Από τις περιόδους νηστείας ολόκληρου του έτους, η πιο αυστηρή είναι η Μεγάλη Σαρακοστή, η νηστεία δηλαδή που ξεκινά από την Καθαρή Δευτέρα, με τη λήξη του Τριωδίου, και διαρκεί έως την ημέρα του Πάσχα. Είναι η περίοδος που απέχουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η εποχή βοηθάει. Τον Μάρτιο, που πάντα περιλαμβάνει τη Σαρακοστή -το λέει και η παροιμία άλλωστε-, αφθονούν τα ψωμωμένα θαλασσινά και ένα πλήθος από χόρτα και ανοιξιάτικα λαχανικά που μαζί με τα όσπρια που ούτως ή άλλως δεν λείπουν από κανένα σπίτι αποτελούν βασικό υλικό για νόστιμες νηστίσιμες σούπες.
Δείτε μια ιδιαίτερη βελουτέ σούπα με ξινόμηλα και κουνουπίδι ιδανική για vegans!
Υλικά:
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σελινόριζα (περίπου 2 μέτριες), καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο ξινόμηλο, καθαρισμένο, σε μέτρια κομμάτια
- 2 φλιτζ. τσαγιού φουντίτσες κουνουπιδιού
- 800 ml νερό αρωματισμένο για 7 λεπτά με τσάι γιασεμί (έτοιμο, σε φακελάκι)
- 400 ml γάλα καρύδας
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Για τη βελούδινη σούπα κουνουπιδιού με μήλο ξεκινάμε και σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη σελινόριζα, το μήλο, το κουνουπίδι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το τσάι γιασεμιού και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να πάρει βράση και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε με τραγανό προσούτο ή τηγανητά κρεμμύδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταραμοσαλάτα με παντζάρι και καρύδι
Η σούπα του Ιπποκράτη, δείγμα γαστρονομικής σοφίας του πολιτισμού μας
Τέλειο σνακ: Τραγανά καρότα στον φούρνο, σαν πατατάκια τηγανητά