Ελλάδα

Κορωνοϊός- Τζανάκης: Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

κορωνοϊός νοσοκομείο

Στην εκτίμηση πως τα ενεργά κρούσματα μπορεί να φτάνουν τις 200.000 προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μετά τις 20 του μήνα αναμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κάμψη των διασωληνωμένων – θανάτων θα έρθει με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 βδομάδες μετά την κάμψη των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία θα πιέζονται μέχρι τις 20/4.

«Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε γύρω στα 900 κρεβάτια».

Ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοϊού

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοίού καθώς είναι μεγάλη η διασπορά υπογραμμίζοντας πως το το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και που δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Σημείωσε πως ίσως είναι και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται και ότι αν γινόταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8000 – 9000 την ημέρα.

Τόνισε πως δεν τηρείται η καραντίνα και ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε μια πιο χαλαρή λειτουργία.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων. Σημείωσε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της – αν και  είναι υπέρ της – και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.

ειδησεις σημερα

Εμβόλιο: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου 

Δώρο Πάσχα: Σε δόσεις και "ψαλιδισμένο" για τους εργαζόμενους σε αναστολή 

Κορωνοϊός: Αρνείται ο διανομέας ότι έκλεψε το εμβόλιο από το εμβολιαστικό κέντρο

Ελλάδα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Με Νέα Ελληνικά ξεκινούν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

πανελληνιες 2021

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

«Βατό» το θέμα της Έκθεσης

Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, χθες για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, στα Γενικά Λύκεια. Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας. Τα θέματα κρίθηκαν ως βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας. «Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία» ήταν το προς εξέταση θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας με το οποίο «άνοιξε» η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επίσης οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα θέματα βασίζονται σε άρθρα του ημερήσιου τύπου

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Οπως λέει η ΟΕΦΕ οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.

Τα πρώτα θέματα δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους ενώ τα θέματα παραγωγής λόγου (ερώτημα λογοτεχνίας και έκθεση) είναι αυτά που θα καθορίσουν τους υποψηφίους που θα επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες.

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην έκθεση (άσκηση Δ1) είναι σχετικό με την ενότητα «Εφόδια και τις Δεξιότητες», ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας που διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν σαφή και κατανοητά και κρίνονται ευκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

«Πρεμιέρα» χωρίς προβλήματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η χθεσινή ημέρα κύλησε ομαλά χωρίς να αναφερθεί κάποιο οργανωτικό ή άλλο πρόβλημα ενώ δεν υπήρξε διευκρινιστική ερώτηση επί των θεμάτων, από κάποιο Εξεταστικό Κέντρο προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, οπότε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έστειλε προς τα Εξεταστικά Κέντρα διευκρινιστική οδηγία. Δεν υπήρχε καθυστέρηση στην μετάδοση των θεμάτων ενώ δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα που να έχει σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την βεβαίωση αρνητικού self test από τους υποψηφίους