Ελλάδα

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ 9 χρόνια μετά: Τα προβλήματα και οι ελλείψεις

Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική αν δεν υπήρχαν τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Την ίδια στιγμή η αστυνομία χρειάζεται μια ομάδα ταχείας επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Με αυτόν τον σκοπό λοιπόν ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) τον Μάρτιο του 2010 από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το ET Magaizne του EleftherosTypos.gr  θυμάται το πώς ήταν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όταν ιδρύθηκε και πως είναι τώρα φέρνοντας στο φως τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απαρτίζεται από κάτι περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς, ενώ στην εν λόγω υπηρεσία η πλειοψηφία τους είναι ειδικοί φρουροί. Κυκλοφορούν με δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και περιπολούν σε 24ωρη βάση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Στόχος, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι η άμεση επέμβαση στα περιστατικά που θα ζητηθεί η συνδρομή τους και να ανταποκρίνονται άμεσα τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙ.ΑΣ. στα εννιά χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περισσότερους από 4.000.000 ελέγχους προσώπων,  2.000.000 ελέγχους οχημάτων, έκανε 75.000 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε 10.000 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια στιγμή, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 30.000.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών. (Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά). 

Το προφίλ των στελεχών των ομάδων

Οι άνδρες και οι γυναίκες που απαρτίζουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πρώην ειδικοί φρουροί ενώ στην Υπηρεσία υπάρχουν και πενήντα αθλητές που έχουν προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους αστυνομικούς της Ομάδας, που «οργώνουν» την Αττική, είναι πολύ μεγάλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο στελέχη της είχαν τραυματιστεί θανάσιμα σε ένοπλη συμπλοκή με τέσσερις κακοποιούς, την 1η Μαρτίου 2011, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γεώργιο Σκυλογιάννη. Στην ίδια συμπλοκή είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Τα επικίνδυνα περιστατικά

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας που βιώνουν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. είναι τα τρία παρακάτω περιστατικά από τα πολλά που έχουν συμβεί κατά τα εννέα χρόνια δράσης της ομάδας.
– Αυτοκίνητο ήταν σταματημένο κοντά στο Κέντρο Υγείας στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν περιπολία το θεώρησαν ύποπτο και πλησίασαν για να το ελέγξουν. Οι επιβάτες του οχήματος επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν, αλλά όταν πλησίασαν στο αυτοκίνητο οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.
– Στο Παλαιό Φάληρο, μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησε να ελέγξει δύο άτομα, γιατί τους έκρινε ύποπτους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε παρακείμενο κτίριο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους δύο.

– Δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε υποκατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Κοντά στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης όταν εντοπίστηκαν από μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον της. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο κράνος αστυνομικού χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός…

Η εγκατάλειψη

Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας ωστόσο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική αν δεν υπήρχαν τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μηχανές εκτός λειτουργίας, ρούχα  και εξοπλισμό τα οποία αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί από την τσέπη τους, είναι μερικές από τις ελλείψεις αυτές.

Η ομάδα αυτή, έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας να μένουν απροστάτευτες, γεγονός που εκμεταλλεύονται συμμορίες ληστών που «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.

Εντυπωσιακό είναι ότι στην υπηρεσία υπάρχουν 450 με 500 αποσπασμένοι αστυνομικοί-«φαντάσματα», οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμή της, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (κυρίως στη φύλαξη επωνύμων και κτιρίων – στόχων).

Η ομάδα  άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013, αλλά το τελευταίο χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη… έξαρση μετακινήσεων. Ο κανόνας που επιβαλλόταν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 έως το 2012 και έλεγε «δεν φεύγει κανείς από την “επίλεκτη” υπηρεσία» παραβιάστηκε με τα παρακάτω αποτελέσματα.

Οι περιπολίες

Το 2010 η υπηρεσία είχε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, η υπηρεσία αριθμεί 2.300 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε εννιά χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό και λίγο παραπάνω. Το γεγονός ότι φυλλορροεί η υπηρεσία φαίνεται από το ότι, ενώ στα χαρτιά έχει σήμερα 500 άνδρες λιγότερους σε σχέση με το 2010, στην πράξη βγαίνουν σήμερα για περιπολία 1.200 αστυνομικοί λιγότεροι σε σχέση με το 2010.
Από τους 2.300 άνδρες είναι πάνω στις μηχανές τους οι 1.000, διότι οι 450-500 είναι αποσπασμένοι (γίνονται περίπου 100 αποσπάσεις κάθε χρόνο), ενώ υπάρχουν και οι δικαιολογημένες απουσίες για λόγους ασθενείας, αδειών, υπηρεσιακών τραυματισμών και κάλυψης θέσεων γραμματειακής υποστήριξης.

Ενδεικτικό είναι ότι από τότε που ενημερώθηκε για τελευταία φορά η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία γράφει ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. είναι 2.448, έχουν φύγει από την υπηρεσία τουλάχιστον 250 αστυνομικοί. Το 2010 περιπολούσαν σε κάθε δήμο της Αττικής τρεις με τέσσερις ομάδες, με αποτέλεσμα να κάνει τότε αίσθηση στους πολίτες η παρουσία τους, ενώ σήμερα περιπολεί μία ομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις καμία με συνέπεια οι πολίτες να μη βλέπουν πια στη γειτονιά τους αστυνομικούς.

Τα προβλήματα, ωστόσο, για την υπηρεσία δεν σταματούν στην υποστελέχωση. Ενα άλλο μεγάλο θέμα για τη λειτουργία της είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
Υπάρχουν ημέρες και ώρες,  κυρίως από το απόγευμα και μετά, που το 30% της δύναμης απασχολείται στη φύλαξη στόχων και στη συνδρομή σε δράσεις άλλων υπηρεσιών, σε βάρος της αστυνόμευσης. Μετά τις νέες επιθέσεις από κουκουλοφόρους, δίνονται πάλι διαταγές για «αποκλειστική επιτήρηση» σταθμών από τη ΔΙ.ΑΣ., φαινόμενο που είχε εκλείψει μέχρι πρότινος μετά από τις παρεμβάσεις του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) που ζητούσε τον απεγκλωβισμό των αστυνομικών προς όφελος του πολίτη.

 

Ελλάδα

Η στιγμή που ο «δράκος» των νοτίων προαστίων επιτίθεται σε κοπέλα (βίντεο)

δρακος νοτιων προαστιων

Βίντεο σοκ από τη στιγμή που ο αλλοδαπός «δράκος» που επιτίθεται σε κοπέλες στα νότια προάστια προσεγγίζει ένα από τα θύματά του δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr.

Ο μυστηριώδης άντρας πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Στήνει καρτέρι στις περιοχες Βάρης - Βουλιαγμένης και επιτίθεται σε ανήλικα κορίτσια και γυναίκες που περπατούν μόνες τους στον δρόμο για να τις βιάσει.

Η επίθεση που φαίνεται στο βίντεο έγινε στην οδό Αρκαδίου στη Βούλα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, ο «δράκος με το τζόκεϊ», μελαχρινός, μετρίου αναστήματος και αλλοδαπός χτυπάει πάντα με τον εξής τρόπο: πλησιάζει τα κοριτσάκια δήθεν για να ζητήσει βοήθεια λέγοντας οτι θέλει να πάει στο Ελληνικό. Όταν εκείνα ανυποψίαστα σταματήσουν για να του δώσουν οδηγίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει, ορμάει κατα πάνω τους για να τα ακινητοποιήσει.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Τμήμα Ασφαλείας Βούλας- Βάρης - Βουλιαγμένης δέχθηκε τρεις καταγγελίες απο τρία κορίτσια, ηλικίας 15 ετών η πρώτη περίπτωση, 16 ετών η δεύτερη περίπτωση (πρόκειται για δύο 16χρονες που ήταν μαζί όταν ο «σάτυρος με το τζόκεϊ» τους επιτέθηκε με αποτέλεσμα να βάλουν τις φωνές και ο δράστης να εξαφανιστεί στη θέα των διερχόμενων οχημάτων) και η τρίτη επίθεση σημειώθηκε σε βάρος μιας κοπέλας 24 ετών που και εκείνη τη γλίτωσε τελευταία στιγμή απο τα νύχια του.

Οι αστυνομικοί με οδηγό τις καταθεσεις των θυμάτων «χτενίζουν» την περιοχή και στήνουν μπλόκα για να καταφέρουν να περάσουν χειροπέδες στον μυστηριώδη «τύπο με το τζόκεϊ».

Φωτογραφία του δράστη ανέβασε και ο αδερφός της μίας εκ των τριών θυμάτων, ζητώντας από όσους δουν την ανάρτηση να επικοινωνήσουν μαζί του, αν γνωρίζουν κάτι. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κοπέλα σπουδάζει Εγκληματολόγία, ενώ ο αδερφός της Μηχανικός. 

 

 

ειδησεις σημερα 

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

Δερμιτζάκης - κορωνοϊός: Υψηλός αριθμός κρουσμάτων έως τα μέσα Ιουνίου

ΑΑΔΕ: Εφοριακοί με μαγιό θα παριστάνουν τους τουρίστες στα ελληνικά νησιά