Ελλάδα

Frontex: Θα παραμείνει στον Έβρο όσο χρειαστεί - H κατάσταση είναι ασταθής

Έβρος

«Όσο χρειαστεί» θα παραμείνουν στην περιοχή του Έβρου οι δυνάμεις της Frontex, προκειμένου να στηρίξουν τις ελληνικές Αρχές στη διαφύλαξη των συνόρων.

Αυτό διαμηνύει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Τονίζει ότι η κατάσταση στον Έβρο είναι ασταθής.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, χρειάστηκαν προστασία με κράνη για να αποφύγουν τι πέτρες που πέφτουν πάνω τους τακτικά.

Ο Φαμπρίς Λεζερί αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, διαμηνύει ότι απαιτείται εγρήγορση, παρότι παρατηρείται τελευταίως πτώση στις αφίξεις, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Όπως είπε ο Φαμπρίς Λεζερί, στο μέλλον η Frontex, θα βασίζεται σε 10.000 συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες για να βοηθήσουν τις εθνικές Αρχές με τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρόσληψης 700 συνοριοφυλάκων», όπως είπε.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απάντηση ΕΟΔΥ σε δημοσιεύματα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων

ΕΟΔΥ κορωνοϊός

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

«Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Τονιζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Να μην ανοίξουμε