Ελλάδα

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τράπεζες - Φεύγουν χιλιάδες υπάλληλοι

τράπεζες,τράπεζα

Άμεσα θα εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου οι συστημικές τράπεζες με στόχο την μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, ενώ  μέχρι το τέλος του 2017 το προσωπικό τους πρόκειται να μειωθεί κατά 4.349 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το iefimnerida.gr οι τράπεζες μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν το σχέδιο για την μείωση του προσωπικού στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκείμενου να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι η αποχώρηση μέσω της εθελουσίας εξόδου να ολοκληρωθεί ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι τράπεζες που θα ξεκινήσουν πρώτες το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου θα είναι η Εθνική και η Πειραιώς. Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες για μείωση των αριθμών των υποκαταστημάτων κατά περίπου 180.

Αναλυτικά οι συνολικές μειώσεις προσωπικού ανά τράπεζα:

Εθνική Τράπεζα: 1.605 άτομα
Τράπεζα Πειραιώς: 1.570 άτομα
Eurobank: 1.000 άτομα
Alpha Bank: 174 άτομα

 

Ελλάδα

Χότζογλου στο Ράδιο Κρήτη: Οι διανομείς "πληρώνουν" τα "απόνερα" του Νόμου Χατζηδάκη

ντελιβερι

4ωρη στάση εργασίας και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν σήμερα οι διανομείς delivery και courier, διεκδικώντας την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπόθεση γνωστής πλατφόρμας παραγγελιών.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο ειδικά στην συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων όσο και γενικότερα στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η δυσχερής κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι διανομείς για την εν λόγω πλατφόρμα, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, "είναι τα απόνερα του άρθρου 68 του νόμου Χατζηδάκη", την ίδια στιγμή που τέτοιου είδους εταιρείες είδαν τα κέρδη τους  να εκτοξεύονται την περίοδο της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παρέχεται καμιά ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων ντελιβεράδων.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κο Χότζογλου, είναι το γεγονός πως τα τελευταία 4 χρόνια, καταγράφεται ένας θάνατος διανομέα delivey κάθε μήνα!

Η συνολική εικόνα 'ομως, όπως επεσήμανε ο κος Χότζογλου, φαίνεται να διαμορφώνεται αρκετά δυσοίωνη και για τους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, καθώς περίπου 280.000 από αυτούς δε μπορούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 101 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα μένουν εκτός από το εποχικό βοήθημα, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ.

Για να λάβει κάποιος το εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, χρειάζονται να έχει 75 ένσημα. 

Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020 πολλοί πολλοί εποχικά εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Μάλιστα, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί και το γεγονός ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα τα ένσημα του 2020 για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη, εργαζόμενες γυναίκες να μην μπορούν ανα λάβουν το επίδομα λοχείας, οι καρκινοπαθείς εργαζόμενοι να αδυνατούν να ξεκινήσουν τις αναγκαίες ιατρικές νοσηλείες τους αλλά και άλλοι να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

e-ΕΦΚΑ: Πιο γρήγορα η χορήγηση επιδόματος μητρότητας και ασθένειας

Κορωνοϊός: Τέλος το αυτόφωρο για εκπαιδευτικούς και γιατρούς που μηνύονται από αρνητές

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

 

ESPA BANNER