Επιστήμη

Έρευνα: Τα φυτά στις φυλακές μειώνουν τη βία

φυτά.jpg

Οι χώροι πρασίνου σε μία φυλακή βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα βίας σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τα δέντρα και γενικότερα τα φυτά με διάφορα οφέλη, όπως η βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία, η ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών στα νοσοκομεία, η καλύτερη ψυχική διάθεση και η μείωση των ψυχικών διαταραχών. Η νέα έρευνα σε φυλακές της Αγγλίας και της Ουαλίας έρχεται να δείξει ότι όσο αυξάνεται το πράσινο σε μία φυλακή τόσο πέφτουν τα επίπεδα βίας ενάντια σε τρίτους ή ενάντια στον ίδιο τον εαυτό των κρατουμένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντομινίκ Μοράν του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Γεωγραφίας «Annals of American Association of Geographers», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», υπολόγισαν ότι μία μέτρια αύξηση κατά 10% των χώρων πρασίνου μέσα στην περίμετρο μίας φυλακής (δέντρα, θάμνοι, γκαζόν κ.ά.) μπορεί να μειώσει τις επιθέσεις μεταξύ φυλακισμένων κατά 6,6%, τους αυτοτραυματισμούς και τις αυτοκτονίες φυλακισμένων κατά 3,5% και τις επιθέσεις κατά του προσωπικού των φυλακών κατά 3,2%.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφή και ορατά οφέλη από την παρουσία των χώρων πρασίνου για τους φυλακισμένους σε όλα τα είδη των φυλακών. Είναι ξεκάθαρο πως η ύπαρξη χώρων πρασίνου πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό νέων φυλακών, ενώ οι υφιστάμενες φυλακές θα πρέπει να μετατρέψουν τους υπάρχοντες εξωτερικούς χώρους τους, έτσι ώστε, όσο είναι δυνατό, να αυξήσουν το πράσινο», δήλωσε η κ. Μοράν, η οποία παρέδωσε τη μελέτη στο βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με μία κρίση αύξησης της βίας στις φυλακές της χώρας, μετά και τις περικοπές που έχουν γίνει στα σχετικά κονδύλια χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ακόμη και μεγάλες φωτογραφίες με εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες καταλαμβάνουν ολόκληρους τοίχους, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των φυλακισμένων και στη μείωση της βίας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει οφέλη από την άσκηση της κηπουρικής και της καλλιέργειας λαχανικών στις φυλακές, καθώς η επαφή με τη φύση συνδυάζεται με σωματική άσκηση και ομαδική εργασία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος (βίντεο)

Ινδονησία: Viral το έμβρυο καρχαρία με το «ανθρώπινο πρόσωπο» (vid)

Επιστήμη

Το Déjà Vu το ήξερες, το Déjà Rêvé όμως;

Deja Vu

Λοιπόν, η όραση επηρεάζει τη γεύση σου. Το χρώμα του πιάτου, του φλυτζανιού ή οποιουδήποτε τέλος πάντων σκεύους χρησιμοποιείς για το ρόφημα ή το φαγητό σου, επηρεάζει τη γευσιγνωστική σου αντίληψη. Μια γρανίτα σερβιρισμένη σε ροζ ποτήρι θα σου μοιάζει πιο γλυκιά. Ένα ρόφημα σοκολάτας σε πορτοκαλί φλυτζάνι θα το βρεις πιο αρωματικό. Ένα αναψυκτικό σε μπλε συσκευασία θα νιώθεις να σε ξεδιψάει περισσότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καφές σου μοιάζει πιο γευστικός όταν είναι μέσα στην αγαπημένη σου κούπα και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που επιμένεις να τρως στο ίδιο εκείνο πιάτο εδώ και χρόνια.

 

Ο εγκέφαλός σου κάνει παιχνίδια

Το πώς ένα χρώμα αλλάζει την αντίληψή σου για τη γεύση είναι το πρώτο επίπεδο. Μετά έρχονται τα πιο μυστήρια. Ας πούμε, η προκατάληψη της επιβεβαίωσης. Κάνεις μια υπόθεση, προκαταβάλλεσαι ότι ισχύει και έπειτα ό,τι πληροφορία κι αν λάβεις, την αξιολογείς υποκειμενικά ώστε να επιβεβαιώσει την αρχική σου πεποίθηση. Και το κάνεις και με τους ανθρώπους. Όταν περνάει από το χέρι σου, τείνεις να έχεις γύρω σου όσους επιβεβαιώνουν τον τρόπο σκέψης σου και συμφωνούν μαζί σου.

Ένα παιχνίδι ακόμη, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Θεωρείς αρχικά ότι μια κατάσταση θα έχει μια συγκεκριμένη έκβαση, κατά βάση αρνητική. Και παρότι η πρόβλεψή σου θα μπορούσε να είναι λανθασμένη, τελικά θα βγει αληθινή διότι πολύ απλά εσύ ο ίδιος την προκαλείς. Αφού κάθε σου σκέψη και συμπεριφορά που υποσυνείδητα διαλέγεις και υιοθετείς, οδηγεί την κατάσταση εκεί ακριβώς που είχες φανταστεί, ενώ όλα θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν αλλιώς.

Παιχνίδια του μυαλού. Άλλωστε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι -σύμφωνα με μελέτες που οι ίδιοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι έχουν διεξάγει- το ισχυρότερο όργανο της φύσης. Είπαμε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

 

Ένα επίπεδο πιο πέρα, το Déjà Vu

Ένα βήμα πιο βαθιά στα παιχνίδια του εγκεφάλου, συναντάμε το déjà vu. Δηλαδή, το ήδη ιδωμένο. Είναι εκείνο το αιφνίδιο συναίσθημα οικειότητας που νιώθεις σε ένα μέρος που όμως επισκέπτεσαι πρώτη φορά. Όταν γνωρίζεις κάποιον, αλλά νιώθεις ότι τον ξέρεις ήδη. Όταν μυρίσεις κάτι που θα μοιάζει γνώριμο, ενώ πραγματικά δεν είναι.

Déjà vu είναι αυτό που αισθανόμαστε όταν θεωρούμε πως έχουμε ξαναζήσει την παρούσα κατάσταση. Και δεν είναι καθόλου σπάνιο. Μειώνεται με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σε περιόδους στρες και υπερκόπωσης. Πάντως, 2 στα 3 άτομα δηλώνουν πως το έχουν νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι με συχνότητα 1 με 2 φορές το χρόνο.

Πριν αρχίσεις τις εικασίες για παράλληλα σύμπαντα και προηγούμενες ζωές, δώσε μια ευκαιρία και στη νευροεπιστήμη. Το déjà vu είναι πιο πιθανό λέει να σου συμβεί όταν η προσοχή σου είναι μειωμένη και στα καπάκια προσηλώνεσαι πλήρως.

Πες ότι πας να ξεκλειδώσεις την πόρτα του σπιτιού για να φύγεις και ξαφνικά ακούς ένα δυνατό θόρυβο μέσα στο σπίτι. Τρομάζεις, αφαιρείσαι. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου συνειδητοποιείς ότι ήταν οι αγαπητοί γείτονες του πάνω ορόφου -που αλίμονο κι αν ήξερες πώς καταφέρνουν να κάνουν τόση φασαρία- και επικεντρώνεσαι ξανά στην πόρτα και το κλειδί.

Τότε ακριβώς, είναι πολύ πιθανό να βιώσεις ένα déjà vu. Λόγω της απότομης εναλλαγής αφαίρεσης της προσοχής και άμεσης προσήλωσης, η πρώτη φορά που πήγες να ξεκλειδώσεις θα μοιάζει μακριά ανάμνηση, θα είναι η ίδια όμως ακριβώς εικόνα.

Και είναι και η μνήμη. Μέσα στη μέρα, λαμβάνεις αμέτρητες πληροφορίες. Δεν είναι δυνατόν να δώσεις προσοχή σε όλες. Αυτές όμως αποτυπώνονται στη μνήμη σου. Κάποιες λοιπόν λεπτομέρειες μιας κατά τα άλλα νέας σου εμπειρίας μπορεί να είναι γνώριμες, χωρίς να μπορείς να ανακαλέσεις από πού τις ξέρεις. Κι έτσι σου μοιάζει η νέα σου εμπειρία σαν να την έχεις ξαναζήσει.

 

Κι αν το Déjà Vu λιγάκι σε τρομάζει, πού να δεις το Déjà Rêvé

Ακόμη και μετά από όλες τις πιθανές εξηγήσεις, είναι λίγο τρομακτικό όταν σου συμβαίνει, είναι αλήθεια. Φταίει μάλλον η συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος, ο χώρος και η συνείδηση, ίσως δεν έχουν τη γραμμική μορφή που "βολεύεσαι" να θεωρείς πως έχουν. Κι εκεί μπαίνει ο Φρόιντ με το ασυνείδητο, το υποσυνείδητο και το συνειδητό. Και σε περίπτωση που δεν μπλέχτηκες ακόμη αρκετά, έρχεται παρέα και ο Καρλ ο Γιουνγκ να προσθέσει σε αυτά το υπερσυνειδητό μυαλό. Έτσι, για να τον "κάψουμε" τελικά τον εγκέφαλό μας μια και καλή.

Τώρα, αν είσαι από εκείνους που την ώρα που πέφτουν τα ποπ κορν στους άλλους από τον ξαφνικό γδούπο σε ένα θρίλερ εσύ γελάς, αντέχεις να μάθεις ότι υπάρχουν και πιο σκληροπυρηνικά παιχνίδια που παίζει το μυαλό μας.

Ένα βήμα λοιπόν πιο πέρα -και μάλλον εδώ το τερματίσαμε- φτάνουμε στο déjà rêvé. Όπως το déjà vu είναι το ήδη ιδωμένο, τούτο εδώ είναι το ήδη ονειρεμένο. Είναι η αίσθηση πως μια κατάσταση που ζεις στον πραγματικό κόσμο, την έχεις ήδη ζήσει στο παρελθόν σε κάποιο όνειρό σου.

