Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Τι θα κάνει η Ελλάδα

εμβόλιο Johnson & Johnson

Τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, η οποία αναμένει από την εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η φαρμακευτική ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η Johnson & Johnson είναι η δεύτερη εταιρεία που μπαίνει στον Γολγοθά της δυσπιστίας μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβώσεων σε ανθρώπους που μόλις είχαν εμβολιαστεί.

Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είχαν στηρίξει πολλές από τις ελπίδες τους στο εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι μονοδοσικό, να μην χρειάζεται περίπλοκο και κοστοβόρο σύστημα αποθήκευσης, διατήρησης και κυρίως να μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί σε αξιόλογες ποσότητες ώστε να προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και το περιβόητο τείχος ανοσίας να παίρνει καθημερινά μπόι.

 

 

Οι αναφορές για θρομβώσεις

Ομως οι νέες αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στην Αμερική και οδήγησαν σε αναστολή χορήγησής του, προκάλεσαν μία μικρή αλυσιδωτή αντίδραση και σε άλλες χώρες, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να διερευνά για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αιτιακής σχέσης μεταξύ της δραστικής ουσίας του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι λιγότερα από δέκα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν σε μία κλίματα επτά εκατομμυρίων εμβολιασμών, με πηγές μέσα από την εταιρεία να επισημαίνουν, όπως έγινε γνωστό, ότι τα όποια περιστατικά αναφέρθηκαν – και εφόσον ισχύουν – δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανιχνευτούν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν πολύ μικρότερο σε αριθμό δείγμα.

Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι «συνιστούν» το πάγωμα των εμβολιασμών για προληπτικούς λόγους, υπονοώντας ότι η χρήση του εμβολίου μπορεί αργότερα να πάρει εκ νέου το πράσινο φως.

 

 

Σύμφωνα πάντως με τους New York Times, η σύσταση των δύο υπηρεσιών θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα ομοσπονδιακά εμβολιαστικά κέντρα. Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca είναι οι μόνες φαρμακοβιομηχανίες που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβόλια σε τιμή κόστους για όσο διαρκεί η πανδημία. Για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, τα δύο εμβόλια θεωρούνται σημαντικά όπλα για την ανάσχεση της πανδημίας, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η υπόθεση του εμβολίου της Astra Zeneca επέδρασαν καταλυτικά στην απροθυμία αρκετών ανθρώπων να πάνε να εμβολιαστούν, και αυτό καταγράφτηκε και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι έλληνες επιστήμονες, «διαβλέπουν εδώ και μέρες μία σαφή τάση δυσπιστίας σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, στέκονται όμως με αισιοδοξία στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παραμένει πιστή στο ραντεβού της σταθμίζοντας τον πιθανό κίνδυνο και τα οφέλη. Και καταλήγουν ότι η ζημία που έχει προκληθεί μέσω της αμφισβήτησης είναι περιορισμένη, πλην όμως ανατρέψιμη, ιδίως εάν η Ευρώπη τηρήσει μια ενιαία στάση βάζοντας οριστική τελεία στις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες – στο πλαίσιο της ΕΕ – εθνικές οδηγίες που ενέτειναν τη σύγχυση των πολιτών στη Γηραιά Ηπειρο.

Ηχηρό ήταν, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε κατά την πρόσφατη διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα επτά μελετών δείχνουν ότι «ο κίνδυνος θρόμβωσης κυμαίνεται έως και 69% στα σοβαρά περιστατικά της νόσου». Απαντώντας, δε, στο κρίσιμο ερώτημα, «ποια είναι η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της Οξφόρδης» επεσήμανε ότι είναι «περίπου μία στις 100.000. Στο χειρότερο σενάριο». Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι η πιθανότητα κάποιος να χάσει τη ζωή του από τροχαίο, 28 ημέρες με τον εμβολιασμό του, είναι μία στις 10.000.

Σήμερα η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και οι αρμόδιες Αρχές, είναι ήδη ενήμερες για τα περιστατικά θρομβώσεων. Αλλωστε από την περασμένη Παρασκευή το θέμα είχε θιχτεί από την Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου. Το θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα, δήλωσε στο MEGA μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα.

Μία δεύτερη παρτίδα αναμένεται την Μεγάλη Πέμπτη, συνολικά 70.800 δόσεις μέχρι τέλος Απριλίου. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει άλλες 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Το απόγευμα της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι αναβάλει προσωρινά τις παραδόσεις στην ΕΕ μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τη χρήση του εμβολίου mRNA λόγω της εμφάνισης θρόμβωσης σε έξι γυναίκες μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπει η σύμβασή της.

 

 

Συνεχίζονται οι παραδόσεις από τις άλλες εταιρείες

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pfizer - ΗΠΑ: Αυξάνει την παραγωγή εμβολίων κατά 10%

Εργατική Πρωτομαγιά 2021: Μεταφέρεται ο εορτασμός της

Εργασιακά: Ανατροπές στο 8ωρο, αύξηση υπερωριών χωρίς αμοιβή

Ελλάδα

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές

Φλώρος ΑΓΕΕΘΑ

Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας διαρκώς ανοιχτά και το νου μας σε εγρήγορση για να παρέχουμε ως Ένοπλες Δυνάμεις το αγαθό της ασφάλειας στον ελληνικό λαό με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας μας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας, σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης του «Ποντικιού» Αντώνης Δελατόλας και συμμετείχαν επίσης, ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος καθώς και ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.

«Η Ελλάδα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ιστορικά επηρεάζει και επηρεάζεται από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε, δε, «μεγάλες και έντονες τις αλληλεπιδράσεις» ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν «περιφερειακές αιτίες αστάθειας αλλά και ο αναθεωρητικός ρόλος της Τουρκίας». Για το λόγο αυτό, «είμαστε», ανέφερε, «υποχρεωμένοι να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Οι προκλήσεις», πρόσθεσε, «δεν είναι θεωρητικές. Πέρυσι, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση στον Έβρο. Η Τουρκία εργαλειοποιώντας τους μετανάστες προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της στο κράτος μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα σώματα ασφαλείας ανταποκρίθηκαν και σταμάτησαν αυτή την απόπειρα. Και στη συνέχεια, είχαμε τις προκλήσεις στον αέρα και την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θάλασσα».

«Κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να είναι αυτοδύναμη και αυτάρκης σε ότι αφορά τη δυνατότητα της επιβίωσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ικανές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δουλεύει», είπε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ τόνισε ότι «ποτέ δεν βλάπτουν οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα πλέγμα σχέσεων με σημαντικά κράτη της περιοχής όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία αλλά και προσφάτως η Σαουδική Αραβία».

Υπογράμμισε, στην ίδια κατεύθυνση, ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο» ενώ συμπλήρωσε ότι «με την αναθεώρηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που επικαιροποιείται αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο». «Και οι σχέσεις με τη Γαλλία ήταν και είναι πολύ δυνατές» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης υπογραμμίζοντας ότι «δεν αλλάζει πολιτική, αλλάζει τακτική. Αυτή την περίοδο προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνεργάζεται προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της». Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Ευ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «κλειδί το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων» στο να μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει τις θέσεις της και να προστατέψει την εδαφική της κυριαρχία.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική τροχιά, στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό» τόνισε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος και πρόσθεσε ότι έχει εργαλειοποιήσει «τη μετανάστευση, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ισλαμισμό». Απέναντι στην Ελλάδα, είπε, «εμφάνισε ένα καινούργιο αφήγημα με πεμπτουσία αυτής της μαξιμαλιστικής πολιτικής τη Γαλάζια Πατρίδα», που αφορά στην «επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος». Επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο», η διανομή του ενεργειακού πλούτου «με δικούς της όρους, όχι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» αλλά και ενέργειες για «τη δυναμική άρση του ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού, τον οποίο αισθάνονται στο Αιγαίο». «Η ασφάλεια και η σταθερότητα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την αποτροπή» συμπλήρωσε ο Μ. Κωσταράκος. «Και αυτή πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την εθνική ομοψυχία, την ενεργή παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, τις συμμαχίες και τις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες των οποίων τα συμφέροντα συμβαδίζουν με τα δικά μας αλλά και στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Την ανάγκη να αποτελέσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προτεραιότητα για την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας. «Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για αυξημένη αμυντική ισχύ συνοψίζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη», είπε και συνέχισε: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιμετώπιση ελλείψεων σε όπλα και ανταλλακτικά, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την κυβερνοασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυσή τους σε οπλικά συστήματα, σε αεροσκάφη και σε μονάδες στόλου».

«Η αμυντική βιομηχανία», υπογράμμισε, «δεν υπήρξε ποτέ σημαντική πολιτική προτεραιότητα. Δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς να αποτελέσει σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η ανάπτυξή της προσδίδει στη χώρα αυτονομία αντίστοιχη του βαθμού εξέλιξής της. Είναι ζήτημα εθνικής οικονομίας. Μια δραστηριότητα με εξειδικευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία. Ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική αυτονομία και αυξάνει την ανεξαρτησία της χώρας. Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι μια συνιστώσα μακροπρόθεσμης συνειδητής πολιτικής εθνικής ασφάλειας από κράτη που έχει συνείδηση ιστορικής αυτονομίας. Προκύπτει ως αποτέλεσμα βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής, που στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει πολιτικό, κομματικό ή ιδεολογικό έρεισμα. 'Αμυνα και οικονομία είναι έννοιες συνυφασμένες» κατέληξε ο Ντ. Πλέσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Παναγιωτόπουλος: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται 

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν

Μουράτ Γετκίν: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μηχανισμό πίεσης στο Ισραήλ