Επιστήμη

Γραμμές στα αεροσκάφη: Κι όμως δεν ήταν contrails ούτε ψεκασμός!

Γραμμές στα αεροσκάφη

Μια πολύ ωραία δορυφορική εικόνα από το Αιγαίο  και ένα βίντεο με την αεροπορική διαδρομή στην Κάρπαθο μου έστειλε ένας φίλος το μεσημέρι της Κυριακής και μου έθεσε το ερώτημα να απαντήσω αν η γραμμή των νεφών που παρουσιάζεται είναι contrails (ίχνη συμπύκνωσης) ή οφείλεται σε πιθανούς ...ψεκασμούς από την πρωινή πτήση για Κάρπαθο. Του απάντησα οτι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο! 

Αν και στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στα contrails θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά και πάλι ότι τα ίχνη συμπύκνωσης είναι τα επιμήκη, λεπτά γραμμικά νέφη τα οποία μερικές φορές σχηματίζονται πίσω από αεροσκάφη. Ο σχηματισμός τους οφείλεται πιο συχνά σε υδρατμούς στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους, ενώ άλλες αιτίες είναι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στην δίνη ακροπτερυγίου ή στον αέρα πάνω από ολόκληρη την επιφάνεια της πτέρυγας. Τα ίχνη αποτελούνται από νερό υπό μορφή δισεκατομμυρίων αιωρουμένων υγρών σταγόνων ή κρυστάλλων πάγου. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, αυτά ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο γραμμικό σύνολό τους δημιουργούν τα νεφικά ίχνη.

Αν μας θέσουν την ερώτηση για το πόσο διαρκούν αυτά σας απαντάμε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες υγρασίας. Εάν η ατμόσφαιρα σε αυτό το ύψος είναι ξηρή, τότε δεν δημιουργούνται καθόλου contrails ή σβήνουν σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία τους. Εάν η υγρασία είναι υψηλή, όπως συμβαίνει όταν έχουμε την έλευση νεφών cirrus, τότε αργούν να σβήσουν τα νέφη αυτά και απλώνονται στον ουρανό. Μια μελέτη έδειξε ότι contrails από έξι αεροσκάφη μπορούν να επεκταθούν σε περίπου 7.700 τετραγωνικά μίλια (David Travis του Πανεπιστημίου του Wisconsin). Για τους "ψεκασμούς" δεν θα αναφερθούμε καθόλου.

Κάνοντας μια σύγκριση της πορείας της πτήσης που είδαμε παραπάνω με την εικόνα που ακολουθεί έχεις μια πρώτη εντύπωση ότι αυτά είναι ίχνη συμπύκνωσης.

Ελλάδα
Ελλάδα

Η Κυριακή ήταν μια μέρα που δεν υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθούν τα γνωστά υψηλά "αραχνούφαντα" νέφη Cirrus και δεδομένου οτι δεν μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη η εξάπλωση της συγκεκριμένης νέφωσης από ένα και μόνο αεροπλάνο, αναθεωρείς την αρχική σκέψη σου και αντιλαμβάνεσαι οτι  δεν είναι σωστή. Καλύτερα όμως είναι να βρείς τους προγνωστικούς χάρτες, όπου θα διαπιστώσεις οτι αυτές τις νεφώσεις τις έδιναν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Ελλάδα
Ελλάδα

Από εκεί και μετά, αν θέλεις να δώσεις επί πλέον πληροφορίες και να εξηγήσεις το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορείς να παρουσιάσεις την ανάλυση του τεφιγράμματος (ειδικό μετεωρολογικό βοήθημα που αποτυπώνει την κατάσταση της ανώτερης ατμόσφαιρας με μετρήσεις από ραδιοβολίδες). Εκεί διακρίνεται το κάτω υγρό στρώμα (στα 700 hPa-3005 m) όπου σχηματίζονται τα νέφη Αc, As καθώς και το ανώτερο στρώμα με τα νέφη Ci ,Cs. Στη Στάθμη των 500 hPa διακρίνεται μάλιστα και το υψόμετρο της συγκεκριμένης πτήσης, ενώ από τον χάρτη αυτής της στάθμης ένας μετεωρολόγος καταλαβαίνει οτι πάνω απο την χώρα μας υπάρχει ευσταθής αντικυκλωνική ροή.

χάρτης
χάρτης

Κλείνουμε δείχνοντάς σας πως φαίνονταν από τον δορυφόρο τα ίχνη συμπύκνωσης  που υπήρχαν πάνω από την Χίο, Λέσβο και Λήμνο πέρσι, το καλοκαίρι του 2019.

δορυφόρος
δορυφόρος

Θοδωρής Κολυδάς

news247

Επιστήμη

Παγκολίνος: Το ζώο που ίσως μπορεί να εξαφανίσει τον κορωνοϊό

παγκολίνος

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια είδηση που κανείς δε θα περίμενε να ακούσει, καθώς αφορά το ζώο που βρέθηκε στο στόχαστρο όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού και το οποίο ίσως μπορεί να είναι η απάντηση στην εξαφάνιση της.

Ο παγκολίνος, είναι το μόνο ζώο που κολλάει κορωνοϊό, όμως δεν νοσεί. Οι επιστήμονες αποσκοπούν στο να κατανοήσουν καλύτερα το ανοσοποιητικό του σύστημα και μέσα από αυτό να μπορέσουν να νικήσουν τον ιό και στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Το συγκεκριμένο ζώο είναι υπό εξαφάνιση και κινδυνεύει ιδιαίτερα από λαθροκυνηγούς, οι οποίοι κερδίζουν πολλά λεφτά στην μαύρη αγορά.

 

Ο παγκολίνος είναι ένα θηλαστικό, που φτάνει σε μήκος τα 30-100 μέτρα και το όνομα του προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Εξωτερικά, καλύπτεται από μεγάλα κεράτινα λέπια, που του δίνουν την ικανότητα να διπλώνεται και να κυλάει, ενώ αποτελεί το μόνο θηλαστικό που μπορεί να κάνει αυτήν την προσαρμογή. Ζει σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος του και συναντάται κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

 

 

Είναι ένα νυκτόβιο ζώο που τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια και τερμήτες και είναι μοναχικός, καθώς συναντιέται με άλλα ζώα μόνο για την αναπαραγωγή του. 

Διαβάστε επίσης: Κρήτη - κορωνοϊός: Oικογένεια θετική στον ιό κυκλοφορούσε στην περιοχή

Lockdown - οριστικό: Παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου

Πρόβλεψη ΑΠΘ: Πόσα κρούσματα θα έχουν Αθήνα - Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου