Κρήτη

Κρήτη: Κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω ... Βρετανίας

αγροτες επιδοτησεις.jpg

Στον αέρα λόγω… Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και πιέσεων ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκεται η κατάρτιση του φακέλου για τις αγροτικές επιδοτήσεις. 

Τα ερωτηματικά που γεννιούνται μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας είναι πολλά και δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την Κρήτη. Αυτό συμβαίνει διότι μέχρι πρότινος, η Μεγάλη Βρετανία είχε σημαντική συμβολή στην τελική διαμόρφωση του ποσού επιδοτήσεων, της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων λιρών. 

Μετά την απομάκρυνση της όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει προς το παρών άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί το νέο ύψος επιδοτήσεων που θα λαμβάνει κάθε χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, η Ελλάδα επρόκειτο να λάβει το ποσό των 2 δις ευρώ για επιδοτήσεις, το οποίο ήταν μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια από το 2015, λόγω σύγκλησης. 

Με τα νέα δεδομένα ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ούτε το πώς θα διαμορφωθεί αυτό το ποσό, ούτε το ποιες αλλαγές πιθανόν θα επιφέρουν οι νέες συνθήκες, αλλά ούτε και το πώς θα καταρτιστεί ο σχετικός φάκελος. 

Στο μεταξύ, υπάρχουν και χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία, οι οποίες θεωρούν τη σύγκλιση της Ελλάδας πολύ μεγάλη και πιέζουν για μείωση των χρηματοδοτήσεων της και αύξηση των επιδοτήσεων προς τις δικές τους χώρες. 

Οι νέες αυτές συνθήκες δημιουργούν ένα ασαφές τοπίο, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον για το μέλλον του αγροτικού κλάδου. 

Κρήτη

Λασίθι

Πρωτοφανείς, για την εποχή, οι ποσότητες νερού που έπεσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου

οροπέδιο λασιθίου

Τα ξημερώματα σταμάτησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος του Οροπεδίου, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα, καθώς απορροφήθηκε μεγάλη ποσότητα νερών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρόσβαση είναι εύκολη και ακίνδυνη.

Στον αγωγό του Φράγματος Αποσελέμη η ποσότητα του νερού έφτασε μέχρι τις 40 χιλιάδες κυβικά την ώρα, ενώ η εκτίμηση των ζημιών, σε καλλιέργειες και υποδομές, θα ξεκινήσει από σήμερα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στους κόλπους των αγροτών επικρατεί ανησυχία, καθώς πολλοί είχαν στις αποθήκες τους σιτηρά και δεν γνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου πλημμύρισε για 5η φορά φέτος, ενώ τέτοιες ποσότητες νερού, τέτοια εποχή, οι κάτοικοι είχαν να δουν πάρα πολλά χρόνια.

(φωτογραφία Γιάννης Σιγανός)