Κρήτη

Αρχάνες: Το πολύχρωμο χωριό στην Κρήτη που έχει μπει σε λίστα με τα ωραιότερα της Ελλάδας

αρχάνες

Μικρά, μεγάλα, με περισσότερο ή λιγότερο κόσμο τα ελληνικά χωριά ξεχωρίζουν κυρίως για την αυθεντικότητα και την ιστορία τους. Γιατί εκεί μπορεί να γνωρίσεις από πρώτο χέρι την παράδοση, να απολαύσεις ντόπιες συνταγές, να γνωρίσεις φιλόξενους κατοίκους και να έρθεις πιο κοντά με την φύση. Κάποια από αυτά τα χωριά ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο όχι μόνο στα μάτια μας αλλά και σε όσους ξένους επισκέπτες τα γνωρίζουν από κοντά. Ένα τέτοιο είναι το πολύχρωμο ελληνικό χωριό Αρχάνες που βρίσκεται στην Κρήτη και το οποίο έχει διακριθεί για την ομορφιά του. Το CNN Travel το έχει κατατάξει στη λίστα με τα ωραιότερα ελληνικά χωριά της Ελλάδας. Και όχι άδικα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Το πολύχρωμο χωριό στην Κρήτη που έχει μπει σε λίστα με τα ωραιότερα της Ελλάδας

Οι όμορφες και αυθεντικές Αρχάνες είναι χτισμένες στα 400 μέτρα υψόμετρο και αποτελούν έναν παραδοσιακό οικισμό που μοιάζει με πολύχρωμο ψηφιδωτό. Αποτέλεσμα της πλούσιας τέχνης του νησιού που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε τέτοια χωριά. Αυτή η πολύχρωμη κωμόπολη βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα. Θα τη βρεις σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και θα ενθουσιαστείς από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. 

αρχάνες
αρχάνες

Περπατώντας στο χωριό συναντάς ουσιαστικά ένα παζλ από καλαίσθητα και περιποιημένα σπίτια και πολλές ιστορικές γωνιές. Όπως για παράδειγμα, το μουσείο στο οποίο θα βρεις πολλά ευρήματα των Μινωικών – Βυζαντινών χρόνων αλλά και σπουδαία εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτισμάτων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών.

Αρχάνες - στα σοκάκια με τις βουκαμβίλιες
Αρχάνες - στα σοκάκια με τις βουκαμβίλιες

Και μάλλον αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει τις Αρχάνες τόσο διάσημες και αγαπητές. Το γεγονός ότι αυτό το ελληνικό χωριό να συνδυάσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την παράδοση. Με έναν τέτοιο τρόπο που δεν έχει χάσει την πολιτιστική του ταυτότητα και τον χαρακτήρα του. Από τα πέτρινα καλντερίμια και τα προσεγμένα σπίτια, μέχρι τις γάργαρες πηγές και τους ελαιώνες γύρω από το χωριό. Από τις γευστικές παραδοσιακές συνταγές και το ντόπιο κρασί μέχρι τις μαντινάδες και τα έθιμά του, αυτό το χωριό σου κλέβει την καρδιά για πάντα…

Αρχάνες - το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης
Αρχάνες - το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης

Το ήξερες;

Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο! Εκεί λοιπόν θα δοκιμάσεις ένα από τα πιο εκλεκτά (και φυσικά βραβευμένα) κρασιά της Ελλάδας. Και σε κάθε γουλιά θα ευχαριστείς την τύχη που σε οδήγησε σε αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας.

Το αρχαιότερο πατητήρι στις Αρχάνες
Το αρχαιότερο πατητήρι στις Αρχάνες

Πηγή: exploringgreece.tv

Κρήτη

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ηλίας Μόσιαλος

Ηλίας Μόσιαλος

Μετά από πρόταση του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα την αναγόρευση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, δήλωσε ότι στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον επιστήμονα, αλλά και την συνεισφορά του στην επιστήμη και την χώρα.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Μόσιαλου ως επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ο Captain Covid τηλεκπαιδεύεται!

Κορωνοϊός: Βίντεο για τον εμβολιασμό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης