Κοινωνία

Συγκινεί ο μαθητής με τα 7 αδέλφια που περνά από τους πρώτους στην Ιατρική

mihelis4.jpg

Μια επίδοση που τον φέρνει πρώτο στο νομό του και τον κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ελλάδα στις Πανελλήνιες, πέτυχε ο Ευαγγελινός Μιχελής, από την Κεφαλονιά.

Ο νεαρός μαθητής συγκέντρωσε 19.376 μόρια, βαθμολογία η οποία του δίνει το εισιτήριο για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να εισαχθεί – δηλαδή – στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Μάλιστα, με βάση αυτή τη βαθμολογία θα είναι και στις πρώτες θέσεις των εισαχθέντων στο πανεπιστήμιο.

Μιλώντας για την επιτυχία του, ο ίδιος ανέφερε στο inkefalonia.gr, πως δεν περίμενε ότι θα τα έχει πάει τόσο καλά στις Πανελλήνιες, ενώ σύμφωνα και με τις πρώτες ενδείξεις θα υπάρχει πτώση στις βάσεις του 2018 και, ειδικότερα, του 3ου επιστημονικού πεδίου στο οποίο εντάσσεται και η Ιατρική.

mihelis3.jpg

mihelis3.jpg, by gpapadakis

«Δεν το περίμενα αρχικά, ότι θα τα είχα πάει σε τέτοια έκταση καλά. Περίμενα έναν βαθμό που θα με έβαζε στην Ιατρική, που ήταν και η επιλογή μου, όμως ήταν μία έκπληξη και για μένα», ανέφερε ο υποψήφιος των Πανελληνίων 2018 και συνέχισε αποκαλύπτοντας, ότι έμαθε τα αποτελέσματα εν πλω, αφού την ημέρα ανακοίνωσής τους επέστρεφε από ταξίδι που είχε κάνει με τους φίλους του.

Όσο για το πόσες ώρες διάβαζε για να τα καταφέρει, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πέρυσι διάβαζα 2-3 ώρες το πολύ την ημέρα. Φέτος ξεκίνησα με 4-5 ώρες αρχικά, αλλά μετά από τον Μάρτιο διάβαζα 7-9 ώρες την ημέρα».

mihelis.jpg

mihelis.jpg, by gpapadakis

Διαβάζοντας, λοιπόν, συστηματικά, ο Ευαγγελινός κατάφερε να γράψει 18,8 στο Μάθημα της Έκθεσης, 19 στη Βιολογία, 20 στη Φυσική και 19,8 στη Χημεία. Ο Ευαγγελινός Μιχελής είναι από τα Δενδρίνατα Πυλάρου της Κεφαλονιάς και είναι ο μεγαλύτερος από τα συνολικά 8 αδέλφια της οικογένειας. Οσο για το πώς θα περάσει το καλοκαίρι του, ο ίδιος ανέφερε πως δεν θα κάνει διακοπές, αλλά θα εργαστεί σε ρεσεψιόν τουριστικής επιχείρησης για να βγάλει το χαρτζιλίκι του.

Ποιο είναι το όνειρό του;
«Το όνειρο μου είναι να κάνω μία καινοτομία. Να προχωρήσω λίγο παραπέρα. Σε κάποιο εργαστήριο, σε κάποια ερεύνα», δηλώνει. Ο Ευαγγελινός, μάλιστα, συμμετείχε μαζί με άλλους Κεφαλονίτες στο πρόγραμμα Euroscola, παίρνοντας μέρος σε ένα διαγωνισμό έκθεσης για την Ε.Ε. με την καλύτερη επίδοση των συμμετεχόντων, που προέρχονταν από όλα τα Ιόνια νησιά.

«Για μένα και θεωρώ και για όλα τα παιδιά που πέτυχαν στις Πανελλήνιες, τώρα αρχίζουν όλα. Είναι μία αφετηρία ενός ταξιδιού… Πρέπει ως νέοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον εαυτό μας και για την χώρα μας», καταλήγει ο ευτυχής νεαρός.

Κοινωνία

Λαϊκές αγορές: Μισός τόνος φρούτα και λαχανικά σώθηκαν από τα σκουπίδια

λαϊκή αγορά

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ εθελοντών και πωλητών των λαϊκών αγορών, μισός τόνος αδιάθετα φρέσκα φρούτα και λαχανικά γλίτωσαν από τα σκουπίδια από το 2015 έως σήμερα και κατευθύνθηκαν σε κοινωφελείς οργανισμούς που τα χρησιμοποίησαν σε γεύματα.

Ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της προσφοράς είναι η μη κυβερνητική οργάνωση «Μπορούμε» που από το 2011 σώζει... φαγητό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», εκατοντάδες εθελοντές της σε συνεργασία με τους πωλητές 30 λαϊκών αγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προμηθεύουν με συνέπεια με φρέσκα προϊόντα 55 φορείς που στηρίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αφενός και για τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων στις λαϊκές αγορές και αφετέρου διότι νιώθαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που στο τέλος της λαϊκής έψαχναν στα σκουπίδια για φρούτα και λαχανικά να λαμβάνουν τρόφιμα με έναν οργανωμένο τρόπο που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Άννα Καμπουροπούλου.

Η κ. Καμπουροπούλου χαρακτηρίζει «άψογη τη συνεργασία μεταξύ των λαϊκών αγορών και των κοινωφελών φορέων» ενώ «οι εθελοντές, ειδικά αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, μας λένε ότι εντυπωσιάζονται από το πόσο γενναιόδωροι και φιλικοί είναι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών και πόσο χαίρονται οι πωλητές να προσφέρουν αυτό που δε θα διαθέσουν προς πώληση την επόμενη μέρα, για έναν καλό σκοπό».

Η σπατάλη φαγητού στην Ελλάδα και η πανδημία

Η καταγραφή της σπατάλης φαγητού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική με βάση ευρωπαϊκούς κανόνες και σύντομα θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, πάντως προς το παρόν η εικόνα που υπάρχει «από τις υπάρχουσες έρευνες είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς χάνεται ποσοστό τροφίμων υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο» υπογραμμίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Η πανδημία και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας έφεραν ανατροπές και στον τομέα της διάσωσης και προσφοράς τροφίμων. «Ένας λόγος είναι ότι πολλές δομές που φροντίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία τους, παρά το γεγονός ότι η συνολική ζήτηση για βοήθεια αυξήθηκε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πολλοί δωρητές μας έπρεπε επίσης να αναστείλουν τη λειτουργία τους, όπως πχ ξενοδοχεία, εκδηλώσεις, catering, εστίαση» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αντιξοότητες το 2020, όπως και το 2019, μέσω του «Μπορούμε» προσφέρθηκαν σχεδόν 9 εκατομμύρια μερίδες περισσευούμενων τροφίμων σε 435 κοινωφελείς φορείς. Αυτό έγινε εφικτό γιατί, όπως εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου «υπήρξαν δωρητές, οι οποίοι παρά τις απρόσμενες ανατροπές στην καθημερινότητα τους είχαν στο μυαλό τους να προσφέρουν ό,τι δεν θα αξιοποιούσαν πλέον, για παράδειγμα οι Aegean Airlines και ξενοδοχεία».

Η αλυσίδα της διάσωσης τροφίμων

«Είναι τιμή και χαρά μας να υποδεχόμαστε συνεχώς νέους εθελοντές στο "Μπορούμε"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμπουροπούλου. Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της οργάνωσης διασώζουν και προσφέρουν μόνο φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε συνεργασία με τους πωλητές των λαϊκών αγορών, αλλά μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιστρέψουν σε κάθε είδους δωρητή (σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.).

Μετά τη συλλογή των τροφίμων, η οργάνωση συνεργάζεται «με οποιονδήποτε κοινωφελή φορέα έχει νομική υπόσταση και στηρίζει ανθρώπους που χρειάζονται τρόφιμα, σε όλη την Ελλάδα» τονίζει η κ. Καμπουροπούλου.

Οι περίπου 400 αποδέκτες των τροφίμων είναι κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια εκκλησιών, αλλά και άλλου είδους φορείς, όπως το Άσυλο Ανιάτων, ο Φάρος Ελπίδας, η Αλληλεγγύη Πειραιά, η Κάριτας Αθήνας, το The Home Project στην Αθήνα, η Οικόπολις στη Θεσσαλονίκη και άλλοι πολλοί. «Στην εκτενή βάση δεδομένων μας καταγράφουμε την κατάσταση τους, τις ανάγκες τους και τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να κατευθύνουμε την εκάστοτε προσφορά στον πιο κατάλληλο φορέα-αποδέκτη» εξηγεί η κ. Καμπουροπούλου.

«Χαιρόμαστε να ακούμε περιπτώσεις όπως τον μάγειρα που κάλυπτε πλήρως τις εβδομαδιαίες ανάγκες του συσσιτίου του από τα αδιάθετα λαχανικά της λαϊκής, μέσω του προγράμματος μας "Μπορούμε τη Λαϊκή" ή τη μαγείρισσα που χαιρόταν, εκτός των άλλων, να λαμβάνει τα ώριμα φρούτα με τα οποία έφτιαχνε μαρμελάδα και ήταν περήφανη που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο ή τον επικεφαλής κοινωνικού παντοπωλείου που μας έλεγε ότι την επόμενη ημέρα από τη δράση των εθελοντών μας στη λαϊκή, γινόταν γιορτή στο παντοπωλείο, διότι οι ωφελούμενοι ήξεραν ότι θα πάρουν φρέσκα τρόφιμα» καταλήγει η κ. Καμπουροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης