Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

5 απλά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αβγά στη κουζίνα

Image
αυγά
 clock 22:44 | 21/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα αβγά είναι ένα βασικό υλικό που δεν λείπει σχεδόν από καμιά κουζίνα, καθώς τα αβγά χρησιμοποιούνται σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Κάποιοι όμως δεν συμπαθούν τα αβγά ή καλούνται να τα αποφεύγουν.

Αν λοιπόν έχεις αφαιρέσει τα αβγά από το διατροφολόγιο σου, λόγω υγείας, χορτοφαγίας ή απλά γιατί δεν σου αρέσουν καθόλου κι όμως αντιμετωπίζεις πρόβλημα στις συνταγές σου γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς να βάλεις στη θέση τους, ε τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο γιατί σε ενδιαφέρει απόλυτα.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες συνταγές – και ειδικότερα στη ζαχαροπλαστική – για να πετύχουν χρειάζονται αβγά.

Ωστόσο, αν δεν μπορείς και δεν θες με τίποτα να τα καταναλώσεις, υπάρχουν τα υλικά που θα σε βοηθήσουν να τα αντικαταστήσεις επάξια και 5 από αυτά είναι:

  • Λιναρόσπορος 

Σας ξαφνιάσαμε; Αυτή η εξαιρετικά υγιεινή τροφή με την σχετικά ουδέτερη γεύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του αυγού. Πώς; Απλώς ανακατέψετε 1 κ.σ. λιναρόσπορο σε σκόνη με 3 κ.σ. μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές και κολλώδες μίγμα και χρησιμοποιείστε αυτή την ποσότητα αντί ενός αυγού (Αν δεν έχετε σκόνη λιναρόσπορου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους και να τους αλέσετε εσείς). 

  • Ρεβυθόζουμο

Το ζουμί αυτό είναι πλούσιο σε άμυλο, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά στοιχεία και, σε αντίθεση με τα παραπάνω υλικά που διαβάσατε μέχρι τώρα, είναι κατάλληλο και για παρασκευή μαρέγκας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές όπως μακαρόν, μπισκότα, μους, μπράουνις, παγωτό, αλλά και μαγιονέζα. Με άλλα λόγια, ίσως μιλάμε για τον πιο άξιο από τους άξιους αντικαταστάτες των αυγών! Όσο για την ποσότητα, ένα αυγό ισοδυναμεί με 3 κ.σ. ρεβυθόζουμο.

  • Φυτικό έλαιο 

Συνήθως χρησιμοποιείται ηλιέλαιο και η ποσότητα που αναλογεί σε ένα αβγό, είναι το 1/4 του φλιτζανιού.

Σε συνταγές  όπως το κέικ, καλό θα ήταν να μην αντικατασταθούν όλα τα αβγά με φυτικό έλαιο, καθώς είναι πολλά και θα το κάνουν πιο λιπαρό.

  • Μπανάνα

Μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις το αβγό μιας συνταγής με λιωμένη μπανάνα.

Το 1/4 του φλιτζανιού λιωμένης μπανάνας, αντιστοιχεί σε ένα αβγό.

Και τώρα δεν έχεις πια καμία δικαιολογία για να μην μπεις στην κουζίνα και ετοιμάσεις άφοβα την επόμενη συνταγή σου που δεν θα έχει καθόλου μα καθόλου αβγά.

Τώρα πια ξέρεις τι πρέπει να κάνεις στην επόμενη συνταγή που θα θες να φτιάξεις και θα έχει στα υλικά της αβγά.

  • Ένα μίγμα νερού, λαδιού και μαγειρικής σόδας

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 2 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. φυτικό έλαιο και 2 κ.γ μαγειρική σόδα. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να αντικαταστήσει ένα αυγό. Μάλιστα το συγκεκριμένο μίγμα, αν χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, τα κάνει και πιο αφράτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υγιεινός τρόπος να τρώτε τα αυγά χωρίς ενοχές

Το ξέρατε; Κι όμως τα τσόφλια των αυγών τρώγονται!

Αυγά: Πέντε χρήσεις που θα σας εκπλήξουν

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis