Ελλάδα

«Χιονοστιβάδα» ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο για προϊόντα και ζωονόσους

ktinotrofia-696x522.jpg

Tην αναγκαιότητα περαιτέρω νομοθετικών πρωτοβουλιών και θεσμικών αλλαγών για την κτηνοτροφία διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι αγελαδοτρόφοι διαμαρτύρονται για τιμές – επενδυτικά προγράμματα – αδειοδοτήσεις, οι αιγοπροβατοτρόφοι μιλούν για κατάρρευση τιμών και ελληνοποιήσεις, η γαλακτοβιομηχανία καταγγέλλει ότι οι τιμές είναι χαμηλές στα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν υπάρχει ρευστό στους Έλληνες καταναλωτές. Διαρκής, δε, είναι η γκρίνια, κοινοβουλευτική και μη, και ζητείται μεταφορά της εποπτείας των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στο ΥΠΑΑΤ.

Ανάμεσά τους και ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να βρει άκρη για να φτιαχτεί ένα κτηνοτροφικό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκλέγεται. Το θέμα έθεσε ευθέως και η κυβερνητική βουλευτής, Παναγιώτα Βράντζα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δέχτηκε απανωτές επίκαιρες ερωτήσεις για την κτηνοτροφία και από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Στύλιος), τον πρώην αν. υπουργό Γεωργίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, αλλά και από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τζελέπη.

Β. Αποστόλου: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι
Ζητήματα, που καίνε τους κτηνοτρόφους, τέθηκαν στο συνέδριο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, από τον επίτιμο και τον νυν πρόεδρο της οργάνωσης, Θανάση Βασιλέκα και Ηλία Κοτόπουλο, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο και τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, για τιμές, γάλα, γιαούρτι, φέτα, αδειοδοτήσεις, ράφι.

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, εξήγγειλε άμεσα αλλαγές στις αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, καθώς οι αγελαδοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν πως οι άδειες καθυστερούν 2-4 χρόνια.

Παραγωγοί της ΕΦΧΕ ζήτησαν αλλαγή θεσμικού πλαισίου, για τη δημιουργία γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα και καθιέρωση ειδικού ραφιού για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και σε ξένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.

Πολιτικές πηγές θεωρούν ότι μπορούν να επιλυθούν ζητήματα θεσμικά και εμπορικά, αλλά όχι οικονομικά, καθώς η χώρα είναι δεμένη με μνημόνια έως τον Αύγουστο του 2018. Η κυβερνητική πλευρά αφήνει να εννοηθεί πως ωφελημένη από τα νέα μέτρα, που επίκεινται προς θεσμοθέτηση μετά το καλοκαίρι, θα είναι η «μεσαία τάξη» όλων των επαγγελματιών. Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως χρειάζεται και να οργανωθούν οι παραγωγοί για το θέμα των τιμών, αλλά από την πλευρά του υπουργείου καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό το σύστημα «Άρτεμις».

ypaithros.gr

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση

εμβόλιο AstraZeneca

Ενημερωτικό SMS θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο εάν το επιθυμούν, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση των συντακτών από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισαν οι ειδικοί, όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να το κάνουν. 

Για όσους πρέπει να κάνουν μόνο τη δεύτερη δόση του εμβολίου της εταιρείας, παραμένει η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας  στη δεύτερη δόση  είναι εξαιρετικά σπάνιος –μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων-.

Ωστόσο, εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ισχυρή σύσταση να αποφύγουν τη 2η δόση του εμβολίου με AstraZeneca όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχιλλέας Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Τι να κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Θρήνος για τον 19χρονο Κώστα...