Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Σαρακοστή: Νηστίσιμο παστίτσιο με πουρέ πατάτας & κιμά σόγιας

Image
παστίτσιο
 clock 12:11 | 05/03/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο από τον Τάσο Αντωνίου.

Ο πουρές πατάτας αντικαθιστά τη μπεσαμέλ ενώ ο κιμάς σόγιας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την κλασική συνταγή για παστίτσιο.

Υλικά

  • 1 συσκευασία χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. κιμάς σόγιας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα στρώνουμε σε ταψί πασπαλισμένο με τριμμένη φρυγανιά. 
  • Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σουρώνουμε. Ξεβγάζουμε με νερό και σουρώνουμε ξανά πολύ καλά, μέχρι να φύγει η υγρασία του.
  • Στην κατσαρόλα που βράσαμε τον κιμά σόγιας βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον βρασμένο και στεγνό κιμά σόγιας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά και απλώνουμε τον κιμά σόγιας πάνω από τα μακαρόνια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Σε κατσαρολάκι, βάζουμε να βράσει 1/2 λιτρό νερό και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών. Κατόπιν κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αμέσως τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πουρέ με αρκετή τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές και να κάνει χρσαφένια κρούστα.

Tips

Σε αυτή τη συνταγή, ο πουρές πατάτας αντικαθιστά τη μπεσαμέλ. Γι’ αυτό και θα τον φτιάξετε σχετικά αραιό και θα τον αφήσετε στην κατσαρόλα. Σιγά σιγά θα αρχίσει να δένει, και με αυτόν τον τρόπο θα απλωθεί εύκολα πάνω από τον κιμά.Αντί για φρυγανιά, μπορείτε να πασπαλίσετε με σιμιγδάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νηστεία Σαρακοστής: Bελούδινη σούπα κουνουπιδιού με μήλο

Σαρακοστή: Γλυκά και αλμυρά αλάδωτα νηστίσιμα

Τα super foods της Σαρακοστής

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis