Skip to main content
GOSSIP - LIFESTYLE

Αντώνης Κανάκης: «Πλέον η κοινωνία μας έχει υποστεί ένα είδος λοβοτομής»

Image
kanakis.jpg
 clock 23:00 | 22/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Αντώνης Κανάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό People  μίλησε για το τηλεοπτικό γίγνεσθαι.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του:

Έχεις σκεφτεί γιατί πάνε τόσες χιλιάδες άνθρωποι στα ρι­άλιτι;

Γιατί πλέον η κοινωνία μας έχει υποστεί ένα είδος λοβοτομής. Αυτές οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζουν ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο κάποιοι λίγοι προσπαθούν να κρατήσουν ελεύθερο το μυαλό τους, να διατηρήσουν την κριτική τους σκέψη ζωντανή και την επαφή με όλα όσα έχουν πραγματικά αξία και νόημα στη ζωή και να μην κάνουν ό,τι ο Μεγάλος Αδελφός τους προ­στάζει δεν είναι καθόλου επιστημονική φαντασία. Είναι εδώ, είναι το τώρα, έχει ξεκινήσει για τα καλά και η μεγαλύτερη επιτυχία του Μεγάλου Αδελφού είναι ότι παραμένει αόρατος στους περισσότερους. Μεγάλη συζήτηση...

 

Πιστεύεις ότι ίσως σε όλο αυτό παίζει ρόλο και ο παράγοντας της αλλαγής του κοινού;

Είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός των εξής συστατικών, κατά την άποψη μου: Διαδίκτυο, social media, media γενικότερα, μάρκετινγκ, καταναλωτισμός, κοινωνικές ανισότητες, έλλειψη ουσιαστικής παιδείας. Όλα αυτά μαζί αν τα συνδυάσεις παίρνεις τη σημερινή κοινωνία. Παρ' όλα αυτά, το κοινό, δηλαδή όλοι εμείς, όταν του προσφέ­ρεται κάτι καλό, σχεδόν πάντα το αγκαλιάζει. Όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργηθούν καλά πράγματα πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν «σκουπίδια». Και λέω καλά πράγματα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την τηλεόραση, δεν εννοώ υψηλή τέχνη, αλλά δουλειές με βασική αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον εαυτό τους και το κοινό, με πνεύμα και με ένα έστω μικρό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την επιρροή που το μέσο αυτό έχει στην κοινωνία και την καθημερινή κουλτούρα της.

Είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή η επιχειρηματική πλευρά και ανάγκη των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά είναι η πλευρά αυτή να βρίσκεται σε μια κάποια ισορροπία με την κοινωνική ευθύνη της τηλεόρασης. Μην ξεχνάμε τουλάχιστον θεωρητικά οι τηλεοπτικές άδειες είναι δημόσιο αγαθό το οποίο παραχωρείται προς χρήση σε επιχειρήσεις βάσει όμως συγκεκριμένων όρων λειτουργίας, με ευθύνη απέναντι στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό της χώρας. Πού είναι αυτές οι ρυθμίσεις; "Βλέπουμε, για παράδειγμα, talent shows-ριάλιτι έως τη μία τη νύχτα και το ζωντανό κοινό στο στούντιο αποτελείται κυρίως από ανήλι­κα παιδιά!

Σε ποια σοβαρή χώρα του κόσμου συμβαίνει αυτό; Τέλος, το γενικότερο μιντιακό σύστημα που περιβάλλει την τηλεόραση παλαιότερα στεκόταν αυστηρά απέναντι στην κακή πλευρά της τηλεόρασης. Τώρα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υπέρμετρες ανάγκες των νέων μέσων για αναρτήσεις και παροχή πληροφορίας όλα αυτά τα υποπρο­ϊόντα αποθεώνονται και αναδεικνύονται ασταμάτητα. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και αυτό που κυρίως θα δείτε να εκπέ­μπεται είναι φόβος και ανοησία. Όπως λένε και οι Depeche Mode σε ένα από τα τελευταία τους τραγούδια: «We’re Going Backwards».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis