Ελλάδα

Ξεκινά η καταβολή αναδρομικών: Ποιοι πληρώνονται και ποιοι περιμένουν

αναδρομικά

Ανοίγουν από αύριο τα ταμεία για την καταβολήτων αναδρομικών στα Σώματα Ασφαλείας. καθώς ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των τελικών ποσών από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Μάλιστα, πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχουν πιστωθεί τα χρήματα από απόψε τα μεσάνυχτα και να μπορούν να τα εκταμιεύσουν. Τα τελικά ποσά των αναδρομικών για το σύνολο των ενστόλων κυμαίνονται από 410 ευρώ το χαμηλότερο έως και πάνω από 8.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τα έτη υπηρεσίας και τον πραγματικό βαθμό. Ωστόσο στην ουρά θα χρειαστεί να περιμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι πανεπιστημιακοί, καθώς υπάρχει γραφειοκρατική "εμπλοκή" με τους πρώτους και καθυστερήσεις από τις οικονομικές υπηρεσίες για τους δεύτερους.

Στο μέτωπο των Πανεπιστημιακών οι οικονομικές υπηρεσίες μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πότε θα φτιάξουν τις σχετικές καταστάσεις και- όπως λένε- δεν γνωρίζουν ούτε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα κατατεθούν τα ποσά. Θολό παραμένει το τοπίο για 6.000 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων για αναδρομικά, αλλά διεκδικούν την καταβολή τους.

Σε κάθε περίπτωση τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα καταβληθούν με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, δηλ. στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία έχει κλειδώσει οριστικά.

Αναδρομικά με καθυστερήσεις σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους φαίνεται ότι θα λάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς σε σύγκριση με τους άλλους εργαζομένους που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια θα χρειαστεί μάλλον να κάνουν υπομονή μέχρι το νέο έτος, για να λάβουν τα χρήματά τους. Το ποσό που αναμένουν οι γιατροί από το ΓΛΚ είναι 185 εκατ. ευρώ μεικτά που αντιστοιχούν σε 115 εκατ. ευρώ καθαρά. Κονδύλι που πρόκειται να μοιραστεί σε 20.000 γιατρούς. Βέβαια η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, αφού με την πίστωση των 115 εκατ. ευρώ από το ΓΛΚ στους λογαριασμούς του υπουργείου Υγείας τα χρήματα θα παραλάβουν "ηλεκτρονικά" βέβαια οι επτά Υγειονομικές Περιφέρειες όλης της χώρας και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα νοσοκομεία ώστε οι υπηρεσίες μισθοδοσίας να διανείμουν τα ποσά στους δικαιούχους.

Φαίνεται ότι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός θα φέρει καθυστερήσεις , αφού απαιτούνται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθούν το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων και οι μεταφορές των χρημάτων. Δυσκολίες προέκυψαν για την καταβολή των αναδρομικών και στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Και αυτό διότι πριν από 1/1/2015 τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν στα νοσοκομεία, ενώ από 1/1/2015 η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες όπου και είναι ενταγμένα τα μισθολόγια του ιατρικού προσωπικού.

Έτσι ουσιαστικά τα αναδρομικά κόβονται στα δύο, αφού υπάρχει μια περίοδος όπου τα Κέντρα Υγείας ανήκαν στα νοσοκομεία και μια άλλη που ήταν ενταγμένα στις ΥΠΕ, δεδομένου ότι το διάστημα που υπολογίζεται για τα αναδρομικά είναι από 13/11/2014 έως και 31/12/2016.

Στον... αέρα βρίσκεται η επιστροφή αναδρομικών για περίπου 6.000 ειδικούς φρουρούς οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση για την επιστροφή χρημάτων. Χθες έλαβαν χώρα έντονες διεργασίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του αρχηγείου της Αστυνομίας είχαν συνάντηση με συνδικαλιστές αστυνομικούς νομικούς και εργατολόγους.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα για να λάβουν τελικά και οι 6.000 αστυνομικοί τα αναδρομικά. Πληροφορίες του "Έθνους" αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές πρότειναν είτε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, είτε να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος. Το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 4.000.000 ευρώ.

Στα 410 μέχρι 8.276 ευρώ είναι τα αναδρομικά των πυροσβεστών ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Αντιπροσωπεύουν δε, περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα από 1/8/2012 έως 31/12/2016.
Πηγή: Έθνος

Ελλάδα

Καταδίωξη στο Πέραμα: Ο Ρομά που παραδόθηκε δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, λέει ο Κούγιας

πέραμα συμπλοκή

Ανατρέπει τα δεδομένα της υπόθεσης αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα η δήλωση του συνηγόρου των αστυνομικών, Αλέξη Κούγια, σύμφωνα με την οποία ο Ρομά που δηλωσε ότι ήταν ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος, δεν βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο εκείνη τη νυχτα.

«Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν», είχε υποστηρίξει ο Ρομά ενώπιον του δικαστηρίου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο 14χρονος Ρομά ο οποιος, κατά δήλωσή του, ήταν μαζί με τον 20χρονο στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, παρουσιάστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά.

«Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά έκανα όπισθεν», δήλωσε αποκαλύπτοντας πως αυτός ήταν ο οδηγός του λευκού οχήματος, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε παρουσιαστεί γιατί φοβόταν. Στη συνέχεια ανέφερε τους λόγους που δεν σταμάτησαν στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, αλλά και τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη. «Εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε, βάλαμε τα χέρα ψηλά και μας πυροβόλησαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν».

12 ώρες κράτησαν οι απολογίες των επτά αστυνομικών

Έπειτα από 12 ώρες ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο του 20χρονου Ρομά μετά την καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά.

Και οι επτά αστυνομικοί, στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους και απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμιά περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ εναντίον όσων επέβαιναν στο άσπρο Hyundai, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχαν θύματα αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράβασης του νόμου περί όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Τη δική του εκδοχή, δε, για τα όσα έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην τρελή καταδίωξη στο Πέραμα, έδωσε μέσω του απολογητικού του υπομνήματος στον Ανακριτή Πειραιά, ο υπαστυνόμος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους συναδέλφους του από την ομάδα ΔΙΑΣ για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά.

 Ο ίδιος υποστήριξε- στα όσα αναφέρει γραπτώς και παρέδωσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια στον Ανακριτή- πως οι δράστες είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να καταστρέψουν τις μηχανές τους, ενώ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων.

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Το όχημα πραγματοποίησε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή στην οποία επέβαιναν ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος. Εκείνη τη στιγμή ο… ακινητοποίησε τη μηχανή του μπροστά και αριστερά από το πίσω δεξί φανάρι σε ένα κόκκινο σταθμευμένο όχημα. Ο… βλέποντας όλους αυτούς τους εμβολισμούς και την ξέφρενη πορεία του οχήματος κατά πάνω τους αποβιβάστηκε από τη μηχανή που οδηγούσε ο… προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Το όχημα των δραστών αφού πρώτα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα εμβόλισε τη μηχανή του… πάνω στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, παρασύροντας τη μηχανή κάτω από τον προφυλακτήρα και ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, ενώ συνέχισε να κινείται κατά πάνω του, σέρνοντας και τη μηχανή του», επισημαίνεται στο απολογητικό υπόμνημα του νεαρού αστυνομικούς.

Τονίζεται ακόμη πως: «Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος και έτσι ο τραυματισμένος… να συρθεί, έρποντας προκειμένου να απομακρυνθεί από τη μανία του οδηγού του. Οι αστυνομικοί βλέποντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας «Αστυνομία Ακίνητοι», προκειμένου να σταματήσει το όχημα να επιτίθεται στους αστυνομικούς αλλά αυτό συνέχισε να κινείται προς τον… και τον… με σκοπό να τους εξουδετερώσει με σκοπό να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί από την πλευρά των κατηγορούμενων με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος και τη διακοπή της ανεξέλεγκτης πορείας του, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός αφού το όχημα συνέχισε να κινείται. Εκείνη τη στιγμή έλαβε χώρα μία παύση στα πυρά, διότι ενώ το όχημα είχε δεχτεί πυροβολισμούς και ενώ ήταν ακόμη εν κινήσει, άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και εξήλθε ένας από τους επιβάτες ο οποίος άρχισε να τρέχει προκειμένου να διαφύγει. Αμέσως μετά το όχημα των δραστών συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά του… που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος και κατά του… ο οποίος βρισκόταν μπροστά στη μηχανή του αυτοκινήτου και έβλεπε το όχημα να επιχειρεί να παρασύρει και τον σκοτώσει».

Όσον αφορά τους πυροβολισμούς επισημαίνεται πως: «Εν όψει της ανωτέρω κατάσταση οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών σημαδεύοντας χαμηλά, στον κινητήρα και τα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτό τον τρόπο το αυτοκίνητο των δραστών θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμη και θανατώσει τόσο τον… όσο και τον… ενώ ακολούθως θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ Πειραιά που ερχόντουσαν προς ενίσχυσή τους και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να εμβολίσουν και αυτούς. Οι κατηγορούμενοι ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβατών του οχήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξάντλησαν όλα τα μέσα και προέβησαν στη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό κατηγορουμένου αστυνομικό».

Ο υπαστυνόνομος, ηλικίας 25 ετών, ανέφερε ακόμη πως καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Σώμα, ουδέποτε υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα και ότι «εκτελώ τα καθήκοντά μου ευσυνείδητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραμα: «Γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες», λένε οι γονείς του 20χρονου Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: Κηδεύτηκε ο 21χρονος Ρομά (φώτο)

Πέραμα – Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ

ESPA BANNER