Σκέψου την Κασσάνδρα, τη πριγκίπισσα της Τροίας. Έκανε η γυναίκα τις προφητείες της και όχι μόνο δεν την πίστευε άνθρωπος, τη θεωρούσαν και καταραμένη. Και σκέψου και τον Αβραάμ Λίνκολν. Που μερικές εβδομάδες πριν τη δολοφονία του, ονειρεύτηκε το θάνατό του. Κι ο Βρετανός ζωγράφος David Mandell ονειρεύτηκε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές αεροπλάνα να συγκρούονται με τους δίδυμους πύργους. Κι έτσι το 1996 αποφάσισε να ζωγραφίσει την εικόνα του ονείρου του.

 

Εξηγείται επιστημονικά το Déjà Rêvé ή θα τρελαθούμε τελείως;

Αρχικά, ψυχραιμία. Στην τελική, προειδοποιήθηκες στη φάση με τα ποπ κορν, εσύ διάλεξες να συνεχίσεις. Κατά δεύτερον, υπάρχει μελέτη, ναι. Συνεργάστηκαν 6 επιστημονικές ομάδες από τη Γαλλία και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Brain Stimulation Journal.

Επειδή ο εγκέφαλός τους δείχνει να είναι πολύ ικανός να τρέχει σε πολλές διαφορετικές περιοχές που αλληλοκαλύπτονται κατά καιρούς -λειτουργία που ενεργοποιεί εντονότερα το φαινόμενο του déjà rêvé-, στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις.

Στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει ειδικά συστήματα μνήμης για την αποθήκευση των ονείρων, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλέσουν στους συμμετέχοντες τα όνειρά τους, μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης εγκεφάλου.

Σαν αποτέλεσμα, βρέθηκαν τρεις τύποι déjà rêvé, ο ένας πιο μυστήριος από τον προηγούμενο.

1. Επεισόδιο

Εδώ, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια ή έστω με εξαιρετικά καλή προσέγγιση την ημέρα που είδαν το προφητικό τους όνειρο και μπορούσαν να θυμηθούν ανατριχιαστικά πολλές λεπτομέρειες. Τα περισσότερα από τα όνειρα αυτά, τα είχαν δει πολλά χρόνια πριν.

2. Εξοικείωση

Τα πράγματα εδώ είναι πιο συγκεχυμένα. Οι συμμετέχοντες ανακαλούν θολές ονειρικές εικόνες της τρέχουσας πραγματικής συνθήκης. Οι εικόνες αυτές περιλαμβάνουν μεν τοποθεσίες, σκηνές και χαρακτήρες, με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν όλα όσα ζουν τα ανακαλούν από ένα συγκεκριμένο όνειρο, ούτε και μπορούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία του ονείρου αυτού.

3. Ονειρική κατάσταση

Εδώ, σοκ. Οι συμμετέχοντες ζουν την πραγματική συνθήκη, αλλά αισθάνονται σαν σε όνειρο. Και δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν το πραγματικό από το ονειρικό. Φτάνουν να αναρωτιούνται αν αυτό που μόλις συνέβη το έζησαν πράγματι ή αν ακόμη ονειρεύονται.

 

Και η άλλη πλευρά

Αρχαίες φυλές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μιλούσαν για το "χρόνο των ονείρων", υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με τη συνείδησή μας. Κι αν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς στο χρόνο και μπορούσαν να συναντήσουν τον Αριστοτέλη, σίγουρα θα συζητούσαν μαζί του τα "Σχετικά με την προφητεία των ονείρων" κείμενά του.

Κι αν σε όλα αυτά εντάξουμε τις τελευταίες εξελίξεις της κβαντικής φυσικής, ίσως τελικά αναρωτηθούμε μήπως όλες οι ψυχικές μας εμπειρίες είναι μια επέκταση των δυνατοτήτων μας να αλλάξουμε την πραγματικότητα, βιώνοντάς την σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια. Τι έγινε λέει τώρα;

Και τέλος πάντων αν σου έχει συμβεί ή σου συμβεί στο μέλλον, πλέον ξέρεις. Δεν το έχεις χάσει και δεν είσαι μόνος. Πρόκειται για μια κάποια στιγμιαία ιδιόρρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Αν το όνειρο επιμένει και επαναλαμβάνεται, παρατήρησέ το για παν ενδεχόμενο. Μήπως ο ίδιος σου ο εαυτός να προσπαθεί να σου επιστήσει την προσοχή σε κάτι;

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξυπνία: Τι είναι και τι κρύβεται πίσω από αυτή

Νόμος της έλξης: Να γιατί καθυστερεί να υλοποιηθεί η επιθυμία σου

Ψυχολογικό τεστ: Τι σεξουαλικός τύπος είσαι;