Ελλάδα

Μύνημα Βαρθολομαίου στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες

οικουμενικος πατριαρχης

Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με σημερινή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη, όπου χθες τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. 

Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20 και προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγες οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Η πλήρης δήλωση του Παναγιωτάτου είναι η ακόλουθη:

«Αυτές τις μέρες θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. 

Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20, προσευχηθήκαμε για την ειρήνη εδώ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγας οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους.

Και ιδιαιτέρως θελήσαμε με το προσκύνημά μας αυτό και με τα όσα είπαμε να συμβάλομε περαιτέρω στη σύσφιξη των σχέσων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δύο γειτονικών και συμμάχων λαών. 

Και χαιρόμεθα πληροφορούμενοι ότι και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις και τους ίδιους στόχους και επιθυμεί να συμβάλει και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. 

Ευχόμεθα λοιπόν κάθε επιτυχία στις σχετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΑΠΕ και στέλνουμε με την ευκαιρία αυτή απο τη Σμύρνη τις καλύτερες ευχές και την πατριαρχική μας ευλογία προς όλους τους αναγνώστας και όλους τους ακροατάς. 'Ετη πολλά».

Ο Πατριάρχης μιλώντας στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο έδωσε την ευλογία του για την έναρξη λειτουργίας του νέου site του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τουρκική γλώσσα.

Ελλάδα

Μυτιλήνη: Ελεύθερη μετά τη νοσηλεία της η Αφγανή που αυτοπυρπολήθηκε

πρόσφυγες

Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα μετά την απολογία της, η 26χρονη Αφγανή πρόσφυγας η οποία την περασμένη Κυριακή αυτοπυρπολήθηκε μέσα στη σκηνή που διέμενε στον καταυλισμό του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Η Αφγανή, έγκυος στον όγδοο μήνα της κύησης και μητέρα άλλων δυο μικρών παιδιών, αφέθηκε ελεύθερη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και με μόνο περιοριστικό όρο, αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας, επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη με την οικογένεια της την προπερασμένη Τετάρτη με προορισμό τη Γερμανία. Της έγινε όμως γνωστό, την τελευταία στιγμή, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη μέχρι και σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα 

Παπαευαγγέλου: ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορωνοϊού (Βίντεο)

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα με τους 13 Περιφερειάρχες