Ελλάδα

Πρόταση λοιμωξιολόγων: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια

λιανεμπόριο

Την άποψη ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει στο πρότυπο των κομμωτηρίων, δηλαδή να λειτουργεί με ραντεβού, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας, μάλιστα, ότι τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού αποδίδουν λιγότερο από ό,τι θα ήθελαν οι επιστήμονες.

«Υπάρχει μία πτωτική τάση της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιοχές τα μέτρα αποδίδουν λιγότερο από ό,τι είχαμε προβλέψει ή θα θέλαμε. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ μικρότερος από ό,τι θα θέλαμε», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ακόμα δεν έχουμε δει στις εισαγωγές την επίδραση των μέτρων. «Αυτό που είναι πραγματικά στο όριό του είναι οι ΜΕΘ. Δεν ήταν δυνατό η Ελλάδα μέσα σε 6 ή 8 μήνες να αποκτήσει όσες κλίνες εντατικής θεραπείας δεν είχε αποκτήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια, διότι ακόμα και αν είχε τα χρήματα να το κάνει αυτό, και το έκανε οργανωμένα, δεν είχε τους ανθρώπους να τις λειτουργήσουν. Για να έχει σωστή αντιμετώπιση των ασθενών μία εντατική θεραπεία χρειάζεται εξειδικευμένους γιατρούς και αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 2 χρόνια, και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να πενταπλασιάσουμε τις κλίνες θεραπείας. Αυτό που βλέπετε τώρα, η τόσο μεγάλη αύξηση έχει γίνει και με ΜΕΘ κλίνες και με επιστράτευση κλινών που θα ήταν αλλιώς μονάδες αυξημένες φροντίδας, και είναι το σύστημα στα όριά του», συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος ενώ τόνισε ότι «από το 2012 μέχρι το 2019 δεν προστέθηκε στην Ελλάδα σχεδόν καμία κλίνη ΜΕΘ».

Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε: «Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει αρκετά γρήγορα και να λειτουργήσει με την ίδια λογική που λειτουργούν τα κομμωτήρια, με ραντεβού... Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν γρήγορα και ο λόγος είναι ότι ούτε μεγάλη πηγή μετάδοσης ήταν και η υψηλή μεταδοτικότητα και τα κρούσματα που υπήρχαν στους μαθητές του λυκείου δεν οφειλόταν τόσο στις ενδοσχολικές τους δραστηριότητες όσο στο ότι όντας έφηβοι πήγαιναν στις καφετέριες, στα μπαρ και εκεί που είναι υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης. Αν αυτά μείνουν κλειστά, τότε δεν θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης ούτε για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε μόνο τις ασφαλείς δραστηριότητες».

«Δεν μπορώ να κατανοήσω με ποιον τρόπο μπορούν να ανοίξουν τα μπαρ», είπε σημειώνοντας ότι εκεί η μουσική είναι δυνατή, καθώς για να ακουστούν όσοι μιλούν πρέπει να φωνάζουν, με αποτέλεσμα να βγάζουν αερόλυμα.
 

Κρήτη

Λασίθι

Ανακούφιση στη Σητεία: Αρνητικά και τα 646 rapid test για κορωνοϊό

rapid test

Λόγους να αισιοδοξούν από το απόγευμα σήμερα έχουν στη Σητεία καθώς όλα τα αποτελέσματα των γρήγορων τεστ (rapid tests) που πραγματοποιήθηκαν βγήκαν αρνητικά.

Η συμμετοχή ήταν αθρόα από το πρωί και μάλιστα, εξαιτίας της μαζικότητας των ανθρώπων που θέλησαν να υποβληθούν στον έλεγχο ανίχνευσής αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-Cov 2, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 4 παρά 10’ το απόγευμα, παίρνοντας παράταση από την προγραμματισμένη της διάρκεια.

Συνολικά, ελήφθησαν 646 δείγματα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είχαν την ευθύνη της όλης διαδικασίας ενώ οι ενδιαφερόμενοι προσέγγιζαν το σημείο ελέγχου μέσω των αυτοκινήτων τους (drive through)

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την επιδημιολογική εικόνα της ευρύτερης περιοχής που τις τελευταίες ημέρες έχει αποκλιμακώσει τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων, κάτι που οδηγησε και την Πολιτική Προστασία στην άρση του αυστηρού τοπικού lockdown στο Παλαίκαστρο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το Ηράκλειο

Υπόθεση Ναβάλνι: Το Λονδίνο κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της

Meteo: Τρία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρρεάσουν τη χώρα