι του φαραγγιού. Το καλοκαίρι, η σκιά από τα πελώρια πλατάνια είναι η καλύτερη πηγή δροσιάς που μπορείτε να έχετε.

Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Στα πρώτα κιόλας μέτρα της πορείας μας συναντάμε τους Βυζαντινούς ναούς του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου, αλλά και δύο νερόμυλους που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για άλεσμα.

Ο παλιός νερόμυλος
Ο παλιός νερόμυλος
Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Μετά από 500μ, συναντάμε το ιστορικό Σιναΐτικο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, από όπου παίρνει το όνομα του το φαράγγι. Το μοναστήρι ήταν αρχικά ανδρικό, σήμερα όμως λειτουργεί ως γυναικεία μονή και είναι από τα μικρότερα ενεργά μοναστήρια της Κρήτης.

Φαράγγι Σπηλιώτισσας
Φαράγγι Σπηλιώτισσας

Ο ναός τη μονής είναι χτισμένος σε βράχο όπου, κατά μια παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Τα ίχνη των τοιχογραφιών επάνω στο βράχο του σπηλαίου της Παναγίας χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Γύρω στα 1600 φαίνεται πως η μονή ήκμαζε. Πέρασε στη δικαιοδοσία της Μονής Σινά κατά την περίοδο 1649-1669. 

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας
Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας

Έξω από την εκκλησία υπάρχει μια αρχαία ελληνική επιγραφή σε μάρμαρο. Επίσης, περίπου το 1910, Άγγλοι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο σημείο άγαλμα αρχαίας θέας, το οποίο εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της Βοστώνης.

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο μικρό μοναστήρι με τον σπηλαιώδη ναό, συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στην καρδιά του καταπράσινου φαραγγιού, ως τον Άγιο Βασίλειο. Έξω από το μοναστήρι υπάρχει όμορφη κρήνη, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω στέκεται ο πολύ σημαντικός Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη.

Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη
Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη

Η ίδρυσή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου (1282-1328) καθώς στην είσοδο αναγράφεται: "Ανακενήστη κε ανηστορήνθει ο πάνσεπτος και θήος ναός... Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου δια... και εξώδου κυρού Νικολάου Τζηακοντόπουπλου....μοναχής...έτουςω... του Ανδρηονίκου του Παλαιολόγου" με σημειωμένη την χρονολογία 1291.

Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη
Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη

Ο ναός φέρει τοιχογραφίες από το λαϊκό αγιογράφο Φωκά, τον οποίο συναντάμε και σε άλλες εκκλησίες της επαρχίας Πεδιάδος, και χρονολογούνται στον 13ο προς 14ο αιώνα.

Οι τοιχογραφίες του Φωκά
Οι τοιχογραφίες του Φωκά

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν το φαράγγι ως μία μοναδική εμπειρία, συνθέτοντας ένα όμορφο φυσικό τοπίο χρωμάτων και ήχων, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Ηρακλείου.

Φωτογραφίες cretanbeaches

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ανακαλύψτε τα πανέμορφα χωριά Αυγενική και Βενεράτο

Αρχάνες: Το πολύχρωμο χωριό στην Κρήτη που έχει μπει σε λίστα με τα ωραιότερα της Ελλάδας

Το ελληνικό χωριό που οι άνθρωποι μιλάνε... με σφυρίγματα (βίντεο)

Κρήτη

Ηράκλειο: Πώς έκαναν "φτερά" από τον λογαριασμό επιχειρηματία πάνω από 13.000 ευρώ

λογαριασμός τράπεζας

Εξιχνιάστηκαν χθες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων, τρεις υποθέσεις απάτης οι οποίες διαπράχθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας 38 ετών, κατηγορούμενης για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η 38χρονη φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με 68χρονο ιδιοκτήτη επιχείρησης γεωργικών εφορίων σε περιοχή του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, προσποιούμενη την πελάτισσα, και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, κατάφερε να τον πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που του υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 13.670 ευρώ.

Από την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 23.02.2021 έως και 24.02.2021 κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο δράσης να αποσπάσουν από δύο ακόμα επιχειρηματίες στο Δήμο Σητείας, το συνολικό χρηματικό ποσό των 20.780 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.
 

Η ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης στο πλαίσιο του προληπτικού - κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστά στους πολίτες:

Να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Να επιβεβαιώνουν με δική τους πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.

Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

Να καταγράφουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».

Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης ειδικά δε όταν πρόκειται για οχήματα, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.

Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.

Να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές. Να προτιμούν προσωπικό υπολογιστή ή κάποιον τον οποίο είναι βέβαιοι ως προς το επίπεδο ασφάλειας.

Να προτιμούν ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

Να μην παρέχουν προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.

Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών καταστημάτων.

Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: "Πικρός" καφές για τον ιδιοκτήτη καφενείου

Κρήτη: "Έσβησε" μόνη, μέσα στο σπίτι...

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό καλλιτέχνη - Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του