Ελλάδα

Πολεοδόμηση: Ποιοι ιδιοκτήτες δεν χάνουν την περιουσία τους

ακίνητα - πολυκατοικία - διαμερίσματα

«Παράθυρα» για τη συνέχιση της δόμησης σε περιοχές με μικρά οικόπεδα που δομούνταν κατά παρέκκλιση άνοιξε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με προσθήκη στο σχέδιο νόμου επιτρέπεται η συνένωση τέτοιων οικοπέδων για τη δημιουργία νέων άρτιων και παραμένει η αρτιότητα όσων οικοπέδων την έχασαν λόγω απαλλοτρίωσης για διάνοιξη δρόμου. Πιο συγκεκριμένα:

• Οι ενδιαφερόμενοι εξακολουθούν να χτίζουν με τους προηγούμενους όρους δόμησης (χωρίς μεταβατική περίοδο), αν είχε υποβληθεί αίτημα προέγκρισης οικοδομικής άδειας, αν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια λειτουργίας, αν έχει χορηγηθεί παρέκκλιση από το αρμόδιο πολεοδομικό συμβούλιο, αν έχει κατατεθεί αίτηση για άδεια εκσκαφής κ.ά. 

• Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση (προφανώς όμορων) οικοπέδων για τη δημιουργία άρτιων. Προϋπόθεση, το ένα από τα οικόπεδα να ήταν άρτιο πριν από την ισχύ του νόμου (δηλαδή, να μπορούσε να χτιστεί κατά παρέκκλιση).

• Διατηρούν το δικαίωμα δόμησης όσα οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων ήταν άρτια και απομειώθηκαν λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης οδού ή αναδασμού. Προϋπόθεση, το οικόπεδο να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό τουλάχιστον 25 μέτρα.

• Το υπουργείο «πήρε πίσω» την ελαφρά μείωση συντελεστή για τις τουριστικές μονάδες (από 0,20 σε 0,18), ορίζοντας πως αν πληρούν κάποια βασικά κριτήρια αναβάθμισης (που στην πραγματικότητα πληροί οποιαδήποτε σύγχρονη μονάδα) μπορούν να έχουν συντελεστή έως 0,20. 

Αλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

• Δεν θα προσμετρούνται στον συντελεστή ενός κτιρίου οι προσβάσιμες και μη προσβάσιμες περιοχές του ισογείου και των ορόφων που προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου.

• Ορίζεται ότι εκεί όπου επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά ένα μέτρο (υπό κάποιες προϋποθέσεις) αυτό δεν επηρεάζεται από πάσης φύσεως διατάγματα, αν δεν έχουν ρητή αντίθεση.

• Δίνεται μεταβατική περίοδος 4 μηνών για την προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών e-Αδειες και του ψηφιακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων.

Ελλάδα

Πέθανε στη ΜΕΘ λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του από κορωνοϊό

κορωνοϊός νοσοκομεία εντατική

Oικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα.

Το βράδυ της Δευτέρας κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος ένας 52χρονος από τα Μποζαϊτικα, πατέρας ενός 5χρονου παιδιού.

Ο άτυχος άνδρας που, σύμφωνα με το thebest, διατηρούσε επιχείρηση με χωματουργικά, είχε χάσει και τη μητέρα του από κορωνοϊό πριν λίγες ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: Βρέθηκε εγκαταλελειμμένο νεογέννητο μέσα σε χωράφι

ΕΝΦΙΑ: Παγώνει για το 2021 – Ποιοι θα απαλλαγούν πλήρως

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε ποια σχολεία βρέθηκαν κρούσματα