Ελλάδα

Βάσεις 2019: Κατάρρευση σε τρία επιστημονικά πεδία φέρνουν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων

βάσεις

Κατάρρευση στις Βάσεις 2019 φανερώνουν τα πρώτα στοιχεία από τις επιδόσεις των υποψηφίων που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2019 φέρνουν σημαντικές ανατροπές στις Βάσεις 2019, με πιο «τρανταχτή» την περίπτωση της Ιατρικής που δείχνει να διολισθαίνει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Πάντως, παρά τις αρχικές προβλέψεις για πτώση στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, κυρίως σε Χημεία, Φυσική και Μαθηματικά, φαίνεται να οδηγούν σε «κατηφόρα» και τις Βάσεις 2019 για το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Βάσεις 2019: Σημαντική πτώση σε τρία επιστημονικά πεδία
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ υποστήριξε, μιλώντας στο iefimerida, ότι «από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας φαίνεται πως θα έχουμε σημαντική πτώση των βάσεων στο 2ο, στο 3ο, αλλά και στο 4ο επιστημονικό πεδίο».

Αναφορικά με τη μη αναμενόμενη πτώση στο 4ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, ο Γιάννης Βαφειαδάκης εξήγησε ότι πέρα από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες «διαδραματίζει καίριο ρόλο και η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων».

Σε ό,τι αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά ότι «διακρίνουμε σταθεροποιητικές τάσεις. Πρέπει να δούμε ακόμα τα στοιχεία για τις Νομικές σχολές, όμως με επιφύλαξη σας λέω ότι δείχνουν σταθερές οι βάσεις».

ΟΕΦΕ: Εντυπωσιακή πτώση των αριστούχων σε Χημεία και Φυσική
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη, στις φετινές εξετάσεις «έδωσαν τον τόνο η Χημεία και η Φυσική. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πτώση των αριστούχων». Οπως τόνισε, παλαιότερα «τα παιδιά αρίστευαν. Ιδίως των σχολών Υγείας περνούσαν “αέρα”. Για παράδειγμα, στη Χημεία, στο παρελθόν είχαμε αριστούχους, δηλαδή με βαθμούς πάνω από 18 και 19, το 20%, 25%, ακόμα και το 30% των υποψηφίων. Φέτος μόλις το 5% (σ.σ. 4,38%) έγραψε πάνω από 18 στη Χημεία».

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά θέματα στη Χημεία είχαν, από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστεί ως «μπαστούνια» από καθηγητές και φροντιστές. Σε ό,τι αφορά τη Φυσική, στις φετινές Πανελλήνιες, μόλις το 12,73%, έγραψε πάνω από 18.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κατατάσσει στις «εκπλήξεις» και τον μικρό αριθμό των αριστούχων στη Νεοελληνική Γλώσσα (Εκθεση). Στο συγκεκριμένο μάθημα, παρότι μόλις το 16,11% έγραψε κάτω από τη βάση, το ποσοστό των αριστούχων (άνω του 18) ήταν μόλις 1,34% (1.083 υποψήφιοι).

«Σπάνε» τα 19.000 μόρια για την Ιατρική, συγκρατημένη πτώση σε στρατιωτικές σχολές
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ιατρικές σχολές, σημειώνοντας ότι με τις βαθμολογικές επιδόσεις, «είναι βέβαιο ότι “σπάει”, προς τα κάτω, το όριο των 19.000 μορίων. Επιπλέον, όμως, είναι πιθανόν να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, μια εμβληματική σχολή που δεν έχουμε δει ποτέ να υποχωρεί τόσο, κάτω από τα 18.000 δηλαδή».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιάννης Βαφειαδάκης αναφέρει στο iefimerida ότι «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένη πτώση στις βάσεις 2019 των αστυνομικών αλλά και των στρατιωτικών σχολών».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, από τις 4 Ιουλίου 2019, οι υποψήφιοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Η προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού.

Ελλάδα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ρεαλιστικό η Ελλάδα να λάβει 21 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ

σχοινας

Η Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να περιμένει 21 δισ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη συμμετοχή του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο όπου νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη με την παύση της λιγνιτοπαραγωγής, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει άλλα 4 δισ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία 7.000 στοχευμένων θέσεων εργασίας.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για το νέα ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, μέσα από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Τόνισε δε πως οι σημερινές υστερήσεις που καταγράφονται στη χώρα θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες στη νέα προγραμματική περίοδο υπογραμμίζοντας τέσσερις άξονες:

1. Επενδύσεις στην καινοτομία ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Δράσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία.

3. Η εκπαίδευση των εργαζομένων με προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, κεντρική προτεραιότητα είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

4. Η αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές.

Γεωργιάδης: «Να μη σπαταλήσουμε ούτε ευρώ»

Απ' την πλευρά του ο διοργανωτής του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους εκπροσώπους των περιφερειών να συμμετάσχουν στο διάλογο και όπως είπε σκοπός είναι: «τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει  πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας που διέπει τα  κοινοτικά προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Η κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ξέρετε, ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές και πάμε καλά αλλά στο τέλος υπάρχει ένα ταμείο το οποίο εάν δεν απορροφηθεί θα έχουμε όλοι μας αποτύχει. Και δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα. Δεν μπορεί σε μία Ελλάδα που έχεις κόψει συντάξεις, που έχεις αφήσει ανθρώπους πίσω και που προσπαθείς να τους βοηθήσεις να φύγουν μπροστά, να χάνεις χρήματα. Είναι απαράδεκτο. Και δεν θα χάσουμε», τόνισε ο υπουργός.

Ελίζα Φερέιρα: «Θα στηρίξουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας»

Απ' την πλευρά της η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα ευτυχώς έχει εξέλθει από μία ιδιαίτερα μακρά περίοδο ύφεσης. Και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να επανεξετάσει πώς θέλει να αναπτυχθεί. Προφανώς πρέπει να αναπτυχθεί εκσυγχρονίζοντας την κοινωνία αλλά και με ισότιμο τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η Ευρώπη λοιπόν σας προσφέρει τα μέσα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε με προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων. Το μήνυμα που εγώ λαμβάνω είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που υπάρχει ώστε να τεθεί η Ελλάδα σε τροχιά μέγιστης ανάπτυξης. Με βάση την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία, με περισσότερες καινοτομίες και, φυσικά, χρησιμοποιώντας την ποιότητα των ανθρώπινων πόρων της», τόνισε η κ.Φερέιρα.