Υγεία

Αυξάνεται η θνησιμότητα του μελανώματος στους άνδρες διεθνώς

μελάνωμα, καρκίνος, δέρμα

Η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, εμφανίζει αύξηση σε όλο σχεδόν τον κόσμο, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ αντίθετα σε αρκετές χώρες η θνησιμότητα των γυναικών αυξάνεται πιο αργά, παραμένει στάσιμη ή και μειώνεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στη Γλασκόβη, σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο. 
Οι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από 33 χώρες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο 1985-2015, βρήκαν ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες πλην μόνο μίας (της Τσεχίας).
Σε μερικές χώρες η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι).
Σε όλες τις χώρες παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών. Δεν είναι σαφές γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες να προστατευθούν από τον ήλιο π.χ. με αντηλιακά.
Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για μελάνωμα (πάνω από το 90% των διαγνωσμένων περιστατικών), σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή και άλλη ανάλογη ακτινοβολία π.χ. για τεχνητό μαύρισμα σε σολάριουμ. Παρόλο που οι κίνδυνοι είναι ευρέως γνωστοί, τα περιστατικά μελανώματος εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποιός άνθρωπος θα πάθει μελάνωμα (κάτι που πιθανώς θα εξηγούσε και τις διαφορές θνησιμότητας ανάμεσα στα δύο φύλα), αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Γυναίκα

Υγεία

Αντιγήρανση: Πώς η ζάχαρη «σκοτώνει» την ομορφιά σας

γυναίκα σοκολάτα

Η ηθοποιός Julianne Moore σε μια συνέντευξή της εισήγαγε στον κόσμο τον όρο «sushi face», θέλοντας να υποδείξει τη συμφορά που προκαλεί στην επιδερμίδα ένα δείπνο με ωμό ψάρι: το επόμενο πρωί ξυπνάτε με ένα πρόσωπο πρησμένο ξηρό και θαμπό εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας νατρίου και της κατακράτησης υγρών.

Ο David Kirsch, προσωπικός προπονητής της Kate Upton, έχει εφεύρει άλλον έναν όρο που υποδηλώνει δεινά για την επιδερμίδα, το «carb face»: ένας από τους λόγους που υποχρεώνει την ηθοποιό και top model να ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οδηγώντας το δέρμα σε πρόωρη χαλάρωση.

Τώρα, έρχεται ένας ακόμη αρνητικός όρος, το «sugar face», να βρίσκει τη θέση του στις πρώτες θέσεις της Mαύρης Bίβλου της ομορφιάς του προσώπου.

Ο Frank Lipman, ολιστικός ιατρός, συγγραφέας και προσωπικός σύμβουλος υγείας και ομορφιάς της Gwyneth Paltrow, μιλάει εκτεταμένα στα βιβλία του για το «τοξικό» αποτέλεσμα του σακχάρου στο σώμα και το δέρμα και πώς η πλήρης αποχή από τη ζάχαρη θα μπορούσε να σας κάνε να δείχνετε νεότερη κατά δέκα χρόνια.

Μια αυθεντία στον τομέα της αντιγήρανσης, ο δερματολόγος Dr. Harold Lancer, προσωπικός μέντορας της Kim Kardashian, της Beyoncé (και του μισού Χόλιγουντ), εξηγεί πώς η ζάχαρη επηρεάζει το δέρμα στο βιβλίο του The Breakthrough Anti-Aging Method for Radiant Skin (Η Πρωτοποριακή Μέθοδος Αντιγήρανσης Για Ακτινοβόλο Δέρμα):

«Διασπά άμεσα το κολλαγόνο, την ελαστική ουσία που κάνει το δέρμα να φαίνεται γεμάτο, νεανικό και ανυψωμένο, ενώ αποδυναμώνει συστηματικά το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα του οργανισμού στην καταπολέμηση των βακτηριδίων. Τα βακτήρια που είναι φραγμένα στους πόρους δημιουργούν σπυράκια», γράφει ο Lancer και συνεχίζει: «Επίσης, η ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία προκαλεί δυσλειτουργίες στη χρήση πρωτεϊνών με αντίκτυπο τη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη κάνει τους πόρους μεγαλύτερους, το δέρμα πιο τραχύ και το πρόσωπο διαρκώς ερεθισμένο».

Ο Dr. Harold Lancer συμβουλεύει να δίνετε μεγάλη προσοχή σε κάθε τρόφιμο που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη και αν πρόκειται για 100% υγιεινή επιλογή. «Για παράδειγμα, το καρπούζι και το πεπόνι είναι ψηλά στον δείκτη, ενώ τα ακτινίδια, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα είναι χαμηλότερα».

Ο γιατρός τονίζει ότι κόβοντας εντελώς την ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν, θα δείτε διαφορά στο πρόσωπό σας μέσα σε 72 έως 96 ώρες.

«Θα αισθάνεστε γενικώς καλύτερα, το χρώμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό, η επιδερμίδα θα είναι λιγότερο λιπαρή και καθόλου ξηρή, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια θα μειωθούν και η αίσθηση της σφριγηλότητας θα είναι πολύ έντονη».

clickatlife

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης για 3 ημέρες;

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Ποιο μπαχαρικό έχει super αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα