Ελλάδα

Πάτμος: Μετά από 400 χρόνια δεν θα γίνει η τελετή του Νιπτήρος!

Πάτμος - τελετή του Νιπτήρος

Για 1η φορά μετά από 400 περίπου χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία της τελετής του Νιπτήρος στην Πάτμο, ένα έθιμο που παραδοσιακά τελείται στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης και συγκεντρώνει κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, στην Πάτμο, που αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας οι ναοί και τα μοναστήρια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παραμένουν για πρώτη φορά μετά από ολόκληρους αιώνες κλειστά, δίνοντας μια εικόνα απογοήτευσης και θλίψης τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους προσκυνητές που ετοιμάζονταν να μεταβούν για να περάσουν στο νησί την Μεγάλη Εβδομάδα και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες, την παραδοσιακή τελετή του Νιπτήρα, τον Επιτάφιο και φυσικά, την Ανάσταση του Κυρίου.

Όπως δήλωσε ο ιερομόναχος Σεραφείμ στην Μονή Αγίου Ιωάννη της Πάτμου (και εφημέριος στον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σκάλας): «Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, είναι με μια λέξη, καταθλιπτική. Αν υπήρχε ένα αποκούμπι για τον κόσμο, να εκτονώσει όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο το οποίο έχει επωμισθεί λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, που είναι η εκκλησία, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει.

Προσωπικά επειδή έχω συνεχή επαφή με τους ενορίτες μου, δέχομαι διαρκώς τηλεφωνήματα για το αν θα ανοίξουν οι ναοί και τα μοναστήρια. Μου λένε ότι νιώθουν κούραση γιατί διανύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή και θέλουν να συμμετέχουν στις ακολουθίες, ενώ παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος για τον κορωνοϊό μήπως σημειωθεί κάποιο πρόβλημα εάν έρθουν –αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Πάτμο.

Από την δική μας πλευρά, εμείς ως κληρικοί, προσπαθούμε να παρηγορήσουμε, να στηρίξουμε τους πιστούς, λέγοντας πως μπορούν από το σπίτι τους να προσευχηθούν. Είναι μια δοκιμασία που έχει στείλει ο Θεός για να δοκιμάσει την πίστη μας. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να έχουμε μια επαφή με τους ενορίτες και τους πιστούς –κυρίως τηλεφωνικά, διότι διά ζώσης είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της παρουσίας μας –όπως άρρωστοι, κατάκοιτοι στο κρεβάτι κ.λπ. δεν μπορούμε να έχουμε επαφή».

Πηγή: dimokratiki.gr

Ελλάδα

Θλίψη: 1 με 4 Αυγούστου κάηκε άνω του 50% της έκτασης που καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο

φωτια πυρκαγια πυροσβεστικη πυροσβεστης

Θλίψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλεί η εκτίμηση καμένων -στις τελευταίες πυρκαγιές- εκτάσεων, από το Beyond EO Center του Αστεροσκοπίου Αθηνών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων για την εβδομάδα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο. Ενδεικτικά, το 2020 η καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια και 9.405 εκτάρια το 2019.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Beyond EO Center, ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8/2021), Αττική (3/8/2021), Εύβοια (3/8/2021) και Ανατολική Μάνη (3/8/2021) ανέρχεται στα περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα).

Λαμβάνοντάς ωστόσο υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2021 (Αίγιο, 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5020 εκτάρια), η καμένη έκταση ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.  

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ρόδος: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μετά την πυρκαγιά

Φωτιά στην Εύβοια: Σπάνε πόρτες για να αναζητήσουν εγκλωβισμένους (βίντεο)

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο