Ελλάδα

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο COVID-19

κορωνοϊός έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 28 Απριλίου, πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες, η οποία λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και συμμετέχοντες άλλους 22 ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ογδόντα δύο υγιείς δότες ήδη έχουν δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει αυτήν τη θεραπεία στη χώρα μας και όλοι είχαν βελτίωση της νόσου. Η μελέτη, η οποία προβλέπει τη χορήγηση πλάσματος σε 100 ασθενείς με COVID-19, θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον έναν μήνα και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον SARS-CoV-2 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Εφόσον ανιχνευθούν αυτά τα αντισώματα και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας, ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος. Το πλάσμα περιλαμβάνει τα αντισώματα έναντι του ιού και συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μία πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε τρεις θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά τρεις μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Έτσι, όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν τρεις, έξι και δώδεκα μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19 σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο τα κρούσματα με COVID-19 αυξάνονται συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19.

Κρήτη

Ηράκλειο

Οι γυναίκες της Μεσαράς για τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΟΓΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, του Δήμου Μεσαράς, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Δήμο Φαιστού, καταγγέλοντας  για τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα ιατρικής πρόληψης και περίθαλψης στο Δημόσιο σύστημα Υγείας: 

"Ο πρόσφατος εντοπισμός κρουσμάτων covid και στον δήμο Φαιστού έρχεται να επιβεβαιώσει, για ακόμη μια φορά, ότι οι ανάγκες μας για δωρεάν Δημόσια Υγεία δεν μπορούν να περιμένουν! Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση -και συνεπικουρεί με τις δηλώσεις της η δημοτική αρχή - στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.

Ο λαός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε την περίοδο αυτή για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας! Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας στον δήμο Φαιστού, οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου και στα Αγροτικά Ιατρεία, σε προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, συχνά ακόμη και σε αναλώσιμα (!), οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία στον Νομό Ηρακλείου, που αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας δεν προέκυψαν τώρα. Πρόκειται για μια ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της οξυμένης κατάστασης, που ήδη βίωναν οι ασθενείς πριν την πανδημία με τεράστιες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επισκέψεων, εξετάσεων, χειρουργείων κλπ.

Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν προέκυψε λόγω κορωνοϊού, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για τα κέρδη των λίγων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα.

Είναι η ίδια πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στην αδυναμία να έχουμε σταθερό εισόδημα, στη μισοδουλειά, στο κλείσιμο των μικρομάγαζων για να αβγατίζουν τα κέρδη των λίγων, που βλέπουμε τα δικαιώματά μας να διαλύονται. Είναι η ίδια πολιτική που πετάει στις νέες μητέρες, στα νέα ζευγάρια, πατώντας στο ευαίσθητο θέμα του παιδιού, την ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας στα σχολεία. Που έκανε ατομική ευθύνη του γονέα αν και πότε θα πηγαίνει το παιδί σχολείο, λόγω πανδημίας. Η ίδια πολιτική που έκανε θέμα επιλογής του γονιού αν και πότε το παιδί θα κάνει τον απαραίτητο εμβολιασμό, αν και πότε το παιδί θα κάνει όλες τις απαραίτητες για την ηλικία του ιατρικές εξετάσεις κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας. Δεν πήρε όμως μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κάλυψη των 30.000 οργανικών θέσεων υγειονομικών που είναι κενές, για να ανοίξουν τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες με βάση τον πληθυσμό της χώρας 3.500 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Αντίθετα, διευκόλυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας να αυξήσουν τα κέρδη τους, έκανε σουρωτήρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τις απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών και εφοπλιστων, των τουριστικών ομίλων.

Τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της ατομικής υγιεινής, η ευθύνη του καθένα μας να γίνει ασπίδα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι όντως κρίσιμο να συνεχιστούν. Δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με τον ιό που απειλεί την υγεία μας και έχει φέρει και σοβαρές ανατροπές στην ίδια την ουσία της ζωής μας.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αναστείλουμε τις διεκδικήσεις μας για την κάλυψη των κενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κάλυψη που είναι αναγκαία είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία. Απαιτούμε:
- Να γίνουν άμεσα με ευθύνη της κυβέρνησης δωρεάν μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον δήμο.
- Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
- Άμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Κέντρου Υγείας Μοιρών και του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου, όπως και των Νοσοκομείων στον Νομό, με επαρκές μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό, με κρατική χρηματοδότηση.
- Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία στον δήμο μας.

Να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό πλήρους ωραρίου στην καθαριότητα, να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, για να
εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, να εξασφαλιστούν ασφαλή κτίρια για όλους τους μαθητές."