Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Τζανάκη για τον σταφυλόκοκκο – Πώς μεταδίδεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά

ΜΕΘ παίδων
 clock 12:34 | 21/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Για τον σταφυλόκοκκο μίλησε το πρωί της Τρίτης 21/5 ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Τόνισε πως «είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες».

Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews και με αφορμή τα παιδιά που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στη Λαμία μετά από την κατανάλωση σχολικών γευμάτων ο Νίκος Τζανάκης είπε: «Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις».

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας.

Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου.

Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» επεσήμανε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γνώρισε τον φύλακα άγγελό της που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών

Ερντογάν για Eurovision: «Δεν βρίσκεις ένα φυσιολογικό άτομο εκεί – Πήραμε τη σωστή απόφαση»

Ραϊσί: Βίντεο με την στιγμή που οι διασώστες εντοπίζουν το ελικόπτερο και ξεσπούν σε κλάματα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis